8 voedingsmiddelen om collageen via de voeding te verkrijgen

Voedsel zoals gelatine en vis kunnen een kleine hoeveelheid collageen leveren. Bovendien kunnen andere ingrediënten aan je dieet worden toegevoegd om de aanmaak van deze eiwitten te helpen bevorderen.
8 voedingsmiddelen om collageen via de voeding te verkrijgen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De regelmatige consumptie van voedingsmiddelen om collageen via de voeding te verkrijgen is heel belangrijk, zowel voor de gezondheid als voor de schoonheid. Hoewel mensen dit bestanddeel vaak associëren met cosmetische producten, zijn er manieren waarop je de aanmaak ervan via de voeding kunt verhogen.

De juiste assimilatie van deze eiwitten kan de conditie van de huid, spieren en gewrichten beïnvloeden. In feite maakt het, samen met elastine, deel uit van de belangrijkste structuren van het lichaam. Daarom is het essentieel om de vorming ervan te verzekeren, vooral als het door ouderdom begint af te nemen.

Hoe kun je het via je voeding verkrijgen? Verschillende soorten voedsel bevatten het, en andere bevorderen de aanmaak ervan. Hieronder willen we de beste opties met je delen, zodat je ze in je dagelijkse maaltijden kunt verwerken.

Wat is collageen?

Collageenpoeder

Collageen is het meest overvloedige eiwitelement in het menselijk lichaam. Het speelt een heel belangrijke rol, want het fungeert als “lijm” tussen de cellen van kraakbeenachtige weefsels, zoals die waaruit spieren, gewrichten, huid, pezen en botten bestaan.

Het heeft te maken met biologische veroudering, want het is een verjongingsmiddel van de cellen. Bovendien geeft het stevigheid, weerstand en bescherming aan de weefsels, waardoor het voortijdig verval ervan voorkomt. Waarom is het belangrijk het via de voeding binnen te krijgen?

Hoewel het lichaam het in normale omstandigheden aanmaakt, vermindert de capaciteit ervan en versnelt het de achteruitgang. Wordt het niet aangevuld via voeding en supplementen, dan verschijnen er rimpels op de huid, en het kan botzwakte en ontstekingsproblemen veroorzaken, naast andere problemen.

Wat zijn de voordelen van collageen?

Waarom moet je collageen via de voeding verkrijgen

Door de bloei die het in de cosmetische industrie heeft doorgemaakt, associëren de meeste mensen collageen met huidverjonging. Maar behalve dat ze dit voordeel bieden, zijn deze eiwitten ook betrokken bij andere belangrijke functies, zoals:

  • het spierstelsel activeren en daardoor de prestaties verbeteren.
  • het dienen als spierontspanner en bevorderen van rust evenals de vermindering van krampen en contracturen.
  • een positief effect op de energieproductie.
  • het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en de lichaamstemperatuur.
  • beïnvloeding van de toestand van de cardiovasculaire gezondheid, en kan ook helpen bij het stabiliseren van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
  • het vertragen van de veroudering van zowel spieren als botten en gewrichten.
  • het helpen bij de fixatie van calcium in de botten.
  • de verbetering van het genezingsproces van de huid.
  • het voorkomen van voortijdige achteruitgang van kraakbeen en ligamenten.

De beste voedingsmiddelen om collageen via de voeding te verkrijgen

De lijst van voedingsmiddelen om collageen uit de voeding te verkrijgen wordt gekenmerkt door hun hoge voedingswaarde. Terwijl sommige een goede hoeveelheid van deze eiwitten bevatten, leveren andere voedingsstoffen zoals vitamine C en magnesium, die essentieel zijn voor de aanmaak ervan in het lichaam.

1. Vlees

Verschillende soorten vlees

Vlees bevat collageen en andere soorten eiwitten. Je moet de consumptie ervan echter matigen, want ze bevatten cholesterol en verzadigde vetten. Voor een gezond dieet zou het goed zijn de voorkeur te geven aan de magere soorten, zoals kip, kalkoen, varkensvlees, enz.

2. Vis

Vis

Hoewel het percentage collageen in vis lager is dan in vlees, zijn deskundigen toch geneigd het meer aan te bevelen. Dit komt vooral door het omega 3 gehalte, een gezond vetzuur dat ontstekingen vermindert, volgens een studie van de Universiteit van Chili (Spaanse link).

3. Gelatine

Gelatine is een goede optie om collageen via de voeding te verkrijgen

Dit is een van de beste voedingsmiddelen waaruit je collageen kunt halen, want het bestaat hoofdzakelijk uit dit eiwit. Bovendien bevat het weinig calorieën en antioxidanten die cellen en weefsels helpen beschermen tegen ouderdomsverval.

4. Citrusvruchten

Sinaasappelen

Citrusvruchten zijn een belangrijke bron van vitamine C, dat volgens deze studie (Spaanse link), uitgevoerd door de Nutrition and Health Research Centers. Vitamine C is een belangrijke voedingsstof in het chemische proces dat collageen in het lichaam helpt aanmaken. Het eten van sinaasappel, kiwi, citroen of een andere soort citrusvrucht kan daarom de vorming van deze eiwitten verbeteren.

5. Ananas

Ananas

Dit is een zeer aan te bevelen vrucht, zoals vermeld in deze studie (Engelse link) van de Kragujevac Universiteit (Servië).

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Hoe kun je ananas bij constipatie gebruiken?

6. Soja en afgeleiden

Sojaproducten zijn geschikte voedingsmiddelen om collageen via de voeding te verkrijgen

Soja en afgeleiden ervan (tofu, sojayoghurt, sojasoepen, enz.) bevatten een chemische stof die genisteïne heet. Dit element bevordert de aanmaak van collageen en helpt daarnaast om de weefsels in goede conditie te houden.

7. Noten

Noten en gedroogd fruit
Gedroogd fruit en noten bevatten sulfieten, die kunnen helpen bij de vorming van collageen.

Vanwege hun gehalte aan magnesium en omega-3 vetzuren zijn noten collageen-bevorderende voedingsmiddelen die niet in je dieet mogen ontbreken. Door hun eigenschappen ondersteunen ze de vorming van deze eiwitten en voorkomen ze bovendien de afbraak ervan in weefsels.

8. Groene bladgroenten

Spinazie is een van de voedingsmiddelen om collageen via de voeding te verkrijgen

Spinazie, snijbiet, boerenkool en elke soort groene groenten kunnen de aanmaak en het behoud van collageen verbeteren. Ze vallen vooral op door hun belangrijke bijdrage van luteïne en magnesium, twee essentiële elementen voor de gezondheid van zowel de huid als de botten en gewrichten.

Dat zegt deze studie (Engelse link), uitgevoerd door OmniActive Health Technologies Inc, die zich richt op de voordelen van de eerstgenoemde en zijn antioxiderende capaciteit.

Eet je dus al voedingsmiddelen waaruit je collageen kunt halen? Vergeet niet ze regelmatig in je dieet op te nemen. Bovendien moet je slechte gewoonten vermijden, zoals de consumptie van suiker en tabak, die collageen uit je lichaam kunnen verwijderen.

Bekijk het artikel dat we hieronder voor je hebben voorbereid om meer over dit belangrijke onderwerp te weten te komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.