Helpt groene thee om gewicht te verliezen?

Groene thee bevat antioxidanten en cafeïne. Deze bestanddelen kunnen je helpen om gewicht te verliezen. Ontdek in dit artikel de effecten die groene thee volgens enkele wetenschappelijke studies heeft.
Helpt groene thee om gewicht te verliezen?

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Start jij met een dieet om jouw ideale gewicht te halen? Dan is er zeker iemand die jou aanbevolen heeft om groene thee te drinken omdat het je kan helpen om gewicht te verliezen. Is dit echter waar? Helpt groene thee jou echt om af te vallen?

In dit artikel noemen we enkele wetenschappelijke gegevens over groene thee. Op die manier kan je ontdekken of je het werkelijk moet toevoegen aan je dieet voor gewichtsverlies.

De eigenschappen van groene thee

Zonder twijfel is groene thee is één van de populairste dranken ter wereld. Deze thee zit boordevol antioxidanten, vitaminen en mineralen.

Het is niet ongebruikelijk om mensen uit verschillende culturen en van verschillende leeftijden te vinden die ‘s ochtends of ‘s middags van een kopje groene thee genieten.

  • Werkt deze thee echt afslankend?
  • Helpt groene thee om gewicht te verliezen?
  • Wat zijn de eigenschappen van groene thee?

Groene thee bevat veel polyfenolen die antioxidante eigenschappen bezitten. Dankzij de ontgiftende en ontstekingsremmende bestanddelen in groene thee kan het ook helpen om de cellen te beschermen tegen vrije radicalen.

Het bevat ook diverse vitamines en mineralen zoals chroom, seleen en zink. Deze bestanddelen helpen om de werking van het metabolisme te stimuleren. Is het dan echt nodig om groene thee te drinken als je gewicht wilt verliezen?

Waaruit bestaat groene thee?

Waaruit bestaat groene thee

1. Cafeïne

Cafeïne heeft een stimulerend effect. Volgens sommige onderzoeken kan dit helpen om vet te verbranden. Een kop groene thee bevat minder cafeïne dan een kop koffie. Toch is het nog steeds voldoende om jou dat oppeppende effect te geven.

2. Vochtafdrijvende eigenschappen

Deze drank heeft ook vochtafdrijvende eigenschappen. Die helpen het lichaam om een eind te maken aan de stoffen die het niet langer nodig heeft. Dat betekent dus dat het vochtophoping bestrijdt.

3. Antioxidanten

Groene thee bevat veel antioxidanten waaronder catechine. Deze stof helpt om het metabolisme te stimuleren. Sommige studies stellen dat een kop groene thee per dag het niveau van de antioxidanten in het lichaam kan laten stijgen.

De voornaamste antioxidant in groene thee is EGCG (epigallocatechine-3-gallaat). Dit bestanddeel kan een enzym tegenhouden dat het hormoon noradrenaline afbreekt. Wanneer het enzym belemmerd wordt en het niveau van de noradrenaline stijgt, dan breekt het lichaam vet af.

Ook dit is een interessant artikel:
Versnel je metabolisme met 7 kruiden!

Helpt groene thee om gewicht te verliezen?

Gewicht verliezen met groene thee

Elke dag groene thee drinken kan helpen om vet te verbranden. Dat komt omdat dit drankje energie geeft en het metabolisme oppept.

We hebben nu dus de eigenschappen van deze thee besproken. Dan zullen we nu proberen om de vraag beter te beantwoorden: helpt groene thee om gewicht te verliezen?

De waarheid is dat deze drank alleen jou niet zal helpen om gewicht te verliezen. Je kan het echter wel beschouwen als een bondgenoot voor gewichtsverlies.

Dit is hoofdzakelijk het gevolg van het feit dat de catechine in dit drankje ervoor zorgt dat het lichaam in thermogenese komt. Dat is het vermogen van het lichaam om dankzij de metabole reacties hitte te laten ontstaan. Op die manier maakt het lichaam dus energie aan die helpt om overtollig vet te verwijderen.

Anderzijds kan je het ook beschouwen als een middeltje dat op een zachte manier de eetlust onderdrukt. Het drinken van groene thee kan leiden tot een verminderde eetlust en minder snacks eten tussen de maaltijden door.

Je mag ook niet vergeten dat de vochtafdrijvende eigenschappen ervoor zorgen dat groene thee een natuurlijke remedie is tegen vochtophoping. Aangezien deze thee het lichaam helpt om een eind te maken aan overtollige vloeistof, laat het ook de ontsteking van het weefsel verminderen.

Tot besluit kunnen we zeggen dat groene thee om gewicht te verliezen geen mythe maar een realiteit is. Je mag het echter niet als een magische oplossing beschouwen. Je moet het combineren met een evenwichtig en gezond dieet en regelmatige training.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.