Helpen natuurlijke supplementen bij de behandeling van obesitas?

De bestaande wetenschappelijke gegevens over natuurlijke supplementen zijn omstreden. Sommige onderzoeken hebben echter enige effectiviteit aangetoond, al is verder onderzoek nog noodzakelijk. Lees verder om te ontdekken of er effectieve supplementen zijn die kunnen helpen om obesitas te bestrijden.
Helpen natuurlijke supplementen bij de behandeling van obesitas?

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

In dit artikel vertellen we of er natuurlijke supplementen zijn om de behandeling van obesitas te ondersteunen. We gaan in op de vraag of het zin heeft om ze in een gezonde levensstijl op te nemen om het effect van een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging te bevorderen.

Momenteel zijn overgewicht en obesitas problemen van mondiaal belang, samen met gerelateerde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Overgewicht is op middellange en lange termijn schadelijk voor je gezondheid. Het goede nieuws is dat je deze situatie kunt veranderen met de juiste voeding en regelmatige lichaamsbeweging.

De behandeling van obesitas

Man meet taille op

Voordat we verder op dit onderwerp ingaan zullen we eerst eens kijken wat overgewicht en obesitas precies inhoudt. Een abnormale ophoping van vet in het lichaam is de definitie van overgewicht. Als deze ophoping buitensporig is en schadelijk voor de gezondheid, hebben we het over zwaarlijvigheid of obesitas.

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hadden in 2016 wereldwijd meer dan 1,9 miljard mensen ouder dan 18 jaar overgewicht. Van hen waren er meer dan 650 miljoen zwaarlijvig (Engelse link).

De vraag is of er natuurlijke supplementen zijn die de behandeling van obesitas kunnen ondersteunen. Allereerst moeten we vaststellen dat natuurlijke supplementen vitamines, mineralen en kruiden omvatten die je gewoonlijk als capsules of pillen inneemt. Je kunt ze ook als poeder of in de vorm van dranken consumeren.

Voordat we de meest gebruikte natuurlijke supplementen om af te vallen gaan benoemen, moeten we duidelijk maken dat het feit dat het ‘natuurlijke producten’ zijn niet betekent dat je ze zonder onderscheid en zonder medische controle kunt consumeren.

Het is zelfs helemaal omgekeerd. Voordat je begint met het innemen van supplementen, moet je altijd je arts raadplegen om advies voor jouw specifieke situatie in te winnen!

Gebruik geen natuurlijke supplementen om zwaarlijvigheid te bestrijden als je geen medische goedkeuring hebt.

Veelgebruikte supplementen voor de behandeling van obesitas

Natuurlijke supplementen voor de behandeling van obesitas

 Natuurlijke supplementen zouden je kunnen helpen om vet te verbranden of om je vetopname te verminderen.

Hieronder bespreken we de belangrijkste supplementen die kunnen worden gebruikt in natuurlijke bij de behandeling van obesitas en de manier waarop deze supplementen het gewichtsverlies ondersteunen.

1. Chitosan

Dit product is een afgeleide van vis dat veel mensen gebruiken als ondersteuning van de behandeling van obesitas. Concreet is deze polysacharide die afkomstig is van het buitenste skelet van schaaldieren zoals:

  • garnalen
  • krab
  • kreeft

Het zou de opname van cholesterol en vetten door het lichaam moeten voorkomen. Er zijn echter geen sluitende onderzoeken naar de effectiviteit ervan bij het verminderen van lichaamsvet en overgewicht.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Een verzadigend dieet: afvallen zonder honger te lijden

2. Glucomannaan

Deze stof is afkomstig van de konjac-plant en wordt verondersteld te helpen bij de behandeling van obesitas vanwege het gehalte aan natuurlijke vezels.

Een studie van Journal of Obesity (Engelse link) concludeerde echter dat dit supplement eigenlijk niet hielp bij het bereiken van gewichtsverlies. Raadpleeg je arts over de laatste inzichten van dit supplement.

3. Groene thee-extract

Kopjes groene thee voor de behandeling van obesitas

Het drinken van groene thee is een methode die mensen gebruiken om af te vallen vanwege de vetverbrandende en diuretische eigenschappen.

Groene thee is een kruidensupplement voor gewichtsverlies dat je in bijna elke apotheek kunt vinden. Verschillende onderzoeken hebben de effectiviteit ervan bevestigd, met verschillende mate van gewichtsverlies.

Een voorbeeld hiervan is dit artikel dat gepubliceerd is in het tijdschrift Hospital Nutrition (Engelse link) waar de inname van groene thee verband wordt gebracht met een vermindering van de hoeveelheid vetweefsel.

4. Framboos

Framboos is een ingrediënt in veel pillen die bedoeld zijn voor de behandeling van obesitas, omdat het zou moeten helpen bij het verbranden van vet. Op dit moment is hier, net als bij de andere genoemde supplementen, geen wetenschappelijk bewijs beschikbaar om deze bewering bij mensen te ondersteunen.

5. Bittersinaasappel

Bittersinaasappel, ook wel pomerans genoemd, is een van de meest voorkomende ingrediënten in natuurlijke afslanksupplementen. Het zou helpen om meer calorieën te verbranden, maar er is ook geen onderzoek met sluitende gegevens over de effectiviteit ervan.

Sommige onderzoeken onder gebruikers van bittersinaasappel wijzen zelfs op de mogelijkheid van bijwerkingen waaronder:

  • angst.
  • verhoogde hartslag en bloeddruk.
  • pijn op de borst.

6. Chroompicolinaat

Diverse pillen op een marmeren ondergrond

 Je arts of een voedingsspecialist moet strikt toezicht houden op je natuurlijke supplementinname.

Chroom is een mineraal dat werkt door de reactie van het lichaam op insuline te verbeteren, zodat de energie door de cellen kan worden benut. Het wordt meestal aanbevolen vanwege het vermeende effect van het verbranden van vet en het vergroten van de spiermassa terwijl het de eetlust vermindert.

Het is het vermelden waard dat verschillende onderzoeken die tot op heden afgerond zijn deze voordelen niet konden bewijzen.

7. Geconjugeerd linolzuur (CLA)

Specialisten vermoeden dat linolzuur kan helpen om lichaamsvet te verminderen en de eetlust te verminderen. De gegevens en conclusies uit onderzoeken die in dit verband zijn uitgevoerd, zijn controversieel.

Een voorbeeld is een onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of the International Society of Sports Nutrition, waar de onderzoekers geen solide bewijs vonden om de beweringen te ondersteunen (Engelse link).

Sommige mensen die het hebben geprobeerd geven aan dat ze af zijn gevallen dankzij het gebruik van dit supplement, maar anderen beweren dat het helemaal niet helpt.

8. Cafeïne

Cafeïne is de laatste van de natuurlijke supplementen waar we het vandaag over willen hebben. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat cafeïne je metabolisme kan versnellen, waardoor de vetverbranding tot 29% kan toenemen.

Ander onderzoek heeft echter een minimaal gewichtsverlies aangetoond bij het gebruik van cafeïne voor de behandeling van obesitas.

Opmerking: in tegenstelling tot medicijnen zijn natuurlijke supplementen niet onderworpen aan dergelijke strikte controles. Hoewel organisaties zoals de FDA (Food and Drug Administration) deze producten wel reguleert, worden ze beschouwd als voedsel en niet als geneesmiddel.

Daarom hoeven de bedrijven die ze produceren hun veiligheid of effectiviteit niet te bewijzen voordat ze in de winkels verkocht worden.

Helpen natuurlijke supplementen bij de behandeling van obesitas?

Gezonde groenten en fruit op de uiteinden van vorken

Verander je dieet en leef een gezond leven om overgewicht en obesitas te bestrijden.

De realiteit is dat de momenteel beschikbare informatie over het nut van supplementen bij de behandeling van obesitas controversieel is. Sommige onderzoeken verzekeren ons ervan dat er een klein beetje gewichtsverlies kan optreden bij het gebruik van natuurlijke supplementen.

Ze wijzen hierbij echter ook op de bijwerkingen. Andere onderzoeken beweren dat de genoemde stoffen niet effectief zijn.

We raden je dan ook aan om je eetgewoonten te veranderen en regelmatig te sporten om overgewicht en obesitas op een effectieve en gezonde manier te bestrijden. Het is de beste manier om het te doen!

Zoals altijd raden we je aan om geen supplementen te gebruiken zonder eerst je arts te raadplegen. Als je op zoek bent naar de beste behandeling voor obesitas vermijd dan zelfmedicatie. Onthoud dat je altijd advies moet inwinnen bij een specialist voordat je een gewoonte verandert die je gezondheid kan beïnvloeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Keithley JK., Safety and efficacy of glucomannan for weight loss in overweight and moderately obese adults. Journal of Obesity, 2013.
  • Vázquez Cisneros LC., López Uriarte P., López Espinoza A., et al., Effects of green tea and its epigallocatechin (EGCG) content on body weight and fat mass in humans: a systematic review. Nutr Hosp, 2017. 34 (3): 731-737.
  • Lehnen TE., Ramos da Silva M., Camacho A., Marcadenti A., et al., A review on effects of conjugated linoleic fatty acid (CLA) upon body composition and energetic metabolism. J Int Soc Sports Nutr, 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.