7 make-uptips voor vrouwen met een vette huid

Als je een vette huid hebt, houd dit dan in gedachten bij het kiezen van make-up. Als je dat niet doet, kun je het misschien nog erger maken.
7 make-uptips voor vrouwen met een vette huid
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het aanbrengen van make-up bij een vette huid kan best een uitdaging zijn. Het komt eraf en loopt gemakkelijk uit, het blokkeert je poriën of veroorzaakt zelfs huidproblemen. Hieronder behandelen we enkele make-uptips voor vrouwen met een vette huid. Als je deze tips in gedachten houdt, kun je de hele dag een gladde, matte afwerking behouden.

Make-uptips voor vrouwen met een vette huid

1. Bereid je huid voor

lachende vrouw met make-up

De eerste van onze make-uptips voor vrouwen met een vette huid bestaat uit het voorbereiden van je gezicht voordat je make-up aanbrengt. Hierdoor blijven alle huidproducten die je gebruikt langer zitten en ziet er zo beter uit.

Hoe doe je dit?

Exfoliëren

Het verwijderen van dode huidcellen zal helpen om de textuur gelijkmatiger te maken en een gladdere afwerking te verkrijgen.

 • Kies zachte exfolianten die specifiek ontworpen zijn voor jouw huidtype.
 • Doe dit minstens één keer per week, en maximaal drie keer per week.
Hydrateer

Exfoliëren kan ervoor zorgen dat je huid een beetje droog wordt. Hierdoor zal je huid meer olie produceren. Je kunt dit voorkomen door je huid goed gehydrateerd te houden.

2. Gebruik altijd een primer

Deze tweede make-uptip voor vrouwen met een vette huid helpt je om de make-up op zijn plaats te houden met de juiste consistentie.

 • Bedek de gebieden die meer vatbaar zijn om vet te worden (voorhoofd, neus en kin) met een lichte, ondoorzichtige primer die vrij is van olie.
 • Voordat je de primer aanbrengt, zorg je er voor dat je gezicht schoon en droog is. Denk eraan om dit te doen vóór dat je andere make-up aanbrengt.

3. Kies make-up met een glanzende of matte afwerking

lachende vrouw met make-up

Een andere tip is om mousses of make-up in poedervorm te gebruiken die een glanzende of matte afwerking geven.

 • Zoek naar formules die geen olie bevatten en op waterbasis zijn.
 • Kies voor duurzame make-up en voor minerale opties zonder geur. Dit voorkomt dat je poriën blokkeren of dat je acne krijgt.
 • Gebruik een penseel of een potlood om de basis aan te brengen. Dit zal helpen om overtollige oliën te absorberen, zonder dat dit de olieproductie extra bevordert.

4. Gebruik niet teveel poeder

Een belangrijke tip als je een vette huid hebt is om make-up met mate te gebruiken. Hoewel poeders een zijdeachtige afwerking kunnen geven, bedekt te veel poeder de poriën en neemt het risico op infectie of acne toe.

 • Breng alleen poeder aan op plaatsen waar je het nodig hebt en gebruik niet te veel.
 • Het is ook belangrijk om doorzichtige matte formules te gebruiken, omdat deze de glans van elke teint verminderen.
 • Als je te veel poeder aanbrengt, bevochtig dan een make-uppad lichtjes en dep je huid zacht om het overschot te verwijderen.

5. Gebruik vloeipapier voor vette huid

Vrouw die gezicht schoonmaakt

Het maakt niet uit hoe smetteloos of mat je make-up er ‘s ochtends uitziet, als je een vette huid hebt, zal je gezicht binnen enkele uren gaan glimmen. In dit geval is vloeipapier je beste vriend en één van de beste make-uptips voor vrouwen met een vette huid.

 • De truc om deze vloeipapieren te gebruiken zonder dat al je make-up verdwijnt, is door simpelweg het papier licht tegen het vette huidgedeelte aan te drukken en vervolgens weer te verwijderen.
 • Probeer te vermijden dat je het vloeipapier op je huid wrijft. Op deze manier absorbeert het papier de oliën terwijl je make-up intact blijft.

6. Verwijder je make-up aan het einde van de dag

Als de dag voorbij is, is het echt belangrijk om je make-up te verwijderen. Als je je make-up ‘s nachts op je gezicht laat zitten, worden je poriën geblokkeerd en ontstaan ​​er onvolkomenheden. Probeer een dagelijkse routine te volgen.

 • Gebruik een zacht samentrekkend tonicum dat salicylzuur bevat om de textuur van je huid en de grootte van je poriën te verbeteren.
 • Als je een gevoelige huid hebt, moet je misschien eerst een paar verschillende opties proberen om er één te vinden die je huid niet irriteert.

7. Gebruik een zonnebrandcrème speciaal voor een vette huid

vrouw die lacht met zonnebrandcreme op haar gezicht

Veel vrouwen met een vette huid gebruiken geen zonnebrandcrème omdat ze het te vettig vinden of omdat ze zich zorgen maken over de olie in hun poriën.

Vergeet echter niet dat blootstelling aan de zon zonder zonnebrandcrème gevolgen heeft zoals:

 • zonnevlekken
 • sproeten
 • vroegtijdige veroudering 

Daarom is het advies om altijd een ​​zonnebeschermingsgel of lichte zonnebrandcrème te gebruiken met SPF 50 of hoger. Dit is één van de belangrijke make-up tips voor vrouwen met een vette huid!

Vecht tegen een vette huid door je gewoontes te verbeteren

Zorg er niet alleen voor dat je de juiste make-uproutine hebt, maar ook dat je geen fastfood en suikers consumeert. Ook is het belangrijk om veel water te drinken om gehydrateerd te blijven om zo giftige stoffen te verwijderen.

Deze verzorgingstips helpen om de hoeveelheid olie die je huid produceert te reguleren. Heb jij misschien nog andere make-uptips  voor vrouwen met een vette huid?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.