Slugging, de huidverzorgingstrend die je moet kennen

Er zijn verschillende technieken en producten die de gezichtshuid zachter maken. Slugging is een van de methoden die momenteel trending zijn, hoewel deze procedure voorzorgsmaatregelen vereist die we hier zullen uitleggen.
Slugging, de huidverzorgingstrend die je moet kennen

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is gebruikelijk dat gezichtsverzorgingsroutines producten bevatten die een perfecte teint beloven zonder dat je te lang hoeft te wachten om de resultaten te zien. Dit is het geval met slugging, een techniek die voorstelt het gezicht op te poetsen met vaseline of petrolatum.

Deze stof is, zoals de Clínica Universidad de Navarra (CUN) opmerkt (Spaanse link) , een formule in pasta, crème of zalf met verzachtende, smerende en beschermende eigenschappen voor de huid. De samenstelling is afkomstig van de raffinage van verzadigde koolwaterstoffen.

Dankzij zijn nut bij de genezing van irritaties, korsten en excoriaties heeft vaseline een plaats verworven in de schoonheidswereld. Op sociale netwerken suggereren sommige makers van inhoud het ingrediënt op je gezicht aan te brengen om het er als “porselein” uit te laten zien. Wees echter voorzichtig met deze truc.

Wat is slugging?

Slugging is een onderdeel van K-Beauty, een term die naar Koreaanse schoonheid verwijst. Het bestaat uit het smeren van een laagje vaseline op het gezicht om je huid glad te maken en op te lichten.

De populariteit van de methode is te danken aan de vleiende commentaren op sociale netwerken, waar beweerd wordt dat je teint van de ene op de andere dag verandert.

Er is echter een gebrek aan harde bewijzen voor de werkzaamheid van de behandeling. Dermatologische adviezen verwijzen er met voorzichtigheid naar, want petrolatum werkt als remedie bij bepaalde huidaandoeningen, maar de gezichtshuid is erg teer.

Bovendien komen de meeste video’s die via TikTok verspreid worden niet overeen met gezondheidswerkers, maar met gebruikers die het product geprobeerd hebben en het aanbevelen om mee-eters te verwijderen en gladheid te geven.

Hoewel de resultaten in sommige gevallen positief zijn, waarschuwen de professionals dat kerosinegels niet dagelijks aangebracht moeten worden. Deze mengsels hebben de neiging de werking van de klieren die huidlipiden produceren te belemmeren.

We denken dat je dit ook interessant vindt om te lezen:
5 tips om een perfecte gezichtshuid te krijgen

Is vaseline geschikt voor elk huidtype?

Vaseline
Vaseline kan niet dagelijks op de huid aangebracht worden omdat de koolwaterstofderivaten ervan bijwerkingen kunnen veroorzaken.

In tijden van lage temperaturen of op een erg winderige en koude dag zou een beetje vaseline misschien uitkomst bieden. Tenminste, zolang je gezicht maar niet de volgende kenmerken vertoont:

 • Neiging tot acne. Een vette huid zal verergerd worden door de filmvormende eigenschappen van de zalf, die de werking van de talgklieren kan beïnvloeden.
 • Infecties. Er is een mogelijkheid dat de zalf de genezing van een open wond verstoort, ondanks het feit dat het verzachtende middel altijd op de markt is gebracht als beschermer van kleine snijwonden en brandwonden. Dit wordt opgemerkt (Spaanse link) in een klinische proef die gesponsord wordt door de Rockefeller Universiteit.
 • Vette huid. Een lederhuid met deze unieke eigenschap heeft al de juiste of overmatige lipidenlaag en heeft er geen extra nodig.

Vind je dit artikel leuk? Lees ook:
10 schoonheidsvoordelen van kokosolie

De voordelen en risico’s van slugging

Verwerp deze schoonheidstruc niet meteen. Het is van cruciaal belang om zowel de voordelen als de contra-indicaties van de K-Beauty tip te kennen. Door de stappen en de conditie van je huid te verwachten, kunnen er voldoende resultaten geboekt worden.

De voordelen van slugging

Onder de voordelen van deze praktijk kunnen we de volgende opnoemen:

 • Het bevordert de penetratie van ingrediënten: de Spaanse Academie voor Dermatologie en Venereologie wijst erop (Spaanse link) dat vaseline occlusief is. Daarom vertrouwt slijm de laatste stap van huidverzorgingsroutines toe aan petrolatum. Dit werkt als een nachtmasker dat de vooraf aangebrachte actieve ingrediënten insluit. De bedoeling is dat de stoffen beter doordringen.
 • Het helpt de huid transepidermaal water vast te houden: ook al is het een dun laagje, de consistentie van het product houdt het vocht van de huid vast. Dit is een van de basispremissen van deze behandeling.
 • Slugging helpt de huidbarrière: wie deze methode gebruikt probeert de beschermende barrière van de huid te verbeteren, omdat men gelooft dat die de doorgang van omgevingsvuil in het gezichtsweefsel verhindert.

De risico’s van slugging

Aan de andere kant zijn de risico’s waarmee je rekening moet houden van vaseline op de huid als volgt:

 • Het kan uitbraken veroorzaken. Als je gezicht last heeft van uitbraken van puistjes, mee-eters en puistjes, kan vaseline de situatie verergeren. In dezelfde trant helpt vaseline bij de ijverige opname van comedogene oliën, en die zijn niet geschikt voor de vette huid.
 • Er kan een botsing zijn tussen actieve ingrediënten. Verschillende huidverzorgende cosmetica bevatten sterke actieve bestanddelen, zoals retinoïden. Tegenover de omhullende missie van vaseline wordt dit soort element opgesloten en verhoogt het gevaar de gevoelige huid te beschadigen met irritaties, hyperpigmentatie en puistjes.
 • Er is een mogelijke vertraging bij het ontsmetten. Petrolatum moet achtergehouden worden tot plekken met dermatose of infecties, zowel schimmel- als bacteriële, genezen zijn. Afhankelijk van de ernst zou het proces vertraagd worden door verstopping van de poriën. In deze gevallen moet je de aangebrachte plek grondig reinigen en behandelen met een door een dermatoloog voorgeschreven topisch steroïd.

Hoe je slugging effectief kunt maken voor je huidverzorgingsroutine

Meisje maakt haar gezicht schoon
Een vette huid heeft al een overmatig laagje dat haar bedekt, dus het toevoegen van vaseline kan averechts werken.

Een paar belangrijke dingen om altijd te onthouden is dat zelfs als slugging goed door je huid wordt opgenomen, je het niet in je dagelijkse routine moet opnemen, maar alleen bij incidentele gelegenheden. Hoe repetitief het ook lijkt om te zeggen, het is belangrijk te weten dat de effecten niet op alle huidtypes hetzelfde zijn.

Voor de effectiviteit van de Koreaanse techniek op de droge huid, let je op de stappen die je moet volgen:

 • Reinigen. Verwijder je make-up met een milde, alcoholvrije reiniger, zoals micellair water. Als je toner gebruikt, breng die dan ook aan.
 • Herstel en hydratatie. Als je gezicht gereinigd is, breng je een crème of serum aan die je huid herstelt. Hyaluronzuur is een goede keuze vóór occlusieve elementen omdat het de hydratatie maximaliseert.
 • Sluggen. Dit is het moment om de petroleum jelly in te smeren. Het laagje moet dun zijn. Wacht 30 minuten voor je naar bed gaat. Laat het product dan de hele nacht inwerken.
 • Ochtendreiniging. Als je wakker wordt, was je je gezicht met je gebruikelijke reiniger. Vervolgens ga verder met je ochtendlijke huidverzorgingsroutine.

Vaseline-vervangers voor de behandeling

Voor hetzelfde doel komen ook andere verdikkingsmiddelen in aanmerking. Druivenpitolie, geraffineerde olijfolie, en ricinusolie zijn bijvoorbeeld allemaal alternatieven.

Hoewel deze bepaalde natuurlijke affiniteiten met de huid hebben, is het juist om professionele dermatologische waarnemingen te raadplegen en te respecteren over wat je besluit als gezichtsverfraaier te gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.