Striae bij mannen: oorzaken en hoe het op natuurlijke wijze te verminderen

Ook mannen krijgen striae. Deze striemen komen bij mannen vaker voor dan je denkt. Net als bij vrouwen tasten ze hen zowel esthetisch als emotioneel aan.
Striae bij mannen: oorzaken en hoe het op natuurlijke wijze te verminderen

Laatste update: 23 september, 2022

Striae bij mannen lijkt op de variant bij vrouwen. Voor sommigen zijn deze striemen niet meer dan een esthetisch probleem waar ze niet veel aandacht aan besteden. Maar ook al zijn ze niet schadelijk, de roodachtige of witte groeven op de huid geven degenen die ze hebben toch vaak een complex.

Er zijn meerdere oorzaken van de aandoening en ook manieren om het te verminderen. Voor je weet hoe je ermee om moet gaan, moet je eerst weten waarom het ontstaat.

Wat is striae precies?

De Spaanse Academie voor Dermatologie en Venereologie definieert striae als een uitrekking van de huid die de elastische vezels breekt. Het zijn lineaire atrofische plaques, die veel voorkomen op de buik, borsten, dijen en heupen.

Ze ontstaan meestal door voortdurende en progressieve uitrekking van de lederhuid. Ze worden beschouwd als een vorm van littekenvorming, een product van verzwakt collageen en elastine.

Een publicatie in het Online Journal of Indian Dermatology benadrukt (Engelse link) dat striae (ED) goedaardig van aard zijn en zelden kunnen zweren of scheuren. De symptomen worden in 2 fasen verdeeld:

  • Verschijning van paarse of rode lijnen. Ze verschijnen precies op de uitgerekte plek. In dit stadium jeukt de huid en heeft ze de neiging op te lichten.
  • Witachtige veranderingen. Dit is de definitieve verschijning van striae. Ze voelen dieper aan dan de omringende huid.

Oorzaken van striae bij mannen

Men gelooft dat erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van striae. Er zijn huidtypes met vrij elastische vezels, maar bij andere ontbreekt het aan collageen en treden deze veranderingen vaker op. Wat er gebeurt is dat de soepelheid van de huid een punt bereikt waarop het niet meer meegeeft of minder snel verstrakt.

Ook zijn er pathologieën die de overproductie van natuurlijke corticosteroïden veroorzaken, stoffen die de aanmaak van huidcellen, zoals fibroblasten en keratinocyten, regelen. Andere bijzonderheden beïnvloeden striae bij mannen:

  • Zwaarlijvigheid of versnelde gewichtstoename: plotselinge gewichtstoename veroorzaakt onderhuids vet dat buikstriemen laat ontstaan.
  • Slechte voeding: voedingsstoffen zoals vitamine C, omega 3- en 6-vetzuren, en supplementen met collageen en elastine bevorderen de vezels.
  • Puberteit: bij de overgang naar de puberteit vertonen sommige jongeren striemen op de rug, bovenarmen, billen en dijen. Dit gebeurt door het uitrekken van de huid op het hoogtepunt van de groei.
  • Bodybuilding: elke intense oefening om spieren versneld te ontwikkelen kan striae veroorzaken, vooral op de borst of op het buitenste uiteinde van de bewerkte spier. Ook het gebruik van anabole steroïden om de spiermassa te vergroten bevordert deze ongewenste vlekken.
Man met dikke buik
Overgewicht rekt de huid uit en breekt vezels die er niet in slagen te regenereren. Daardoor ontstaan striae.

Natuurlijke remedies om striae bij mannen te verminderen

Als de strepen nog rood zijn, is er een mogelijkheid om ze weg te werken. Integendeel, als ze wittig of grijzig worden, is het moeilijker om ze weg te werken. We moeten erop wijzen dat behandelingen niet 100% effectief zijn om striae te verwijderen. Er zijn echter mogelijkheden die hun verschijning sterk verbeteren.

Crèmes

De crèmes en gels die striae verminderen bevatten meestal natuurlijke elementen en andere stoffen zoals panthenol, siliconen, lipiden en oplosbaar collageen. Alle bestanddelen zijn bedoeld om collageen en elasticiteit te stimuleren. Er bestaan echter geen wondercrèmes, maar er zijn wel enkele combinaties die de gemarkeerde huid herstellen.

Aloëvera

De streek met striae masseren kun je het beste doen met aloëvera. Dit ingrediënt is een populaire weefselregenerator en genezer.

Maak hier gebruik van na het douchen en breng een gel aan die de plant bevat. Een pas gewassen huid maakt een snelle opname mogelijk. Wees geduldig, want de resultaten zijn geleidelijk.

Rozenbottel

Rozenbottel staat bekend om zijn kracht om het huidoppervlak te vernieuwen, de huid glad te maken en onvolkomenheden zoals striae te minimaliseren. De effecten reageren op het gehalte aan essentiële omega 3- en omega 6- vetzuren, en aan vitamine A. De formule werkt als een genezend en verzachtend middel.

Centella asiatica

Centella Asiatica of gotu kola wordt aanbevolen om striae plaatselijk te behandelen, omdat men gelooft dat het de huid regenereert. Het tijdschrift Advances in Dermatology and Allergology vermeldt (Spaanse link) dat het de proliferatie van fibroblasten bevordert en de synthese van collageen en intracellulaire fibronectine stimuleert. Het kruid komt de spankracht van de nieuw gevormde huid ten goede.

Cacaoboter

Dit plantaardige vet hydrateert, voedt en geeft antioxidanten. Een eetlepel cacaoboter mengen met een eetlepel olijfolie is ideaal tegen striae. Gebruik het mengsel ‘s morgens en ‘s avonds.

Citroen

Citroenzuur vermindert striae bij mannen. Nivea ®, een erkend merk in huidverzorging, stelt voor het sap van een versgeperste citroen op de aangetaste plekken aan te brengen, te masseren en een half uur te wachten.

Spoel na 30 minuten af met warm water. Vermijd tijdens de behandeling de zon, want anders kun je last krijgen van hyperpigmentatie. Laat het sap van de vrucht desgewenst de hele nacht inwerken en verwijder het ‘s morgens.

Citroen is rijk aan vitamine C, een bestanddeel dat kan helpen huidveroudering te voorkomen en rode striae te vervagen.

Kokosolie

Kokosolie
Kokosolie heeft veel dermatologische toepassingen. Mannen kunnen het gebruiken om roodachtige striae aan te pakken.

Kokosolie voorziet de lederhuid van antioxidanten, vetzuren en vitamine E. De stof houdt in dat de meest beschadigde weefsels van de opperhuid, die bij mannen striae kunnen veroorzaken, hersteld worden.

De manier om het aan te brengen is door de olie te verhitten, op de huid te smeren en in cirkels te masseren. Besteed minstens 10 minuten aan wrijven om de essence te laten doordringen.

Oefeningen

Oefeningen met gewichten helpen striae wat te verstevigen en ook te camoufleren. De routines moeten progressief zijn en zonder in overdaad te vervallen, want dat zou contraproductief zijn. Het beoefenen van cardio , en oefeningen voor de rug en de billen, bereiken goede resultaten.

Is het mogelijk striae bij mannen te voorkomen?

Striae kan niet altijd voorkomen worden, door genetische omstandigheden, zowel bij mannen als bij vrouwen. De kans op het krijgen van zulke striemen verminderen hangt samen met een gezond gewicht, zonder versnelde gewichtstoename. Snel afvallen is ook een risicofactor, omdat de lederhuid op dezelfde manier met een verstoord evenwicht te maken krijgt.

Als voorzorgsmaatregel heb je baat bij de volgende adviezen:

  • Hydrateer en voed de huid met amandel-, calendula-, jojoba- of arganolie.
  • Drink voldoende water om de elasticiteit van de huid te behouden.
  • Eet vezels met fruit en groenten, want die leveren ook vitamines en antioxidanten.
  • Verlies geleidelijk gewicht. Agressieve diëten tasten niet alleen de gezondheid aan, maar veroorzaken ook slapheid en een grotere kans op striae.

Andere behandelingen om striae bij mannen te verminderen

Behalve natuurlijke remedies tegen striae kunnen ook bepaalde behandelingen en therapieën effectieve resultaten geven. Bijvoorbeeld dermabrasie, laserlichttherapieën, en injectie met bloedplaatjesrijk plasma.

Hyaluronzuur, chemische peelings, en topische tretinoïne behoren ook tot de mogelijkheden om het huidbeeld te vernieuwen. Raadpleeg een professional als je in een van deze mogelijkheden geïnteresseerd bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.