Gewoontes om symptomen van fibromyalgie te verlichten

Het aanleren van gezonde gewoontes kan de symptomen van fibromyalgie helpen verlichten en complicaties voorkomen. In dit artikel delen we de meest relevante gewoontes.
Gewoontes om symptomen van fibromyalgie te verlichten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide spier- en botpijn. Het veroorzaakt ook langdurige episodes van vermoeidheid, gevoelige punten en slaapstoornissen, naast andere symptomen. Ben je op zoek naar strategieën om de symptomen van fibromyalgie te verlichten?

Hoewel de huidige medische behandeling voor deze aandoening het gebruik van bepaalde medicijnen en aanvullende therapieën omvat, dragen bepaalde gewoontes bij tot een groter gevoel van verlichting. In feite adviseren artsen velen van deze gewoontes, omdat ze een belangrijke rol spelen bij het omgaan met de pijn.

Wat is fibromyalgie?

Een patiënte met pijn

Fibromyalgie is een ziekte waarvan het belangrijkste symptoom langdurige musculoskeletale pijn is. Patiënten die eraan lijden, voelen zich vaak vermoeid en kunnen veel dagelijkse taken niet uitvoeren. Het feit dat het moeilijk is om de pijn en vermoeidheid te meten, maakt fibromyalgie moeilijk te diagnosticeren.

Deskundigen beschouwen de symptomen van fibromyalgie echter als subjectief omdat ze moeilijk te meten zijn met tests. Veel professionals hebben zelfs het bestaan van de aandoening in twijfel getrokken vanwege het ontbreken van objectieve tests om deze aandoening aan te tonen.

Gelukkig hebben onderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, het begrip van de ziekte en de diagnose ervan vergemakkelijkt. Deze onderzoeken hebben de experts zelfs in staat gesteld om de relatie met andere aandoeningen, zoals depressie en slapeloosheid, vast te stellen.

De symptomen van fibromyalgie

Vroeger beschouwden artsen gevoelige gebieden die bekend staan als ‘gevoelige punten’ om iemand met fibromyalgie te diagnosticeren. Als ze worden ingedrukt, kunnen ze pijn veroorzaken.

Momenteel zijn ze echter niet zo relevant voor de diagnose. Tegenwoordig houden artsen voornamelijk rekening met de mate en de intensiteit van de bestaande symptomen.

Als de pijn van een patiënt minstens drie maanden aanhoudt zonder dat er een andere aandoening aangetoond wordt zullen artsen de diagnose fibromyalgie te overwegen. Ze voeren echter nog steeds andere medische tests uit om de oorzaak te achterhalen.

De klinische manifestaties van deze aandoening kunnen van patiënt tot patiënt verschillen, afhankelijk van de leeftijd, huidige gezondheidstoestand en de vaste gewoontes. Over het algemeen kunnen de volgende symptomen van fibromyalgie optreden:

 • matige of ernstige vermoeidheid
 • slaapproblemen
 • veel slapen zonder uitgerust te zijn
 • hoofdpijn
 • depressie en angst
 • moeite met concentreren
 • doffe pijn in de onderbuik
 • cognitieve problemen

Goede gewoontes om de symptomen van fibromyalgie te verlichten

Veel behandelingen en therapieën kunnen helpen om de symptomen van fibromyalgie te verlichten. Hoewel artsen gewoonlijk complementaire geneesmiddelen voorschrijven, zijn veranderingen in levensstijl vaak de bepalende factoren bij het verminderen van de frequentie en de ernst van de symptomen.

1. Zorg voor een goede nachtrust

Een vrouw die slaapt

Het is voor de patiënten die aan deze ziekte lijden moeilijker om een goede nachtrust te krijgen. Als resultaat treedt er een ‘vicieuze cirkel’ op die de ernst van de pijn aanzienlijk beïnvloedt.

Slecht slapen verhoogt de vermoeidheid en pijn. En pijn beïnvloedt op zijn beurt de slaap. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen om een goede nachtrust te krijgen. Het is dan ook essentieel om elke nacht stappen te ondernemen om een gezonde slaap te bevorderen.

Ten eerste is het raadzaam om alle afleiding uit je kamer te verwijderen, inclusief televisies en elektronische apparaten. Het is ook gunstig om gebruik te maken van ontspannende therapieën, zoals:

 • een warm bad voor het slapengaan.
 • meditatie en ademhalingsoefeningen.
 • een boek lezen.
 • aromatherapie-sessies.

2. Stressmanagement om de symptomen van fibromyalgie te verlichten

Weten hoe je met stress om moet gaan, is een van de sleutels om de symptomen van fibromyalgie te verlichten. Deze emotionele toestand kan pijn en daaraan gerelateerde ongemakken verergeren.

Daarom is het essentieel om bronnen van stress te elimineren, zowel emotioneel, mentaal als werkgerelateerd. Het is ook een goed idee om een paar minuten de tijd te nemen om:

3. Train regelmatig

Een paar joggers

De pijn lijkt het bewegingsvermogen van patiënten te belemmeren. In tegenstelling tot wat sommigen denken, heeft lichamelijke activiteit echter positieve effecten op het onder controle houden van de symptomen van fibromyalgie.

Training helpt het bewegingsapparaat te stimuleren om sterkere spieren en gewrichten te krijgen en behouden. Het vermindert daarnaast mogelijk ook eventuele mobiliteitsproblemen.

Vanwege de kenmerken van deze aandoening moeten de trainingen echter niet te zwaar en aangepast aan de klachten zijn. Enkele suggesties voor geschikte vormen van beweging zijn onder meer:

 • zwem- en wateroefeningen
 • wandelen
 • fietsen
 • rek- en strekoefeningen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Bestaat er een verband tussen gluten en fibromyalgie?

4. Een uitgebalanceerd dieet

Een goed dieet is een van de beste bondgenoten om de symptomen van fibromyalgie te minimaliseren. Veel fibromyalgiepatiënten lijden ook aan gastro-intestinale problemen, zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS). Daarom moet je je dieet plannen met de hulp van een arts of voedingsdeskundige.

Over het algemeen bevelen deskundigen patiënten aan om de consumptie van cafeïne, ultrabewerkte en gefrituurde voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die rijk zijn aan natrium en suikers te minimaliseren. Gebruik in plaats daarvan maaltijden die de volgende producten bevatten:

 • fruit en groenten
 • magere vlees- en vissoorten
 • noten en zaden
 • glutenvrije granen

5. Acupunctuursessies om de symptomen van fibromyalgie te verlichten

Een vrouw die acupunctuur krijgt

Een van de alternatieve therapieën om de symptomen van fibromyalgie te verlichten, is acupunctuur. Deze oosterse techniek omvat het prikken van de huid met naalden om veranderingen in de bloedstroom aan te moedigen om genezing te bevorderen en pijn te verlichten. Er zijn aanwijzingen dat acupunctuur mogelijk de symptomen van fibromyalgie kan verlichten.

Volgens een studie, gepubliceerd in het Journal of Rehabilitative Medicine, profiteerden fibromyalgiepatiënten die acupunctuur probeerden gedurende ten minste twee jaar van pijnverlichting in vergelijking met degenen die dat niet deden. Een ander vergelijkbaar alternatief is acupressuur.

Let op: acupunctuur kan na elke sessie pijn, kleine bloedingen en blauwe plekken veroorzaken. Het is dus essentieel om dit te laten doen door een expert, omdat wanpraktijken gevaarlijk kunnen zijn.

Tot slot

Ten slotte bevelen deskundigen aan dat mensen met fibromyalgie hun symptomen en het verloop daarvan registreren. Hierdoor kunnen zowel de patiënt als de arts begrijpen welke factoren de pijn kunnen verergeren. Het is ook cruciaal om onmiddellijk een arts te raadplegen in geval van complicaties. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hegazi, M. O., & Micu, M. C. (2017). Fibromyalgia. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_11
 • Roizenblatt, S., Neto, N. S. R., & Tufik, S. (2011). Sleep disorders and fibromyalgia. Current Pain and Headache Reports. https://doi.org/10.1007/s11916-011-0213-3
 • Gupta, A., & Silman, A. J. (2004). Psychological stress and fibromyalgia: a review of the evidence suggesting a neuroendocrine link. Arthritis Research & Therapy. https://doi.org/10.1186/ar1176
 • Busch, A. J., Webber, S. C., Brachaniec, M., Bidonde, J., Bello-Haas, V. D., Danyliw, A. D., … Schachter, C. L. (2011). Exercise therapy for fibromyalgia. Current Pain and Headache Reports. https://doi.org/10.1007/s11916-011-0214-2
 • Rossi, A., Di Lollo, A. C., Guzzo, M. P., Giacomelli, C., Atzeni, F., Bazzichi, L., & Di Franco, M. (2015). Fibromyalgia and nutrition: What news? Clinical and Experimental Rheumatology. https://doi.org/10.1007/s00296-010-1443-0
 • Targino, R. A., Imamura, M., Kaziyama, H. H. S., Souza, L. P. M., Hsing, W. T., Furlan, A. D., … Neto, R. S. A. (2008). A randomized controlled trial of acupuncture added to usual treatment for fibromyalgia. Journal of Rehabilitation Medicine. https://doi.org/10.2340/16501977-0216

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.