Behandelingen om striae te elimineren

Als je striae wilt elimineren, dan is het belangrijk dat je zowel van inwendig als uitwendig gehydrateerd blijft om je huid elasticiteit te geven en het scheuren van vezels te voorkomen.
Behandelingen om striae te elimineren
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Striae is vaak erg moeilijk te elimineren. Hoewel het waar is dat het nooit volledig verdwijnt, kun je ze minder opvallend laten lijken. We laten je enkele trucs en behandelingen zien om striae te elimineren.

Deze littekens verschijnen meestal tijdens de zwangerschap en tijdens plotseling gewichtsverlies of gewichtstoename. De billen, benen, armen en buik zijn de delen van het lichaam die het meest worden getroffen.

Behandelingen om striae te elimineren

We weten allemaal dat de beste manier om striae te voorkomen is door een gezonde levensstijl te leiden en een hydratatie-routine voor de huid te hebben. Als je ze echter al hebt, dan zijn er enkele trucs die je kunt gebruiken om striae te elimineren.

  • Een van de beste behandelingen om striae te verminderen is dagelijkse peeling. Om dat te doen, kun je een spons gebruiken die is gemaakt voor een huid peeling. Op die manier kun je al het dode huid verwijderen, je huid op natuurlijke wijze vernieuwen en het uiterlijk van striae verbeteren.
  • Het drinken van twee liter water per dag houdt de huid gehydrateerd en geeft het elasticiteit, wat een goede manier is om striae te bestrijden. Je kunt je huid ook gehydrateerd houden door voedsel te eten dat rijk is aan water, zoals fruit en groenten.
  • Probeer tijdens het douchen koud en warm water af te wisselen om de bloedsomloop te verbeteren, vooral in de benen. Bovendien helpt het douchen van je huid met koud water om de huid elastisch te houden en het vocht beter te behouden.
  • Vitamine E is ook een zeer goede bondgenoot als het gaat om de behandeling van striae. Je kunt deze vitamine in spinazie en amandelen vinden. Wat je huid betreft, is vitamine E (Engels artikel) zeer nuttig vanwege de antioxidante eigenschappen die collageen en elasticiteit helpen beschermen. Het is ook verjongend.
  • Je kunt het getroffen gebied ook met olijfolie masseren of met crèmes die een of meer van de volgende ingrediënten bevatten: cacaoboter, rozenbottelolie, castorolie, sheaboter en vitamine A en C.

Hoe kun je het nog meer behandelen?

Huid met striae

Er zijn ook andere manieren om striae te verminderen. Dit zijn echter meer invasieve medische procedures, zoals microdermabrasie. Een andere optie is om lasertherapieën te gebruiken, die het uiterlijk van striae sterk verminderen. Hier vind je een Engels artikel over microdermabrasie.

Bovendien zijn artsen begonnen om retinolzuur te gebruiken om striae te verhelpen, waardoor de huid geherstructureerd wordt en het uiterlijk van de strepen vermindert. Dit is een minder invasief, maar zeer effectief alternatief.

Als je echter al deze opties hebt geprobeerd en je striae nog steeds problemen veroorzaken, is het ‘t beste om je arts te bezoeken. Elk van deze opties is echt effectief.

Om bevredigende resultaten te krijgen, moet je de behandeling kiezen die het beste voor je werkt en die het gemakkelijkst uit te voeren is. Bovendien moet je onthouden dat je erg consistent moet zijn. Doe alles precies zoals je zou moeten en doe het regelmatig om goede resultaten te behalen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks (Striae) [Updated 2018 Dec 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436005/
  • Bogdan, C., Iurian, S., Tomuta, I., & Moldovan, M. (2017). Improvement of skin condition in striae distensae: Development, characterization and clinical efficacy of a cosmetic product containing Punica granatum seed oil and Croton lechleri resin extract. Drug Design, Development and Therapy. https://doi.org/10.2147/DDDT.S128470
  • Ud-Din, S., McGeorge, D., & Bayat, A. (2016). Topical management of striae distensae (stretch marks): Prevention and therapy of striae rubrae and albae. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/jdv.13223

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.