Henna: de natuurlijke manier om je haar te verven
Henna is een volledig natuurlijk product dat niet alleen je haar kan kleuren, maar ook de sterkte zal herstellen, terwijl de schadelijke effecten van commerciële haarverf vermeden worden. In dit artikel zullen we uitleggen hoe je je haar ermee kan verven en waar je het kan vinden.
Wat is henna?
Henna is de Arabische naam van een struik, die ook wel bekend is als lawsonia inermis, waar een natuurlijke verfstof met een roodachtige kleur van wordt gemaakt.
Henna verfstof wordt gemaakt door de bladeren te drogen en verpulveren. Dit poeder kan aangebracht worden op het haar om dit te kleuren, maar het kan ook gebruikt worden als een kleurstof om de huid tijdelijk en natuurlijk te tatoeëren.
Voordelen voor het haar
Henna is een product dat volledig plantaardig is. Het is zonder toevoegingen en biedt de volgende voordelen voor ons haar:
- Het verkleurt of vervaagt niet.
- Geeft het haar een natuurlijke kleur.
- Maakt haar vol en sterk, waardoor het een geweldig alternatief is voor personen met delicaat haar of haar dat snel beschadigd.
- Maakt haar glanzend en helder.
- De verf blijf ongeveer 3 maanden zitten en zal geleidelijk aan vervagen, waardoor de vervaging minder snel opgemerkt wordt.
- Bedekt grijze haren.
- Het laat een rode kleur achter, maar je kunt het combineren met andere planten om een verscheidenheid aan kleuren te creëren. Neutrale henna bevat geen kleur en kun je gebruiken als een haarmasker.
- Je kan het zo vaak gebruiken als je wilt.
Gevaren van commerciële haarverf
Wanneer we henna gebruiken, profiteert ons haar niet alleen omdat we natuurlijke producten gebruiken, maar we vermijden ook de schadelijke effecten van commerciële haarverf, die peroxide en ammoniak bevat. Deze twee chemische stoffen beschadigen ons haar en kunnen de volgende symptomen veroorzaken na herhaaldelijk gebruik:
- Geïrriteerde hoofdhuid.
- Onbalans van de natuurlijke oliën van het haar, wat leidt tot vettig of droog haar.
- Haaruitval.
- Dun, breekbaar en beschadigd haar.
- Gespleten punten.
Hoe gebruik je henna?
Volg altijd de instructies op die bij het product inbegrepen zijn.
Dit zijn de algemene stappen:
- Meng de gepoederde henna met citroensap om een gelijkmatig smeersel te maken. Citroensap zorgt ervoor dat de verf beter blijf zitten.
- Laat het tenminste 8 uur in een plastic kom zitten die je bedekt hebt. Je kan het bijvoorbeeld in de avond klaarmaken, zodat je het de volgende ochtend kan gebruiken.
- Was je haar goed zonder conditioner en droog het met een handdoek.
- Verdeel het haar in secties en begin met het aanbrengen van het mengsel. Begin bij de wortels en bedek het haar volledig.
- Wikkel je haar in plastic zodra je het helemaal bedekt heb en bedek dit met een handdoek.
- Laat het een uur zitten of gedurende de aanbevolen tijd die aangegeven wordt in de instructies van het product.
- Was je haar tot slot zoals je normaal doet.
Ook interessant:
Zoals we hierboven al vermeld hebben, kun je henna ook gebruiken om de huid te kleuren. Daarom is het noodzakelijk om handschoenen te dragen wanneer je met henna werkt, zodat je moeilijk verwijderbare vlekken vermijdt.
Je kan vermijden dat de verf op je voorhoofd blijft zitten door van te voren een dunne laag vaseline aan te brengen rond de haarlijn. Tot slot moet je erg voorzichtig zijn met je kleren wanneer je henna gebruikt, aangezien het zeer snel vlekken achterlaat.
Waar kan je het vinden?
Je kunt henna vinden in kruidenwinkels, winkels met natuurlijke producten en in winkels waar je Arabische producten kunt kopen. Je kan het ook online aanschaffen.
Je zou een kwalitatief hennaproduct moeten kopen waar geen chemische ingrediënten inzitten en dat volledig organisch is.
Er zijn veel producten waar henna één van de ingrediënten van is, maar ze zijn niet allemaal natuurlijk. Let op of het product pure hennapoeder is of alleen maar henna bevat, aangezien er een groot verschil tussen de twee is.
In dit artikel hebben we het over pure henna in poedervorm.
Afbeeldingen ter beschikking gesteld door Miss Pupik en Jade.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (2015). Riesgos de los tatuajes temporales a base de henna negra. Available at: https://www.aemps.gob.es/cosmeticosHigiene/cosmeticos/docs/Riesgos_de__la_Henna_negra.pdf. Accessed 17/03/2020.
- Al-Rubiay, K. K., Jaber, N. N., Al-Mhaawe, B. H., & Alrubaiy, L. K. (2008). Antimicrobial efficacy of henna extracts. Oman medical journal, 23(4), 253. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273913/. Accessed 17/03/2020.
- Prem, P., Dube, K. J., Madison, S. A., & Bartolone, J. (2003). New insights into the physicochemical effects of ammonia/peroxide bleaching of hair and Sepia melanins. Journal of cosmetic science, 54(4), 395-410. Available at: https://www.researchgate.net/profile/Padmaja_Prem/publication/9064594_New_insights_into_the_physicochemical_effects_of_ammoniaperoxide_bleaching_of_hair_and_Sepia_melanins/links/5ca363bc458515f7851d78be/New-insights-into-the-physicochemical-effects-of-ammonia-peroxide-bleaching-of-hair-and-Sepia-melanins.pdf. Accessed 17/03/2020.