Gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van mascarpone

Als je van zuivel houdt, mag je de mascarpone-variant niet missen, vooral voor de bereiding van romige sauzen en zoete desserts.
Gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van mascarpone
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 januari, 2023

Mascarpone is een romig zuivelproduct dat gebruikt wordt als hoofdingrediënt bij de bereiding van bepaalde sauzen en desserts, zoals tiramisu. Het heeft een milde en neutrale smaak. Die kan perfect integreren in veel verschillende soorten gerechten. Bovendien heeft het nutritionele voordelen, zodat het zonder ongemak regelmatig in het dieet kan worden opgenomen.

Alvorens te beginnen moet worden opgemerkt dat regelmatige consumptie van zuivelproducten door bijna alle voedingsdeskundigen wordt aanbevolen.

Deze voedingsmiddelen leveren meestal hoogwaardige eiwitten en essentiële mineralen die bijdragen tot het behoud van een goede gezondheidstoestand. In het algemeen is het echter raadzaam om voorrang te geven aan de gefermenteerde, omdat die ook probiotica bevatten. Die zijn in staat te helpen de microbiota te verzorgen.

Voedingswaarde van mascarpone

Toetjes met mascarpone
Mascarpone levert enkele essentiële voedingsstoffen voor het organisme.

Vanuit het oogpunt van voedingswaarde levert elke portie mascarpone van 28 gram ongeveer 120 calorieën. Het is dus een energetisch product. Daarom zal het met bepaalde criteria in de voeding moeten worden opgenomen, om te voorkomen dat er een hypercalorische omgeving ontstaat die de toename van vet gewicht weet te bevorderen. Dit zou niet positief zijn voor het lichaam.

Wat betreft de macronutriënten komt de grootste bijdrage van vetten. Het voorgeschreven rantsoen bevat 14 gram van dit element en slechts 2 gram eiwit. Echter van hoge biologische waarde. Het bevat geen koolhydraten of suikers van welke aard dan ook. Evenmin bevat het vezels.

Tenslotte mogen we calcium niet vergeten te noemen, want 28 gram mascarpone beslaat 4% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dit belangrijke mineraal. Het is een essentiële stof voor het behoud van een bekwame botstructuur door de jaren heen.

In die zin wordt regelmatige consumptie van zuivelproducten en groenten met calcium erin aanbevolen om breuken en andere veranderingen in de gezondheid van de botten te voorkomen.

Voordelen van mascarpone

De in mascarpone aanwezige eiwitten zijn van hoge biologische waarde. Dit betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten en een hoge verteerbaarheidsscore hebben.

Dit draagt bij tot het behoud van een gezonde vetvrije massa. Daardoor kan je mogelijk de ontwikkeling van chronische pathologieën zoals sarcopenie voorkomen. Dit blijkt uit een studie (Engelse link) gepubliceerd in BioMed Research International.

Calcium zal een sleutelelement zijn in het voorkomen van osteoporose. Deze pathologie komt vaker voor bij vrouwen die de menopauze al hebben doorlopen en verhoogt het risico op botbreuken aanzienlijk. Dit kan de staat van welzijn aantasten.

Voor een juiste opname van calcium zal het echter nodig zijn ervoor te zorgen dat de niveaus van vitamine D in het lichaam optimaal zijn, zoals gesteld in een studie (Engelse link) gepubliceerd in Frontiers of Hormone Research.

Bij de consumptie van mascarpone moeten echter bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen. De eerste daarvan heeft te maken met het belang van het vermijden van het toevoegen van suiker. Dit is ingewikkeld in het geval van desserts, maar je kunt de consumptie ervan toch matigen.

Dit zal de metabolische gezondheid verbeteren, omdat eenvoudige koolhydraten de alvleesklierfunctie negatief kunnen beïnvloeden, vooral bij sedentaire mensen. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in Current Diabetes Reports bevestigt dit.

Wellicht vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
2 Engelse desserts die je moet proberen

Allergieën

Cake
Mascarpone kan allergische reacties veroorzaken, net als andere zuivelproducten.

.

Het is belangrijk te bedenken dat mensen die allergisch zijn voor melkeiwitten geen mascarpone kunnen consumeren. In dat geval moeten ze een alternatief zoeken om in desserts te verwerken of om sauzen mee te bereiden. Het is waar dat dit product bij de bereiding veel van de in melk aanwezige wei verliest, maar het wordt nog steeds beschouwd als een zuivelproduct.

Ook in het geval van lactose-intolerantie, kunnen er symptomen ontstaan na inname van dit product. Het suikergehalte is niet hoog, zodat sommige mensen een bepaalde hoeveelheid in de voeding verdragen. Het is echter het beste om de individuele tolerantie te testen om te zien hoe goed het lichaam het product accepteert.

Mascarpone, een heerlijk zuivelproduct

Zoals je hebt gezien is mascarpone een wat bijzondere zuivelsoort die een aantal gezondheidsvoordelen heeft. Het bevat minder eiwit en meer vet dan andere melkderivaten.

Niettemin kan het met enige regelmaat in de dieetroutines worden opgenomen. Voor zover mogelijk moet er echter geen suiker aan worden toegevoegd om de alvleesklier niet te belasten.

Ten slotte moet worden opgemerkt dat de inname van calcium gedurende alle levensfasen moet worden geoptimaliseerd om osteoporose in de toekomst te voorkomen.

Deze hele ziekte wordt als chronisch beschouwd en tast het welzijn van mensen sterk aan. Maar zelfs als het zich eenmaal heeft ontwikkeld, kan het effectief worden behandeld door verbetering van het dieet en regelmatige spierkrachttraining.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060
  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.