Het alkalische dieet: dit is wat je moet weten
Het alkalische dieet is de laatste tijd een echte trend. Wat is echter de waarheid over dit dieet? Kun je het vertrouwen? De controverse over dit eetpatroon is in opkomst.
Een aantal mensen schrijven er bijna magische eigenschappen aan toe, zoals het kunnen genezen van ziekten zoals kanker. Het probleem is echter dat veel niet duidelijk is. Dat is de reden dat we in dit artikel alles uitleggen wat je moet weten.
Wat is het alkalische dieet?
Het alkalische dieet gaat ervan uit dat de pH-waarde van het voedsel dat je eet, je gezondheid beïnvloedt. Om dit dieet te begrijpen, moet je eerst begrijpen hoe de pH van het lichaam werkt. Het potentieel voor waterstof wordt pH genoemd, die wordt op een schaal van 0 tot 14 gemeten en wordt gebruikt om de zuurgraad of alkaliteit van een stof of oplossing te meten.
- 0 tot 7 is zuur.
- 7 is neutraal.
- Van 7 tot 14 is basisch of alkalisch.
Het alkalische dieet is op de theorie gebaseerd dat ziekten zich in een zure omgeving ontwikkelen (dat wil zeggen met een lage pH) en dat je, om ze te voorkomen, je lichaam moet ‘alkaliseren’ of de pH moet verhogen. Het beweert dat je dit kunt doen door het voedsel dat je eet.
Misschien ook interessant om te lezen:
5 essentiële voedingsstoffen voor een gezond dieet
Hoe werkt het alkalische dieet?
De hypothese van dit dieet is dat je dieet de pH van je lichaamsvloeistoffen verandert. Met andere woorden, het verandert de zuurgraad of pH-waarde van je bloed, urine en al je lichaamsvloeistoffen.
Zoals een aantal fysiologen die dit dieet aanprijzen uitlegt, kan een licht alkalische omgeving gunstig voor je lichaam zijn. De wetenschappelijke literatuur bevestigt echter dat dit niet mogelijk is.
Een artikel gepubliceerd in het tijdschrift “Osteoporosis International” (Engelse link) stelt dat het niet mogelijk is om het zuur-base-evenwicht van het bloed te variëren, het is in wezen onveranderlijk.
Het alkalische dieet sluit daarom voedingsmiddelen uit zoals:
- zuivel
- vlees
- gevogelte
- vis
- eieren
- granen
Voedingsmiddelen die volgens het dieet ‘zure as’ produceren. Het staat je toe om fruit en groenten te eten, behalve bosbessen en pruimen.
Wat zegt de wetenschap over dit dieet?
1. Relatie met kanker
Volgens aanhangers van dit soort dieet zou het kanker kunnen helpen voorkomen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om dat te ondersteunen. Ondanks de brede promotie van het alkalische dieet, is er slechts één observationele studie die de mogelijke relatie met de preventie en behandeling van kanker heeft geanalyseerd.
Deze studie vindt echter geen verband tussen dit type dieet en kanker. Gezien het gebrek aan studies die de ideeën achter het alkalische dieet ondersteunen of verwerpen, moeten we concluderen dat ze een wetenschappelijke basis missen. In deze context raadt het American Institute for Cancer Research (AICR) het alkalische dieet niet aan.
2. Relatie met osteoporose en gezondheid van de botten
Het dieet belooft ook voordelen voor de gezondheid van je botten. Volgens de alkalische voedingstheorie gebruikt het lichaam calcium uit de botten om de zuurgraad van het bloed te verminderen (wat, zoals we al hebben gezien, niet mogelijk is), dus zuur voedsel is aan minder calcium en meer osteoporose gerelateerd.
In deze studie die in 2009 werd gepubliceerd (Engelse link), concludeerden ze echter dat, hoewel het consumeren van meer eiwitten de calciumuitscheiding verhoogde, het niet uit de botten kwam, aangezien er geen veranderingen in de algehele calciumbalans in het lichaam waren. Om deze reden bevordert het volgen van een zuur dieet geen lagere botdichtheid.
Het alkalische dieet verbetert je gezondheid niet
Volgens het onderzoek kan het alkalische dieet zelfs een gezondheidsrisico vormen en wordt het niet door wetenschappelijk bewezen feiten ondersteund. Je lichaam is buitengewoon efficiënt in het reguleren van de pH van het bloed, omdat je ernstige problemen zou hebben als dat niet het geval was.
Het is daarom onmogelijk om de pH van je bloed door middel van het alkalische dieet te veranderen, hoewel je de pH van je urine wel kunt veranderen. Hoewel het alkalische dieet de consumptie van bepaalde heilzame voedingsmiddelen zoals groenten en fruit bevordert, is er geen wetenschappelijk bewijs om zijn beweringen te ondersteunen.
Bepaalde voedselgroepen in dit type dieet bieden ook veel voordelen, dus je moet ze niet van je gezonde voeding uitsluiten. Om af te sluiten, moet je in gedachten houden dat wanneer je met dit soort wonderdieet wordt geconfronteerd, je altijd moet onthouden dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dit waarschijnlijk ook zo is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fenton TR, Fenton CJ. Evidence does not support the alkaline diet. Osteoporos Int. 2016 Jul;27(7):2387-2388. doi: 10.1007/s00198-016-3504-z. Epub 2016 Feb 8. PMID: 26856582.
- Fenton TR, Lyon AW, Eliasziw M, Tough SC, Hanley DA. Meta-analysis of the effect of the acid-ash hypothesis of osteoporosis on calcium balance. J Bone Miner Res. 2009 Nov;24(11):1835-40. doi: 10.1359/jbmr.090515. PMID: 19419322.
- Rodrigues Neto Angéloco L, Arces de Souza GC, Almeida Romão E, Garcia Chiarello P. Alkaline Diet and Metabolic Acidosis: Practical Approaches to the Nutritional Management of Chronic Kidney Disease. J Ren Nutr. 2018 May;28(3):215-220. doi: 10.1053/j.jrn.2017.10.006. Epub 2017 Dec 6. PMID: 29221627.