Goede mensen verbergen hun wonden, maar geven zichzelf nooit over

Verwar goede mensen niet met de mensen die misbruik van je willen maken. Als je het gevoel hebt dat iemand misbruik van je maakt, neem dan afstand van deze persoon en bescherm je integriteit.
Goede mensen verbergen hun wonden, maar geven zichzelf nooit over

Laatste update: 19 februari, 2019

Goede mensen zijn meer dan alleen een steunpilaar van hun familie, een eeuwige bondgenoot binnen hun vriendengroep of een baken van licht in onze complexe maatschappij.

Het is een ware uitdaging om een goed mens te zijn. Goede mensen worden namelijk geconfronteerd met bedrog, verraad en het idee dat niet iedereen de wereld vanuit hun optiek bekijkt en waarneemt.

Het is niet makkelijk, maar laten we maar meteen één ding duidelijk stellen. Ga niet uit van het idee dat mensen onderverdeeld kunnen worden in twee categorieën, goed of slecht. Dit is namelijk niet waar.

Iedereen is uniek

Het gaat erom dat je begrijpt dat er bepaalde mensen bestaan die unieke eigenschappen en karaktertrekken hebben die hen unieke individuen maken. Dit zijn mensen die de wereld vanuit hun hart bekijken. Ze zijn opvallend gevoelig, maar daarnaast nog veel moediger.

Ze gaan af op hun instinct, maar worden vaak bestempeld als naïef. Omdat ze te goed van vertrouwen zijn en vaak alles geven zonder ooit iets terug te krijgen.

Sommigen geven nooit op

Het is inderdaad zo dat goede mensen een hoop wonden en pijn verbergen waar nu littekens overheen gegroeid zijn, maar toch geven deze mensen nooit op en willen ze hun houding überhaupt niet veranderen. Dit komt doordat ze gewoon niet anders kunnen; niemand kan zichzelf zo makkelijk veranderen.

Als je jezelf hierin herkent, dan geven we hieronder wat tips om je dagelijkse leven beter aan te kunnen.

Goede mensen moeten leren om voor hun emotionele integriteit te zorgen

Vrouw in Boot

Het is interessant om te zien dat goede mensen zichzelf de schuld geven wanneer anderen hen teleurstellen. Als iemand mij verraadt, dan komt dit doordat ik veel te veel van anderen verwacht of doordat ik anderen onvoorwaardelijk vertrouw.

 • Beetje bij beetje wordt elke graad van pijn en bedrog die we in ons hart ervaren in de persoonlijke koffer die we ons zelfvertrouwen noemen gepropt.
 • Doordat goede mensen zichzelf verantwoordelijk voelen wanneer anderen hen teleurstellen of tekortkomen, vormen ze uiteindelijk een negatief zelfbeeld. Terwijl iemand die zorg, steun en positieve energie biedt nooit tot deze conclusie zou moeten komen.
 • We moeten als mensen vaak op zoek gaan naar de juiste manier om onze innerlijke balans zowel in positieve als in negatieve situaties te kunnen behouden.

Doen we dit namelijk niet, dan zullen we slachtoffers worden in plaats van helden. En wanneer de mensen om ons heen dit merken, is de kans groter dat ze misbruik van ons zullen maken.

De kunst van zelfliefde

Hart

Zelfliefde is een emotionele en psychologische spier die ons kracht en waardigheid biedt. Denk maar eens aan je eigen skelet. Dankzij deze spieren kun je rechtop blijven staan op twee voeten en de wereld met kracht en harmonie tegemoet treden.

 • Wanneer je een bot breekt, voel je niet alleen pijn, maar ben je ook niet meer in staat om te bewegen en ontstaat er zelfs de kans dat je afhankelijk wordt van anderen.
 • Goede mensen moeten leren om van zichzelf te houden. Om dit te kunnen bereiken, moeten deze mensen ‘nee’ leren zeggen wanneer ze iets niet willen doen of iets dat van hen verwacht wordt simpelweg niet kunnen doen.
 • Bovendien betekent vriendelijkheid in geen enkel opzicht dat je je eigen waardigheid aan de kant moet zetten. Als je het gevoel hebt alsof je het slachtoffer bent van manipulatie of egoïsme, dan heb je het recht en de plicht om je zelf te beschermen. Kom voor jezelf op.

De littekens die je verbergt zijn hetgeen je vandaag de dag bent

Vogels

Je bent zo vaak gekwetst en misschien heb je deze misleidingen die je hebt meegemaakt nooit met iemand gedeeld.

 • Het is belangrijk om te leren hoe je met deze situaties en emotionele wonden om kunt gaan.
 • Als iemand jou teleurstelt, dan is dit niet jouw schuld. Leer te begrijpen dat simpelweg niet iedereen is zoals jij wilt dat ze zijn.
 • Natuurlijk voel je je gekwetst en dit doet pijn, maar hoe eerder je verder leert te gaan, hoe beter.
 • Onze littekens leren ons om de dingen duidelijker te zien, om verstandiger te zijn, om niet altijd maar alles weg te geven zonder ooit iets terug te krijgen en om ons hart open te stellen voor de mensen die hebben bewezen dat ze oprecht zijn.

Geef nooit op, vergeet nooit je wortels

 • Goede mensen kunnen niets anders zijn dan hetgeen ze zijn. Mensen die een open hart hebben naar de mensen om hen heen, die bereid zijn om te helpen en geluk te bieden.
 • Alleen op die manier kunnen goede mensen door het leven gaan en zich goed voelen. Misschien is dat de reden waarom goede mensen zo veel pijn en leegte ervaren wanneer hun toewijding, inspanning en aanwezigheid niet worden gewaardeerd.
 • Vergeet echter nooit je wortels. Leer te begrijpen dat vriendelijkheid en waardigheid hand in hand gaan.
 • De aandacht naar jezelf te trekken en dingen zeggen als Waarom houd je geen rekening met mij’ of ‘Je geeft me het gevoel alsof ik niets waard ben maken jou niet egoïstisch. Dit is de manier waarop je jezelf kunt verdedigen en zelfliefde kunt beoefenen.

Blijf dus altijd de persoon die je bent, de enige persoon die je ooit hebt gekend. Vergeet echter niet dat je altijd grenzen kunt stellen en jezelf kunt beschermen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.