Maak met deze 5 tips een goed ontbijt als je lijdt aan fibromyalgie

Citrusvruchten zijn een van de beste voedingsmiddelen voor mensen met fibromyalgie. Ze bevatten vitaminen en mineralen die helpen om ontstekingen en pijn onder controle te houden.
Maak met deze 5 tips een goed ontbijt als je lijdt aan fibromyalgie

Laatste update: 04 december, 2018

De vooruitgang in de neuroimagingtechnieken heeft ervoor gezorgd dat er in de laatste jaren steeds meer ontdekt is over fibromyalgie. Als je lijdt aan fibromyalgie, lees dan vooral verder.

Het is bijvoorbeeld bekend dat er bij fibromyalgie een bepaalde pathologische disfunctie optreedt in de cerebrale respons van het nociceptieve systeem. Dit verklaart waarom bepaalde prikkels pijnlijk kunnen zijn en waarom een onevenredige hoeveelheid van de pijn geconcentreerd is in bepaalde gebieden. 

Het is ook bekend dat mensen met fibromyalgie meer type C-vezels hebben (die verband houden met de neuropathie van pijn) en minder neuro-vegetatieve vezels bezitten rond hun kleine bloedvaten.

Dit alles betekent dat we nu weten deze ziekte niets te maken heeft met je humeur of met een andere psychische stoornis. Dit is een aandoening die vooral verandering in levensstijl vereist. Raadpleeg regelmatig je specialist, let op wat de triggers zijn en wees voorzichtig met je voedselkeuzes.

Bijvoorbeeld het vermijden van voedsel dat tot ontsteking kan leiden zal mensen die aan deze aandoening lijden helpen sommige van deze pijntriggers onder controle te houden.

Het is ook belangrijk om op een goede manier je voedingsstoffen te kiezen. Je moet dus die stoffen uitkiezen de je pijn het best helpen te bestrijden. Kies daarom voedingsstoffen die bijvoorbeeld je bloedvaten beschermen, die vaak deze vermoeiende, invaliderende pijn veroorzaken.

Wij stellen jou het volgende voor: eet een goed ontbijt als je lijdt aan fibromyalgie. Op die manier kan je je dag op de best mogelijke manier beginnen.

1. Sinaasappels met honing en kaneel als je aan fibromyalgie lijdt

Sinaasappels met honing en kaneel als je aan fibromyalgie lijdt

Citrusvruchten zijn lekker, natuurlijk en geweldig voor iedereen die aan fibromyalgie lijdt.

Wanneer je gedurende de week regelmatig citrusfruit eet, dan zal dit helpen om je symptomen aanzienlijk te verminderen. Die pijn die je lichaam vasthoudt als een spinnenweb  kan worden verlicht met vitamine C. Dat komt omdat vitamine C ontstekingsremmend werkt.

Iets eenvoudigs als het combineren van een sinaasappel met een beetje honing kan al helpen bij je fibromyalgie. Hoe kan dit? De honing en de kaneel hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien geven ze je heel veel energie, zodat je je dag goed kan beginnen.

Vergeet niet dat de beste manier is om de volledige vrucht te eten. Snijd de sinaasappel in stukken, doe er wat honing op en strooi er een beetje kaneel bovenop. Je zal er van genieten!

2. Avocado met bessen

Avocado en aardbei als je aan fibromyalgie lijdt

Avocado’s bevatten een soort gezond vet dat voor iedereen erg belangrijk is. Maar het is vooral voor mensen met fibromyalgie een uitstekend hulpmiddel.

De vitamine E in avocado’s helpt je ook om spierkrampen en spasmen te bestrijden.

Bovendien bevatten ze een rijkdom aan vitamine B, C en K, en mineralen zoals mangaan en ijzer. Samen met de aanwezige vezels zorgt dit ervoor dat avocado’s een spectaculaire keuze zijn om je dag te beginnen.

Maak dus een lekkere smoothie van avocado met bessen. Aardbeien, bessen en bosbessen zitten vol geweldige antioxidanten. Iedereen met fibromyalgie heeft deze bestanddelen nodig.

3. Citroensap met chiazaden

Je weet nu dus al dat citrusvruchten een geweldig middel zijn om bij deze aandoening te gebruiken. Tenslotte helpen hun vitaminen en mineralen om ontstekingen onder controle te houden. Ze helpen dus om je pijn toch een beetje te verminderen.

Om er zeker van te zijn dat je alle voordelen uit citroenen haalt, kan je het sap drinken met een eetlepel chiazaden. Chiazaden zijn een van de meest voedzame voedingsmiddelen die er bestaan. Ze bevatten eiwitten, vezels, mineralen en omega 3-vetzuren.

Deze wonderbaarlijke voedingsstoffen zullen mensen met fibromyalgie helpen om hun dag met veel energie te beginnen.

4. Papaja met amandelen

Papaja met amandelen als je aan fibromyalgie lijdt

Bijna zeventig procent van de personen met fibromyalgie heeft ook last van geïrriteerde darmen (IBD). Daarom moet je zorgdragen voor je darmsysteem. Probeer dus voedingsmiddelen te vermijden die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Het is duidelijk dat iedere persoon anders is. Iemand kan bepaalde voeding eten en zich goed voelen, maar iemand anders zal dezelfde voeding eten en zich opgeblazen voelen. Er bestaat één voedingsmiddel dat bijna bij iedereen werkt en dat is papaja.

Papaja is voedzaam en verteert gemakkelijk. Als je deze vrucht combineert met enkele amandelen, heb je een gezond ontbijt vol voedingsstoffen.

5. Haverpannenkoeken helpen bij fibromyalgie

Haverpannenkoek als je aan fibromyalgie lijdt

Ben je er klaar voor om dit recept uit te proberen? Het enige wat je nodig hebt is één ei en haverbloem. Dit is een originele en voedzame keuze, want het geeft je de nodige eiwitten om je goed en sterk te voelen.

  • Wees niet bang om twee of drie keer per week eieren te eten. Ze zijn een natuurlijke bron van energie en eiwitten. Het is dus niet verstandig ze helemaal uit je dieet te schrappen.
  • Haver is erg nuttig omdat het ontgiftend werkt. Bovendien bevat het veel aminozuren en helpt het om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
  • Bij de haverpannenkoeken kan je wat vers fruit eten, zoals aardbeien, mango of zelfs meloen. Voeg ook een beetje honing toe. Met dit recept heb je nu nog meer keuze voor je ontbijt. En ook dit is er eentje waarvan je zal houden.

Als besluit geven we je nog deze goede raad: probeer verschillende behandelingen uit. Als je aan fibromyalgie lijdt zal er altijd een behandeling bestaan die goed bij jou past en die je levenskwaliteit kan verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tuzcu Z., Orhan C., Sahin N., Juturu V., Sahin K., Cinnamon polyphenol extract inhibits hyperlipidemia and inflammation by modulation of transcription factors in high fat diet fed rats. Oxid Med Cell Longev, 2017.
  • Dias Batista E., Andretta A., Miranda RC., Nehring J., et al., Food intake assessment and quality of life ini women with fibromyalgia. Rev Bra Reumatol Eng Ed, 2016. 56: 105-10.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.