Vijf vroege tekenen van fibromyalgie

Hoewel de symptomen van fibromyalgie vaak overeen kunnen komen met symptomen die verbonden zijn aan andere aandoeningen, is het toch verstandig om je dokter te raadplegen wanneer je last hebt van meer dan één van deze symptomen, zodat hij/zij zo vroeg mogelijk een diagnose kan stellen.
Vijf vroege tekenen van fibromyalgie

Laatste update: 13 oktober, 2018

Fibromyalgie is een aandoening die erkend wordt door alle medische instellingen (en sinds 1992 ook de Wereldgezondheidsorganisatie). De aandoening komt zonder twijfel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. En de tekenen van fibromyalgie zijn lastig te herkennen.

Tot op de dag van vandaag vormt fibromyalgie immers een uitdaging voor zowel de wetenschap als de geneeskunde. Dat komt omdat het klinische profiel en de symptomen erg breed kunnen zijn. Het kan gaan van chronische pijn in het bewegingsapparaat tot prikkelbaredarmsyndroom, tot overactieve blaasstoornissen, slaapstoornissen, bruxisme….

De overgevoeligheid voor pijn en de stemmingswisselingen die deze aandoening veroorzaakt zijn beide veelvoorkomende werkelijkheden – alsook beperkingen in het dagelijkse leven – waar veel patiënten mee geconfronteerd worden.

De pijn kan patiënten verlammen. Daardoor is het lastig om een volledige en functionele behandeling te ontwikkelen die kan helpen om de leefkwaliteit van patiënten te herstellen.

Net als altijd wanneer het gaat om chronische aandoeningen, is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Ook is het goed om deel uit te maken van een steungroep. Die zal patiënten immers helpen verschillende behandelingen uit te proberen, totdat ze er één vinden die de beste resultaten biedt.

In dit artikel willen we je het een en ander leren over vijf vroege tekenen van fibromyalgie die je absoluut niet over het hoofd mag zien. 

De vroege tekenen van fibromyalgie

Laten we beginnen door de nadruk te leggen op een belangrijk aspect. Gemiddeld duurt het vrij lang voordat iemand die last heeft van fibromyalgie de juiste diagnose krijgt. Dit komt voornamelijk doordat de symptomen erg ver uit elkaar kunnen liggen.

Het komt vrij vaak voor dat ze bij allerlei verschillende doktoren en deskundigen langs moeten om uiteindelijk bij de juiste diagnose terecht te komen. Als je zelf last hebt van fibromyalgie, dan heb je misschien vaak te horen gekregen dat je symptomen wijzen op reumatische aandoeningen of artritis.

Fibromyalgie is echter veel breder dan dat.

Neurologen zijn er achtergekomen dat fibromyalgie in werkelijkheid helemaal geen reumatische aandoening is. Het is echter wel probleem dat zijn oorsprong vindt in het centrale zenuwstelsel.

Daarom is het belangrijk om goed te letten op de onderstaande tekenen van fibromyalgie. Wanneer deze symptomen lange tijd aan blijven houden en gepaard gaan met andere problemen, dan is het tijd om een afspraak te maken bij een goede deskundige.

Pijnpunten

Verstening

Verstening of het gevoel dat je gewrichten stijf worden is zeer pijnlijk.

  • Dit verlammende gevoel doet zich doorgaans in de ochtend voor. Het is bovendien een van de vroegste symptomen van fibromyalgie.
  • Wanneer je lange tijd stil hebt gezeten of hebt gelegen, reageren je lichaam en gewrichten niet op dezelfde manier.
  • Je kunt dit symptoom ook ervaren wanneer je wordt blootgesteld aan temperatuurverschillen of matige vochtigheid.

Een voorbeeld kan zijn wanneer je in eerste instantie in een ruimte bent waar de airconditioning aan staat. Wanneer je de kamer verlaat vervolgens en een verschil merkt in de temperatuur om je heen, krijg jevan hoofdpijn en een stijve nek en schouders.

Slaapstoornissen

Mensen die last hebben van fibromyalgie kunnen voldoende slapen en desondanks de volgende ochtend toch nog moe zijn wanneer ze wakker worden. Het is alsof ze maar een paar uur geslapen hebben.

Meerdere studies op dit gebied tonen aan dat deze mensen gedurende de diepste slaapfase (de derde fase) last kunnen hebben van storingen in hun hersengolven die kalmte opwekken. Dit houdt in dat hoewel deze mensen liggen te slapen, hun lichaam eigenlijk niet aan het uitrusten is.

Kleine cognitieve storinkjes

Concentratieproblemen

Mensen met fibromyalgie geven vaak aan dat een van de eerste symptomen waar ze last van kregen een gebrek aan concentratie was. In sommige gevallen spraken ze echter van een traag vermogen zich te concentreren op bepaalde taken.

  • Dit soort problemen staan bekend als ‘fibro fog’ of ‘hersenmist.’ Ze worden gekenmerkt door kleine storingen in het geheugen of moeite meerdere dingen tegelijk te doen.
  • Het is belangrijk om aan te geven dat deze symptomen ook verbonden kunnen zijn aan stress. Probeer je vast te stellen of je symptomen wel of niet wijzen op fibromyalgie? Dan is het verstandig om ook te kijken naar enkele andere, duidelijkere symptomen (gewrichtspijn, vermoeidheid etc.).

Onaangenaam gevoel in de buik

Veel mensen met fibromyalgie hebben vaak ook last van verschillende spijsverteringsproblemen. Die doen zich al in een vroeg stadium voor en wekken de volgende symptomen op:

  • Buikpijn, constipatie of diarree
  • Prikkelbaredarmsyndroom
  • Moeite eten te verwerken of door te slikken. Deskundigen geven aan dat fibromyalgie soms problemen kan veroorzaken met de spieren in de slokdarm.

Myofasciaal pijnsyndroom

Myofasciaal pijnsyndroom is een neuromusculaire aandoening. Daarbij worden er pijnlijke punten (ook wel bekend als triggerpoints) gevormd rond spieren of bindweefsel.

  • Heb je last van pijnlijke, herhaaldelijke bewegingen in onverwachte delen van het lichaam? dan kan dit een aanwijzing zijn van deze aandoening.
  • Soms een zware boodschappentas al een scherpe pijn in de nek, schouder en soms zelfs elleboog veroorzaken. Probeer dat niet te vergeten.
Zere Nek

Onthoud dat fibromyalgie op ieder persoon een andere invloed kan hebben. Daarnaast bestaat er gewoon een breed scala aan symptomen. Sommige symptomen komen echter iets vaker voor dan anderen.

We raden je aan om hulp te zoeken als je herhaaldelijk last hebt van een van de bovengenoemde symptomen. Je wilt immers niet dat de ziekte je leefkwaliteit steeds meer begint te beïnvloeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.