Help een bejaarde om te gaan met een ziekte

Het laat een sterke indruk achter wanneer bij onze ouders, grootouders, echtgenoten, vrienden of een andere bejaarde die we lief hebben, een ernstige ziekte wordt vastgesteld. Het is dan ook van essentieel belang om hen te helpen om daar zo goed mogelijk mee om te gaan.
Help een bejaarde om te gaan met een ziekte

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Een bejaarde loopt een groter risico om ziekten op te lopen en ziek te worden. Dit zal echter worden bepaald door de levensstijl die ze hebben gehad en door het verstrijken van de tijd. Dit kan hen echter zwaar vallen en daarom zullen we hieronder een aantal tips delen om een bejaarde te helpen om te gaan met een ziekte.

Wanneer bij een bejaarde een ernstige ziekte wordt vastgesteld, worden ze geconfronteerd met het feit dat ze niet in staat zullen zijn om hun vorige levensstijl voort te zetten. Dit kan een sterke invloed hebben op hen en hun gezinssfeer.

In deze gevallen moeten passende methoden worden gevonden om het proces zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarom willen we graag zes nuttige tips geven om oudere volwassenen te helpen om te gaan met een ziekte.

Een bejaarde helpen om te gaan met een ziekte

1. Wees eerlijk

Het is heel belangrijk om eerlijk en oprecht te zijn over de diagnose van de ziekte. Samen met de steun van de familie en goede medische begeleiding, moet je de juiste woorden vinden om de diagnose duidelijk te kunnen uitleggen.

Het is belangrijk om te voorkomen dat er bij bejaarden een sfeer van verdriet, wanhoop of hopeloosheid ontstaat. Een diagnose van de ziekte mag echter nooit achtergehouden worden, ongeacht de ernst van de situatie. Je moet er desalniettemin voorzichtig mee omgaan.

2. Luister naar en respecteer de beslissing van de bejaarde

Een bejaarde steunen

Een bejaarde heeft veel ervaring opgedaan in het leven. Om die reden en rekening houdend met de ernst van de ziekte, moet je altijd hun beslissingen respecteren.

Het is belangrijk om de gevolgen van hun ziekte uit te leggen, zodat ze met kennis van zaken kunnen beslissen of ze een behandeling willen ondergaan of een andere weg willen blijven volgen.

In dit verband is het essentieel voor de familie om ondersteuning te bieden tijdens het besluitvormingsproces, omdat het de stress voor de bejaarde kan verminderen.

3. De bejaarde helpen een normale routine voort te zetten

Een diagnose van een ziekte bij een bejaarde betekent niet noodzakelijkerwijs dat de persoon in bed moet liggen totdat hij of zij sterft. Ze moeten in plaats daarvan hun dagelijkse activiteiten normaal blijven uitvoeren.

De hulp en medewerking van de geliefden is hier mogelijk wel voor nodig. Ook is het raadzaam om hen aan te moedigen nieuwe activiteiten te zoeken die hun lichamelijke en geestelijke gezondheid ten goede komen.

4. Steun van de hele familie

Het is aan te raden dat de familie de bejaarde voortdurend ondersteunt bij de gezondheidszorg en hulp. Je kunt diensten of routines creëren, zodat elk gezinslid meewerkt.

Binnen elke routine moeten er bezoeken zijn, tijd om te praten en, in het geval van mensen die het dichtst bij de bejaarde staan, tijd voor algemene zorg. Op deze manier zal de bejaarde zich niet in de steek gelaten voelen en zullen de gezinsleden niet gestrest, uitgeput en overbelast worden met verantwoordelijkheden.

5. Psychologische hulp zoeken

Psychologische hulp

Professionele medische hulp is zeker aan te raden bij het omgaan met de ziekte van een bejaarde. De tussenkomst van een psycholoog bij bejaarden kan hen helpen om hun emoties, gevoelens en zorgen over hun nieuwe levensfase te uiten en los te laten. Bovendien kan het familieleden ook helpen om met het proces om te gaan.

Een goed alternatief is het vinden van een thanatoloog, die het hele gezin kan begeleiden. Dit proces kan ook iedereen helpen om samen te komen en zelfs hun relaties te verbeteren.

6. Een gezonde levensstijl onderhouden en aanmoedigen

De bejaarde moet worden aangemoedigd om een betere levensstijl te hebben vanaf het moment dat de ziekte wordt ontdekt. Zoals eerder aangegeven, is dit bijvoorbeeld het uitvoeren van nieuwe activiteiten zoals bewegen en gezond eten.

De eerste stap is het beheersen van de consumptie van voedsel of dranken die schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheidstoestand. Daarnaast moet je activiteiten buitenshuis aanmoedigen, zoals een wandeling en het ontmoeten van nieuwe mensen.

Door zich te verheugen op menselijke interactie, zal de bejaarde zich mogelijk ondanks zijn of haar toestand beter voelen. Het kan zelfs soms het geval zijn dat de algemene gezondheid van de persoon verbetert naarmate de levenskwaliteit toeneemt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Turner, J., & Kelly, B. (2000). Emotional dimensions of chronic disease. Western Journal of Medicine172(2), 124–128.
  • “Helping pays off: People who care for others live longer.” ScienceDaily. ScienceDaily, 22 December 2016. www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161222094834.htm
  • Warburton, D. E. R., Nicol, C. W., & Bredin, S. S. D. (2006). Health benefits of physical activity: the evidence. CMAJ : Canadian Medical Association Journal174(6), 801–809. http://doi.org/10.1503/cmaj.051351

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.