Voor een gezond dieet: let op het avondeten

Als jij iemand bent die zijn ontbijt vrijwel altijd overslaat, dan zal zelfs het eten van een groot avondmaal je lichaam niet voorzien van voldoende energie om zich gedurende de nacht voor te kunnen bereiden op de volgende dag.
Voor een gezond dieet: let op het avondeten

Laatste update: 26 januari, 2019

Je kunt overal tips vinden om gemakkelijk af te vallen: je calorie-inname beperken, meer proteïnen eten, meerdere kleine maaltijden eten verdeeld over de dag, niet te veel koolhydraten of suikers etc. Maar er bestaat nog een manier. Een manier die er zeker voor zal zorgen dat je geleidelijk aan op een gezonde manier zult afvallen. En deze manier zal je misschien verbazen: Let goed op wat je eet als avondeten.

In dit artikel leggen we uit hoe en waarom het verbeteren van enkele gewoontes rondom het avondeten je zal helpen af te vallen.

Waarom is het avondeten zo belangrijk?

Het gezegde: ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar’ vertelt ons hoe we ons eten over de dag zouden moeten verdelen: een groot ontbijt, een gewone lunch en een karig avondeten. Over het algemeen hebben we naarmate de dag verstrijkt steeds minder energie nodig. Tenzij we heel actief zijn gedurende de nacht.

Wanneer je een kleiner avondmaal eet of zelfs wanneer je op een vroeger tijdstip eet, zul je merken dat je de volgende ochtend meer honger hebt en als gevolg dus een groter ontbijt zult eten. Aan het einde van de dag heb je dan evenveel gegeten als je zou doen wanneer je avondmaal je grootste maaltijd is. Het enige verschil is dat wanneer je riant ontbijt en weinig eet tijdens het avondeten, al het eten dat je consumeert wordt omgezet in energie en vervolgens wordt verbrand. Op die manier houdt je lichaam je gewicht op natuurlijk wijze in balans – je hoeft er zelf verder niets voor te doen!

Soep

Hoe laat zouden we moeten beginnen met het avondeten?

Volgens de Chinese geneeskunde regenereren de lever en galblaas zichzelf tussen 23.00 uur en 3.00 uur. Deze twee organen zijn een essentieel onderdeel van de spijsvertering. Ze kunnen de manier waarop ons lichaam eten verteert verbeteren of verslechteren.

Om er dus voor te zorgen dat we het natuurlijke regeneratieproces van ons lichaam niet verstoren en ons spijsverteringssysteem optimaal blijft functioneren, zouden we nooit later dan om 20.00 uur ons avondeten moeten eten.

Hoeveel zouden we moeten eten tijdens het avondeten?

Dit verschilt van persoon tot persoon en is veelal afhankelijk van je leefstijl. Het belangrijkst is dat je geen honger meer hebt. Hierdoor zal je later in de avond geen behoefte hebben om nog wat te eten. Probeer jezelf aan te leren om te eten tot je vol zit en om dan te stoppen. Veel mensen blijven bijvoorbeeld door eten omdat hun bord nog niet leeg is, vanwege stress, omdat ze zichzelf willen trakteren op een toetje of doordat ze worden afgeleid door iets anders.

Door jezelf aan te leren niet verder te eten wanneer je vol zit, zal dit je helpen slank te blijven en je spijsvertering te verbeteren en zal je buik heerlijk plat blijven – wanneer je te veel eet kan dit namelijk voor een opgeblazen gevoel in de buik zorgen.

Salade met mais, avocado en tomaat

Kies voor verzadigend voedsel

De makkelijkste manier om niet te veel te eten en toch niet het gevoel te hebben dat je jezelf aan het uithongeren bent, is door voedsel te eten dat veel vezels en water bevat. Hier raak je namelijk snel vol van en dit soort voedsel is gemakkelijk verteerbaar.

Grote hoeveelheden vezels en water zitten voornamelijk in groenten, maar vind je ook vaak in algen. Wakamezeewier, agar-agar, kombuzeewier, zee-asperges etc. zijn allemaal voedingswaren die thuishoren in een gezond dieet. Je kunt deze ingrediënten toevoegen aan soepen of salades en sommigen zelfs gebruiken voor het maken van desserts. Agar-agar is ook op zich al lekker om te eten.

Ook interessant voor jou:
Wordt je dik van avondeten?

Wat zijn een aantal verzadigende maaltijden die we kunnen bereiden?

  • Gebakken groenten (broccoli, wortel, champignons, maïs en eieren)
  • Groentesoep gemaakt met kombuzeewier en haver
  • Salade met spruitjes, appels en avocado
  • Gazpacho
  • Hummus (puree van kikkererwten) of guacamole met schijfjes wortel en komkommer
  • Groentesoep en quinoa
  • Spinazie met rozijnen en pijnboompitten
  • Crème van courgette, wakamezeewier en kerrie
  • Koude salade met doperwten en kip
  • Zoete agar-agar met appel en kaneel
Guacamolesaus

Wat nu als je echt veel honger hebt?

Sommige mensen zouden wel graag kleinere avondmalen willen eten of vroeger op de avond willen dineren, maar kunnen dit niet doordat ze tot laat moeten werken of om andere redenen. Wanneer ze laat ’s avond thuiskomen, willen ze gewoon rustig hun avondeten nuttigen.

Deze mensen raden wij aan dat ze ongeveer drie uur voor het avondeten een klein tussendoortje nemen. Op die manier kunnen ze genieten van de gerechten die we hierboven genoemd hebben zonder er te veel van te eten.

Dit moet natuurlijk wel een gezonde snack zijn. Hieronder wat voorbeelden:

  • Fruit of natuurlijke sappen
  • Noten: walnoten, hazelnoten, amandelen etc.
  • Gedroogd fruit: dadels, pruimen, abrikozen etc.
  • Volkorenbrood met beleg (kaas, avocado, eiersalade etc.)
  • Verse kaas met kweepeer 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ávila Zúñiga, P. (n.d.). El secreto: 5 tiempos de comida al día. Clínica En Especialidades Dietoterapéuticas. https://www.carmenlia.com/Articulos/5_comidas_al_dia/5_tiempos_de_comida_al_día.pdf
  • López-Sobaler, A., Cuadrado-Soto, E., Peral-Suárez, Á., Aparicio, A., & Ortega, R. (2018). Importance of breakfast in the nutritional and health improvement of the population. Nutricion hospitalaria, 35(Spec No6), 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30351152
  • Pérez, P. (2013). Yo sí que como: para adelgazar hay que comer. Aguilar.
  • Restrepo M Sandra Lucia, Morales G Rosa María, Ramírez G Martha Cecilia, López L Maria Victoria, Varela L Luz Estela. (2006). Los hábitos alimentarios en el adulto mayor y su relación con los procesos protectores y deteriorantes en salud. Rev. chil. nutr.  [Internet]. Dic [citado  2018  Oct  25] ;  33( 3 ): 500-510. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182006000500006&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182006000500006
  • Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC). (2004). Guía de la alimentación saludable. Madrid: Sociedad Española de Nutrición Comunitaria, 2004. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwij4anuu8HlAhUSAWMBHfrrDeoQFjAAegQIAxAC&url=http%3A%2F%2Fwww.nutricioncomunitaria.org%2Fes%2Fnoticia-documento%2F19&usg=AOvVaw3c3NmPB7TIaCv3pFX6mSBm

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.