8 manieren om gezond te eten met een beperkt budget
Maaltijdplanning en boodschappen doen kan een uitdaging zijn om gezond te eten met een beperkt budget. Helaas betekent de stijgende voedselprijs dat het niet altijd mogelijk is om goed te eten. De kans is groot dat je salaris niet zo snel stijgt als de voedselprijzen. In het slechtste geval ben je een student, wat het allemaal nog moeilijker maakt.
Hier volgen 8 tips om gezond te eten met een beperkt budget
1. Koop producten van het seizoen
Verse producten zijn altijd geweldig maar ze kunnen echt zorgen voor een deuk in je beperkte budget. Koop producten van het seizoen en sla in wanneer je goede prijzen tegenkomt.
Voedsel van het seizoen smaakt beter en is goedkoper. Wortelgewassen in de winter. Appels en pompoen in de herfst. Broccoli en bessen in de zomer.
2. Ga naar een boerenmarkt
Afhankelijk van waar je woont kun je wel of niet geld besparen op een boerenmarkt tijdens de reguliere uren. Overweeg om aan het eind van de dag naar de markt te gaan, wanneer je meer kans hebt op goede deals.
Ga een uur voor sluiting naar de openbare/boerenmarkt en je zult soms geweldige kortingen kunnen krijgen. Dit komt omdat de marktkooplui voor het einde van de dag nog zo veel mogelijk willen verkopen.
3. Verbreed je culinaire horizon
Keukens zoals die uit Mexico, Azië en India maken gebruik van een aantal goedkopere ingrediënten, zoals bonen en noedels. Rijst is ook een goedkoop ingrediënt bij deze culinaire tradities.
Als je van Mexicaans eten houdt kun je bijvoorbeeld burrito’s maken, gevuld met wat je maar wilt. Of je kunt een versie maken zonder de tortilla. Het is vullend en zit vol eiwitten en vezels.
Denk er eens aan om naar een lokale etnische markt te gaan. Niet alleen zul je hier waarschijnlijk koopjes vinden voor bepaalde producten, maar je zult waarschijnlijk ook heel interessante ingrediënten vinden. Je kunt bijvoorbeeld een verscheidenheid aan noedels kopen voor weinig geld op een Aziatische markt of in de toko.
Hetzelfde kan gezegd worden van specerijen/sauzen voor Aziatisch eten. Etnische supermarkten (Chinees, Grieks, Libanees, enz.) zijn een geweldige bron van interessante ingrediënten die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Zo is het niet moeilijk om gezond te eten met een beperkt budget.
4. Koop goedkopere soorten vlees
Je kunt nog steeds genieten van vlees, zelfs met een beperkt budget. Zoek naar goedkope soorten vlees, zoals kippendijen in plaats van kipfilet.
Leer om goedkopere soorten te waarderen. Orgaanvlees en stukken vlees met bot, maar ook de taaiere stukken zijn allemaal erg goedkoop, voedzaam en lekker! Omgekeerd is kipfilet zonder vel en botten juist duur.
Zoek naar stukken zoals:
- lamsnekfilet
- varkensbuik en varkenswangen
- varkens- en kalfshakken
- kippenlever en spiermaag
- hele kippen die voor veel restjes zorgen
Houd de filets en de zalm voor speciale gelegenheden. Koop eieren, melk, karnemelk, tonijn, kalfslever en kwark.
5. Koop bonen en volkoren granen
Bonen en volkoren granen zijn een goedkope manier om je maaltijden mee uit te breiden en gezond te eten. Ze kunnen zelfs een maaltijd op zich zijn. Zwarte bonen zijn ideaal om met een portie vlees te combineren. Meng gekookte zwarte bonen met gehakt en maak er hamburgers van.
Koop een pakje tarwekorrels, kook en vries ze in individuele porties in om ze aan soepen of salades toe te voegen wanneer dat nodig is. Bovendien voel je je door volkoren granen langer vol.
6. Koop in grote hoeveelheden
Koop in bulk, vooral wanneer artikelen in de uitverkoop zijn. Voedsel zoals pasta, rijst en havermout zijn gemakkelijk op te slaan. Als ze in de uitverkoop zijn koop dan zoveel je kunt en sla het op.
Soms kun je ook gratis verzending en kortingen krijgen voor het inkopen in grote hoeveelheden. Je kunt genoeg voor 4 maanden bestellen, voor jezelf, je familie en vrienden en de kosten delen.
Supermarkten geven vaak kortingen tot wel 70% als het voedsel dicht bij de einddatum komt. Koop een paar kilo en bewaar het in de vriezer.
Wil je meer weten? Een ongelooflijk mooie huid met 3 scrubs op basis van rijst
7. Hergebruik restjes
Als je niet steeds hetzelfde eten wilt eten, overweeg dan om restjes te gebruiken om er een nieuwe en heerlijke maaltijd van te maken. Ingrediënten van een maaltijd kunnen later worden gebruikt in bijvoorbeeld een sandwich (kip, gehaktballen, gehaktbrood, varkensvlees, enz.).
Als hele kippen in de aanbieding zijn, koop er dan twee en bereid ze allebei. Maak de eerste avond gegrilde kip. Daarna kun je bijvoorbeeld soep, een hartige taart met kip, gebakken rijst, sandwiches, enz. maken.
Je hebt zoveel opties met een paar bereide kippen om toch gezond te eten met een beperkt budget.
8. Houd je koelkast en voorraadkast georganiseerd
Restjes zijn altijd handig maar zijn totaal nutteloos als je ze achterin de koelkast kwijtraakt. Label ze en houd je koelkast georganiseerd om voedselverspilling tot een minimum te houden.
Gebruik plakband en een permanente marker om de naam en datum van het eten te noteren.
Bewaar en bevries voedsel in hoeveelheden die je waarschijnlijk zult gebruiken, zoals bijvoorbeeld twee stukken kip en individueel verpakte hamburgers.
Als je eten invriest is het belangrijk dat je regelmatig je vriezer checkt en eet wat je hebt opgeslagen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Skerrett PJ, Willett WC. Essentials of healthy eating: a guide. J Midwifery Womens Health. 2010;55(6):492–501. doi:10.1016/j.jmwh.2010.06.019
- Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154
- Jones NR, Conklin AI, Suhrcke M, Monsivais P. The growing price gap between more and less healthy foods: analysis of a novel longitudinal UK dataset. PLoS One. 2014;9(10):e109343. Published 2014 Oct 8. doi:10.1371/journal.pone.0109343
- Rao M, Afshin A, Singh G, Mozaffarian D. Do healthier foods and diet patterns cost more than less healthy options? A systematic review and meta-analysis. BMJ Open. 2013;3(12):e004277. Published 2013 Dec 5. doi:10.1136/bmjopen-2013-004277
- Williams LK, Abbott G, Thornton LE, Worsley A, Ball K, Crawford D. Improving perceptions of healthy food affordability: results from a pilot intervention. Int J Behav Nutr Phys Act. 2014;11(1):33. Published 2014 Mar 10. doi:10.1186/1479-5868-11-33