Dagelijks collageen nemen en gebruik maken van de voordelen

Soms nemen we collageensupplementen. Maar eigenlijk is de beste manier om collageen op te nemen door middel van voedingsmiddelen die het van nature bevatten. Want op die manier kunnen we van alle voordelen profiteren.
Dagelijks collageen nemen en gebruik maken van de voordelen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 25 augustus, 2022

We horen overal hoe belangrijk collageen is. We vinden schoonheidsproducten en zelfs voedingsmiddelen die op een natuurlijke manier collageen leveren. Deze stof hebben we zelfs al in een vorig artikel besproken. Nu willen we het nogmaals over de voordelen hebben en waarom dagelijks collageen nemen belangrijk is.

Maar weet jij echt wat collageen is en hoe het jou kan helpen?

We vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is collageen?

Collageen is een stof die een rol speelt bij de vorming van bot, kraakbeen en de huid. Het is een essentieel bestanddeel voor onze gezondheid en voor de gezondheid van andere dieren. Want we hebben het allemaal nodig.

Het is normaal dat na verloop van je tijd je collageenpeil daalt. Soms kan dit leiden tot botproblemen, rimpels en krakende gewrichten.

1. Het helpt het lichaam om optimaal te profiteren van lichaamsbeweging

Dagelijks collageen nemen versterkt de spieren

Wat zijn nu de eerste voordelen van dagelijks collageen nemen? Als je lichaam voldoende collageen op voorraad heeft dan helpt dit bij de vorming van spiermassa.

Dit betekent dat je de volgende effecten zal vaststellen:

 • Je zal minder beweging nodig hebben om de stevigheid van je spieren te verbeteren en om vet te verbranden.
 • Het lichaam zal na inspannende trainingssessies veel sneller herstellen.
 • Je zal minder risico lopen op het krijgen van blessures. Dit komt omdat je spieren sterker en weerbaarder zullen zijn.

Natuurlijk moet je ook voedingsmiddelen eten die eiwitten van een hoge kwaliteit bevatten, zoals mager vlees en vis. Je mag dus niet volledig stoppen met bewegen alleen maar omdat je extra collageen neemt.

2. Het voorkomt littekenvorming

We zijn ervan overtuigd dat je het volgende ooit al eens gemerkt hebt. Vele schoonheidsproducten die beloven dat ze littekens verwijderen, promoten zichzelf met de boodschap dat ze veel collageen bevatten. Dit komt omdat collageen de genezing ondersteunt en helpt nieuwe cellen te creëren zonder de huidweefsels te beschadigen.

Ben je gevoelig voor acne of vergelijkbare problemen? Dan moet je collageen of voedingsmiddelen met veel collageen toevoegen aan je dagelijkse voeding. Je kan ook bepaalde maskers aanbrengen. Die verminderen het optreden van littekens en striemen.

3. Dagelijks collageen nemen verbetert de gezondheid van de gewrichten

Dagelijks collageen nemen verbetert de gewrichten

Nog een reden om collageen te nemen is dat het de soepelheid en de smering in de gewrichten onderhoudt. Bovendien houdt deze stof het kraakbeen in goede conditie.

 • Wanneer je gewrichten gezond zijn, dan zijn ze elastischer en soepeler. Het resultaat is dat je dan minder last hebt van blessures.
 • Merk je dat je gewrichten altijd kraken? Heb je vaak pijn of heb je al vaak iets gebroken? Neem dan regelmatig een collageensupplement.

In bepaalde situaties bevelen artsen aan om nieuw kraakbeen in te spuiten. Als dat in jouw geval van belang is, vul deze behandeling dan aan en neem elke dag voldoende collageen.

4. Het onderhoudt de elasticiteit van de huid

De structuur van de huid is grotendeels afhankelijk van collageen. Wanneer je ouder wordt gaat je huid achteruit. Rimpels vormen zich en onvolmaaktheden treden op.

Je stelt jezelf bloot aan bepaalde factoren zoals sigarettenrook, UV-stralen, vervuiling en chemicaliën. Het is dan ook belangrijk dat je altijd de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

5. Het geeft je na minder eten voor langere tijd een verzadigd gevoel

Dagelijks collageen nemen geeft je een verzadigd gevoel

Probeer je op een natuurlijke wijze gewicht te verliezen? Is het je bedoeling om hierbij te vermijden dat je je gezondheid in gevaar brengt? Dan moet je weten dat collageenpoeder erg veel eiwit bevat.

Voeg het toe aan je favoriete smoothies of dranken. Je zal merken dat het op geen enkele manier de smaak verandert. Maar wat het wel doet, is jou voor langere tijd een verzadigd gevoel geven.

We stellen je een recept voor dat je als ontbijt kan gebruiken. Probeer het uit:

Ingrediënten

 • 2 eetlepels collageenpoeder (30 g)
 • 1 eetlepel haver (15 g)
 • 1 eetlepel cacaopoeder (30 g)
 • 1/2 kop babyspinazie (30 g)
 • 1 kop amandelmelk (250 ml)
 • 1 eetlepel honing (25 g)

Bereiding

 • Mix alle ingrediënten samen en drink het daarna onmiddellijk op.

Dit drankje is een geweldige keuze als je het moeilijk hebt met een dieet omdat je zoete voedingsmiddelen mist.

Het is ook een perfect drankje als je kind weigert om groenten te eten bij het ontbijt of alles behalve chocolademelk.

6. Het voorkomt cardiovasculaire aandoeningen

Dit is nog een voordeel van dagelijks collageen nemen. Want het ondersteunt de elasticiteit van de bloedkleppen en van de lymfevaten. Dit betekent dat het gemakkelijker is om het lichaam te reinigen. Bovendien verkleint het ‘t risico op een lage bloeddruk.

Onthoud ook dat je niet alleen collageen moet toevoegen aan je dagelijkse voeding. Maar je moet ook letten op hoe je eet en schadelijke vetten vermijden.

7. Dagelijks collageen nemen helpt de gezondheid van het zicht

Dagelijks collageen nemen zorgt voor je zicht

Wanneer je collageen inneemt dan kan dit de gezondheid van je hoornvlies aanzienlijk verbeteren.

Als je een bril nodig hebt dan raden we je aan collageen te nemen. Dit geldt ook als je oogarts tekenen van groene staar vastgesteld heeft.

Onthoud ook dat je het beste voedingsmiddelen kan eten die het zicht verbeteren (zoals wortelen). Je moet ook je ogen beschermen tegen UV-stralen en vervuiling.

Hoe kan je dagelijks collageen nemen?

De beste manier om collageen te nemen is altijd door middel van je dagelijkse voeding. Onthoud ook dat de voedingsmiddelen zo natuurlijk mogelijk moeten zijn.

Dit zijn enkele voedingsmiddelen die je collageen verschaffen:

 • Groene groenten (broccoli, kool, spinazie, sla)
 • Spinazie
 • Sardines
 • Komkommer
 • Aardbeien
 • Oesters
 • Kip
 • Vis

Je kunt ook op andere manieren collageen nemen: in poedervorm, capsules of in de vorm van pillen. Ze zijn misschien niet de beste keuze. Maar ze zijn wel heilzaam als je dagelijkse voeding jou onvoldoende collageen verschaft of als het al een tijd zo is geweest.

Maak een afspraak met je diëtist of met je arts. Die kunnen je informatie geven over het supplement en over de dosis.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lee, C. H., Singla, A., & Lee, Y. (2001). Biomedical applications of collagen. International Journal of Pharmaceutics. http://doi.org/10.1016/S0378-5173(01)00691-3
 • Eyre, D. (2002). Collagen of articular cartilage. Arthritis Research. http://doi.org/10.1186/ar380
 • Gomez-Guillen, M. C., Gimenez, B., Lopez-Caballero, M. E., & Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.007
 • Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: Eevidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.