Wat zijn de bijwerkingen van hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een biocompatibel product dat op het gebied van esthetiek meerdere toepassingen heeft. Er zijn bijwerkingen, maar een getrainde specialist kan ze eenvoudig voorkomen.
Wat zijn de bijwerkingen van hyaluronzuur?

Laatste update: 14 november, 2020

De laatste tijd is er veel over de bijwerkingen van hyaluronzuur gesproken. Dit komt omdat het een van de meest gewaardeerde producten voor huidregeneratie is. Deze stof geeft volume aan die gebieden waar bepaalde weefsels te dun zijn geworden. De werkgelegenheid op het gebied van schoonheid en persoonlijke verzorging blijft toenemen.

Degene die de stof gebruikt, moet van bepaalde richtlijnen op de hoogte zijn om bijwerkingen te voorkomen en optimale resultaten te behalen. Lees verder om enkele aanbevelingen te vinden over wat je moet vermijden.

Bijwerkingen van hyaluronzuur

Na het aanbrengen van hyaluronzuur moet je een reeks indicaties volgen om bijwerkingen te voorkomen. Deze reacties zijn niet altijd een direct gevolg van het product, maar treden ook op wanneer een patiënt de professionele instructies niet opvolgt.

Roodheid van het gebied

Vrouw krijgt botox

Erytheem, een bijwerking van hyaluronzuur, wordt door hetzelfde trauma als lokale injecties veroorzaakt. Het hangt echter ook van de eigenschappen van het gebruikte product af. Dit symptoom manifesteert zich als tijdelijke roodheid met een lichte ontsteking.

Het duurt meestal een aantal uur tot 2 dagen, maar je kunt het genezingsproces versnellen en na een sessie speciale crèmes gebruiken om de genezing op die manier te stimuleren.

Blauwe plekken door hyaluronzuur

Dit wordt meestal verwacht samen met enige ontsteking en zou niet langer dan een paar dagen moeten duren. Oefen stevige druk en breng ijspacks aan voor, na of tijdens de sessie om beide nadelige effecten te minimaliseren.

Als je antistollingsmiddelen gebruikt, overleg dan met je arts of je er misschien (tijdelijk) mee kunt stoppen. Volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology (Engelse link) ligt de incidentie van blauwe plekken na huidvullers tussen 19% en 24%.

Assymetrie

De hoeveelheid hyaluronzuur kan tot asymmetrie leiden. Dat is een tijdelijke discrepantie in het volume van het gezicht aan elke kant van de neus, het ene gebied is groter dan het andere.

Allergische reacties en overgevoeligheid

Deze reacties zijn zeldzaam, aangezien hyaluronzuur een biocompatibel product is. Het lichaam assimileert het zonder het als een extern agens te identificeren. Dit komt, omdat de componenten ervan vergelijkbaar zijn met natuurlijke lichaamsstoffen. Alle allergieën zouden zich als lokale irritatie manifesteren.

Huidnecrose

Cutane necrose, veroorzaakt door compressie of obstructie van een bloedvat, is een zeldzame complicatie. De plek met het grootste risico dat dit gebeurt, is tussen de wenkbrauwen. Dit komt omdat dit gebied wordt gevoed door de supratrochleaire slagader, die geen sterke nevencirculatie heeft. Het kan dus geen bloed van een andere plaats ontvangen.

Bij plastische en reconstructieve chirurgie (Engelse link) wordt aspiratie met een naald in een constante heen en weer gaande beweging aanbevolen voordat het vulmiddel wordt geïnjecteerd. Dat zou dit soort complicaties kunnen voorkomen.

Bijwerkingen van hyaluronzuur op korte termijn

Een aantal bijwerkingen van hyaluronzuur, zoals de hierboven genoemde, verschijnen op korte termijn, maar niet onmiddellijk. Dit betekent dat ze zich een paar dagen na de toepassing kunnen manifesteren.

Voelbare of zichtbare knobbeltjes

Knobbeltjes en bobbeltjes zijn veelvoorkomende complicaties die het gevolg van het gebruik van huidvullers zijn. Ze zijn als inflammatoir of niet-inflammatoir geclassificeerd. Laat verschijnende knobbeltjes die 4 weken tot 1 jaar of langer duren, zijn vaak inflammatoire immuunresponsen op hyaluronzuur.

Volgens het American Journal of Clinical Dermatology (Engelse link) komen inflammatoire knobbeltjes vaker bij permanente vullingen voor. Er zijn echter ook meldingen van hun ontwikkeling na het gebruik van tijdelijke vullingen.

Hyaluronzuur activeert het herpes simplex-virus

De verantwoordelijke technicus moet een profylactische anti-herpetische behandeling uitvoeren bij een ingreep in het lipgebied van mensen met herpes. Dit is, omdat een van de bijwerkingen van hyaluronzuur de activering van deze infectie is, die meestal in de zenuwen van het gezicht voorkomt.

Lange termijn bijwerkingen van hyaluronzuur

Na het aanbrengen van hyaluronzuur kunnen er nog maanden of jaren complicaties optreden. Deze worden echter meestal vanwege de tussenliggende tijd verkeerd gediagnosticeerd. Het is dus moeilijk om er in verband met dit soort behandeling naar te verwijzen.

Granulomen

Een granulomateuze reactie op een vreemde stof kan enkele jaren na dit soort injecties optreden. Dit proces is asymptomatisch of gaat met erytheem en zwelling gepaard.

Je kunt aanhoudende reacties op een vreemde stof met intralesionale corticosteroïd-injecties behandelen. De American Society for Dermatologic Surgery (Engelse link) positioneert hyaluronidase echter door middel van studies als een haalbare therapie voor dit ongewenste effect.

Productmigratie

Botox tussen de wenkbrauwen

De migratie van hyaluronzuur is een van de mogelijke complicaties die met de injectie van vulstoffen voor weke delen gepaard gaan. Houd er dus rekening mee dat de aangebrachte substantie naar een plaats ver van de injectieplaats kan migreren.

Ook jaren later bij een evaluatie van knobbeltjes, massa’s of zwelling in het gezicht kan het nog vulmiddel dus no in het weefsel zitten (Engelse link).

Het belang van naar een professional gaan

Er zijn veel strategieën om het risico op complicaties van hyaluronzuurvullers te verminderen. Een goede praktische kennis van de bijwerkingen door een professional is essentieel.

Ongewenste reacties zijn bij gebruik van de juiste injectietechniek zeldzaam. Mensen moeten zich er echter van bewust zijn dat er onvoorziene nadelige gevolgen kunnen optreden. Laat je dus informeren en volg de aanwijzingen voor en na een van deze sessies.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • King M. The Management of Bruising following Nonsurgical Cosmetic Treatment. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(2):E1-E4.
  • Brody HJ. Use of hyaluronidase in the treatment of granulomatous hyaluronic acid reactions or unwanted hyaluronic acid misplacement [published correction appears in Dermatol Surg. 2008 Jan;34(1):135]. Dermatol Surg. 2005;31(8 Pt 1):893-897. doi:10.1097/00042728-200508000-00001
  • Lemperle G, Rullan PP, Gauthier-Hazan N. Avoiding and treating dermal filler complications. Plast Reconstr Surg. 2006;118(3 Suppl):92S-107S. doi:10.1097/01.prs.0000234672.69287.77
  • Cohen JL. Understanding, avoiding, and managing dermal filler complications. Dermatol Surg. 2008;34 Suppl 1:S92-S99. doi:10.1111/j.1524-4725.2008.34249.x
  • Jordan DR, Stoica B. Filler Migration: A Number of Mechanisms to Consider. Ophthalmic Plast Reconstr Surg. 2015;31(4):257-262. doi:10.1097/IOP.0000000000000368
  • Ledon JA, Savas JA, Yang S, Franca K, Camacho I, Nouri K. Inflammatory nodules following soft tissue filler use: a review of causative agents, pathology and treatment options. Am J Clin Dermatol. 2013;14(5):401-411. doi:10.1007/s40257-013-0043-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.