Helpt heermoes bij het verminderen van striae?

Sommigen geloven dat het silicium in heermoes kan helpen bij de behandeling van striae. Maar is dit waar, en zijn er bewijzen voor? In dit artikel beantwoorden we deze vraag.
Helpt heermoes bij het verminderen van striae?
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 28 augustus, 2023

Extracten van heermoes (Equisetum arvense) worden al lang gebruikt bij de vervaardiging van producten om striae te verminderen. Vanwege zijn siliciumgehalte lijkt deze plant nuttig om de huid te herstellen en het uiterlijk te verbeteren. Maar is het zo effectief als velen beweren?

Het is goed te bedenken dat striae een vorm van huidlittekenvorming is, veroorzaakt door uitrekking van de lederhuid, hetzij tijdens de groei, gewichtstoename of hormonale problemen. Ze komen vaak voor op de billen, benen en buik. Ze komen echter ook voor op de borsten en de rug.

Zoals beschreven in een publicatie (Engelse link) in het Nat ional Center for Biotechnology Information, is de behandeling ervan gericht op het verhogen van de productie van collageen en elastische vezels, en op hydratatie. Daartoe zijn allerlei producten getest. In het volgende concentreren we ons op de mogelijke effecten van heermoes.

Mogelijke voordelen van heermoes voor de behandeling van striae

Striae
Striae wordt veroorzaakt door de afbraak van collageenvezels. Hun witachtige kleur wijst op de lange evolutie van de laesie.

Heermoes, wetenschappelijke naam Equisetum arvense, behoort tot de familie Equisetopsida en komt uit de gematigde streken van Europa. Sinds de oudheid is het een kruid met verschillende medicinale toepassingen. Wat de huid betreft worden er ontstekingsremmende, antioxiderende en herstellende eigenschappen aan toegeschreven.

Een onderzoek (Engelse link) meldde in BMC Complementaire geneeskunde en therapieën meldt dat het een overvloedige bron is van flavonoïden, triterpenoïden, fytosterolen, kalium, calcium, en vooral kiezelzuur en silicaten.

Deze laatste worden op cosmetisch niveau gewaardeerd, omdat hun opname in de huid in verband wordt gebracht met verschillende voordelen, zoals het verminderen van striae. In dit verband vermeldt een studie (Engelse link) in Ana is Brasileiros de Dermatologia dat silicium een belangrijke rol speelt bij de synthese van collageen.

Bovendien werkt het mee aan de activering van hydroxylatie-enzymen, die bepalend zijn voor de vorming van het collageennetwerk. Het verbetert dus de stevigheid en elasticiteit van de huid.

Het nadeel is dat er geen sluitend bewijs is voor de effecten van heermoes bij de behandeling van striae. Behalve anekdotische gegevens heeft geen enkel onderzoek bevestigd dat het effect ervan tegen striae waar is.

In plaats daarvan blijven dermatologen twisten over de werkzaamheid van topische producten bij het verminderen van striae. Volgens onderzoek (Engelse link) in het Jo urnal of the European Academy of Dermatology and Venereology is er weinig bewijs voor het gebruik van crèmes of lotions tegen striae.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Striae bij mannen: oorzaken en hoe het op natuurlijke wijze te verminderen

Hoe wordt heermoes gebruikt bij de behandeling om striae te verminderen?

Ondanks het gebrek aan bewijs zijn er mensen die positieve effecten toeschrijven aan heermoesbehandelingen voor striae. Er zijn zelfs verschillende producten op de markt met onder meer extracten van deze plant.

Anderzijds zijn in de populaire literatuur verschillende zelfgemaakte preparaten bekend. Deze combineren natuurlijke ingrediënten die beloven de huid van buitenaf te voeden om dit probleem te minimaliseren. Laten we enkele recepten bekijken.

1. Heermoesolie

Een studie (Engelse link) deelde door de Internationaal Tijdschrift voor Moleculaire Wetenschappen details dat de toepassing van sommige plantaardige oliën helpt bij het herstel van de huidbarrière, de genezing en de collageensynthese. In dit geval kun je heermoes combineren met olijf-, kokos- of amandelolie.

Ingrediënten

 • 200 milliliter plantaardige olie (die van je keuze)
 • 100 gram heermoes

Instructies

 • Verwarm de plantaardige olie op laag vuur.
 • Voeg dan de heermoes toe, vooraf fijngemalen.
 • Laat het nog ongeveer 5 minuten op het vuur staan en haal het eruit.
 • Haal dan, als het rust, de olie door een fijne zeef en bewaar het in een glazen bak.
 • Gebruik het product door de plekken die je wilt behandelen zachtjes te masseren.
 • Breng elke avond voor het slapen gaan aan.

2. Infusie van heermoes

Infusie van heermoes
De heermoes-infusie mag in dit geval niet worden ingenomen. De vloeistof wordt gebruikt als een lotion voor de huid.

De infusie van deze plant wordt gebruikt als lotion om het verschijnen van striae te verbergen. Het moet echter tegelijkertijd gebruikt worden met een vochtinbrengende crème.

Ingrediënten

 • 20 gram heermoes
 • 2 kopjes water (500 ml)

Instructies

 • Giet eerst de heermoes in de kopjes kokend water.
 • Dek vervolgens de drank af en laat hem 15 minuten trekken.
 • Zeef de vloeistof door het door een fijne zeef te gieten.
 • Schenk de vloeistof dan over in een spuitfles.
 • Spuit de lotion op de gewenste plekken. Masseer het in de huid en laat dit 20 minuten inwerken.
 • Spoel af en hydrateer de huid tot slot met je favoriete crème.

Andere aanbevelingen om striae te verminderen

Er bestaat geen wonderformule om striae van de ene op de andere dag weg te werken. In feite slagen veel behandelingen er alleen in ze te vervagen. Daartoe stelt de American Academy of Dermatology  het volgende voor.

 • Gebruik anti-striae producten op de eerste striae die verschijnen. De stoffen zijn meestal niet effectief op striae die al rijp zijn.
 • Masseer tot de substantie goed is opgenomen. Men gelooft dat dit het effect ervan kan versterken.
 • Wees consequent met de behandeling. Dat wil zeggen, gebruik het meerdere weken achter elkaar.
 • Kies producten die hyaluronzuur en tretinoïne in hun bestanddelen bevatten.
 • Maak gebruik van professionele dermatologische behandelingen. Enkele nuttige zijn chemische peelings, lasertherapie en microdermabrasie.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je dit artikel ook lezen:
Behandelingen om striae te elimineren

Wat moet je onthouden over heermoes om striae te verminderen?

Het gebruik van behandelingen met heermoes om striae te verminderen is wijdverbreid. Desondanks is er geen sluitend bewijs over de effecten en voordelen ervan.

Er zijn geen studies gedaan waarin de effecten van deze plant op striae per se zijn geëvalueerd. Men gelooft dat het nuttig zou kunnen zijn vanwege zijn siliciumgehalte. Dit is echter niet bewezen.

Word je aangemoedigd om deze plant te proberen? Over het algemeen wordt de topische toepassing ervan goed verdragen en zijn er geen risico’s aan verbonden. Het werkt misschien het beste in combinatie met een massage, een gezond dieet, veel water en lichaamsbeweging.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks. [Updated 2022 May 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436005/
 • Gründemann C, Lengen K, Sauer B, Garcia-Käufer M, Zehl M, Huber R. Equisetum arvense (common horsetail) modulates the function of inflammatory immunocompetent cells. BMC Complement Altern Med. 2014 Aug 4;14:283. doi: 10.1186/1472-6882-14-283. PMID: 25088216; PMCID: PMC4132922.
 • Araújo LA, Addor F, Campos PM. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016 May-Jun;91(3):331-5. doi: 10.1590/abd1806-4841.20163986. PMID: 27438201; PMCID: PMC4938278.
 • Ud-Din S, McGeorge D, Bayat A. Topical management of striae distensae (stretch marks): prevention and therapy of striae rubrae and albae. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Feb;30(2):211-22. doi: 10.1111/jdv.13223. Epub 2015 Oct 20. PMID: 26486318; PMCID: PMC5057295.
 • Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070. PMID: 29280987; PMCID: PMC5796020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.