Gewoontes die je heupen kunnen beschadigen

Je weet al dat overgewicht niet goed voor je algehele gezondheid of je botten is. Het zijn echter je heupen en knieën die hier het meest onder lijden.
Gewoontes die je heupen kunnen beschadigen

Laatste update: 08 januari, 2019

Pijn in de heupen komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het risico op een mogelijke heupfractuur wordt groter naargelang we ouder worden, dus het is een realiteit waar je je van bewust moet zijn.

Als je al last hebt van steken of pijn in de onderrug die tot aan je billen reikt of als je scherpe pijnen voelt in je heup tijdens het wandelen of traplopen, let dan goed op de informatie in het artikel van vandaag over gewoontes die je heupen kunnen beschadigen.

Neem contact op met je huisarts als je problemen hebt en aarzel niet om je dagelijkse gewoontes te veranderen om je algehele kwaliteit van leven te verbeteren.

Welke gewoontes kunnen je heupen beschadigen?

Ten eerste willen we benadrukken dat er pijn in de heupen vaak een erfelijk karakter heeft. Ziektes zoals artritis en zelfs osteoporose zijn dagelijkse factoren die de gezondheid van je botten en gewrichten zullen verslechteren.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Natuurlijke remedies tegen artritis

Als je weet dat je familie een geschiedenis heeft van heuppijn en slijtage van het heupgewricht, dan is het cruciaal om te weten hoe je je gewoontes en heupgezondheid kan verbeteren. Het is van essentieel belang dat je een gezond dieet aanhoudt, regelmatig beweegt en deze preventieve richtlijnen opvolgt. Zo kan je voorkomen dat je last krijgt van dit veel voorkomende probleem.

Laten we eens meer ontdekken over de gewoontes die de gezondheid van je heupen kunnen beschadigen.

1. Een zittende levensstijl

Dit wist je ongetwijfeld al. Het ironische is dat mensen ervoor kiezen om hun kwaliteit van leven niet te verbeteren, ondanks dat ze weten dat hun levensstijl hun botten beïnvloedt. Hoeveel uren per dag zit je? En hoeveel uren per dag sta je in dezelfde houding? Onthoud dat je heupen onderdeel zijn van een complex gewricht dat makkelijk overbelast raakt.

Hoe vaak kom je bijvoorbeeld uit bed en merk je een plotselinge ‘knak’ in je heupen? Nog een sensatie die vaak voorkomt, is een steek aan het einde van de dag die uitstraalt naar de buikspieren of billen. Onthoud dat een zittende levensstijl een van de grootste vijanden van je bot- en gewrichtsgezondheid is.

2. Slecht dieet

Je hebt mogelijk veel verschillende gewichtsverliesdiëten geprobeerd in je leven, maar let je er goed op dat je je lichaam de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft, waaronder voldoende hoeveelheden calcium, fosfor en magnesium?

Vrouwen krijgen vaak niet genoeg van deze drie mineralen. Wanneer je niet voldoende voedingsstoffen krijgt, zullen je botten en gewrichten uiteindelijk dichtheid verliezen en zullen heupproblemen verschijnen.

Pas op met het consumeren van frisdranken, snoepjes, koffie, chocola, alcohol, tabak en zelfs rood vlees. Ze zorgen ervoor dat het lichaam magnesium verliest en bevatten ook aminozuren die voor een verlies van calcium via de urine zorgen.

Pas altijd op met je dieet. Denk erover na of wat je eet goed voor de gezondheid van je botten of mogelijk schadelijk is.

3. Regelmatig hoge hakken dragen

Regelmatig hoge hakken dragen kan druk uitoefenen op de houding, waardoor schade aan de onderrug en als een gevolg de heupen wordt veroorzaakt. Misschien moet je voor je werk hoge hakken dragen, maar probeer alles hoger dan 5 cm te vermijden. Hakken die hoger dan dat zijn, veroorzaken ernstige schade.

4. Pas op met vallen

Je weet waarschijnlijk al dat het risico op gebroken heupen groter wordt wanneer je ouder wordt, wanneer je al wat botmassa verloren hebt en het heupgewricht breekbaar is. Pas ook op met andere dingen. Soms kan een verkeerde stap namelijk al een scheur in de heup veroorzaken.

Het maakt niet uit of je 20 of 40 jaar bent, er is geen specifieke leeftijd voor zo’n blessure. Als je er nu niet genoeg zorg voor draagt, dan kan je op een latere leeftijd ernstige complicaties krijgen.

Als je een persoon bent die graag veel rent en bepaalde sporten beoefent, zorg er dan voor dat je goede schoenen draagt en probeer te vermijden dat je te veel druk uitoefent op je lichaam.

Hoe kan je je heupen beter verzorgen?

Vergroot je inname van magnesium en calcium

Je kan magnesium en calcium in een hoop voedingsmiddelen vinden. Als je familie echter een geschiedenis van heupproblemen heeft, kan je je huisarts ook vragen om een supplement voor te schrijven.

Drogisterijen hebben verscheidene medicijnen die de waarden van deze essentiële mineralen kunnen verhogen om je botten te voeden en versterken.

Probeer gezondere fysieke activiteiten te doen, zoals zwemmen

Ga één keer per week naar het zwembad als die in de buurt is. Dit is ideaal om je botten, spieren en gewrichten te versterken en je zal verfrist en ontspannen thuiskomen.

Let altijd op je gewicht

Obesitas of zelfs een paar kilo’s te veel hebben, kan een directe vijand van de gezondheid van je heupen en knieën zijn. Het is letterlijk ‘extra’ gewicht dat ze moeten dragen en het hindert goede bewegingen.

Probeer om een gezond gewicht te behouden en een gevarieerd en voedend dieet te volgen. Als je na verloop van tijd merkt dat je metabolisme langzamer wordt en het moeilijk is om een gezond gewicht te behouden, neem dan contact op met een voedingsdeskundige. Je lichaam is het waard! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brooks AG, Redmond J, Domb BG. Hip diagnosis and decision making. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 80.
  • Guyton JL. Hip pain in the young adult and hip preservation surgery. In: Azar FM, Beaty JH, Canale ST, eds. Campbell’s Operative Orthopaedics. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 6.
  • Buckley L, Guyatt G, Fink HA, Cannon M, Grossman J, Hansen KE, et al. 2017 American College of Rheumatology Guideline for the Prevention and Treatment of Glucocorticoid-Induced Osteoporosis. Arthritis Rheumatol. 2017;69(8):1521-1537

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.