Gewicht verliezen door citroen, broccoli en knoflook

Deze drie ingrediënten zullen niet alleen helpen te voorkomen dat bacteriën zich vermenigvuldigen, maar kunnen ook gewichtsverlies bevorderen doordat ze je lichaam helpen meer vet te verbranden en je tegelijkertijd een verzadigd gevoel geven.
Gewicht verliezen door citroen, broccoli en knoflook
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 18 januari, 2019

De eenvoudige combinatie van citroen, broccoli en knoflook kan werkelijk wonderen verrichten voor gewichtsverlies en de gezondheid en is een van de meest voedingsrijke diëten die je maar kunt vinden.

Broccoli wordt vaak gebruikt om gewichtsverlies te bevorderen, maar wanneer je hier ook nog citroen en knoflook aan toevoegt, zul je van nog meer voordelen profiteren. Daarom willen we dat je deze voordelen allemaal vandaag nog met ons ontdekt in dit artikel.

Ben je er klaar voor? Dit zal zeker behulpzaam zijn!

De voordelen van citroen, broccoli en knoflook voor gewichtsverlies en de gezondheid

Deze voedingsmiddelen zullen je helpen op je gewicht te letten

Broccoli, knoflook en citroen bevatten alle drie maar weinig calorieën. Ze bieden daarentegen echter wel een geweldige hoeveelheid essentiële vitamines en mineralen die je kunnen helpen voor je lichaam en zijn basisfuncties te zorgen.

Broccoli is een kruisbloemige groente die rijk is aan:

 • calcium
 • ijzer
 • vitamine A, C en E

Daarnaast is de groente rijk aan vezels, wat goed is voor de spijsvertering.

Deze drie voedingsmiddelen zullen helpen je lichamelijk pH-waarde in balans te houden, doordat ze gifstoffen verwijderen die je lichaam niet nodig heeft. Hierdoor zal de algehele orgaanfunctie verbeteren en zal je bloed niet te alkalisch worden.

De combinatie broccoli en citroen biedt veel antioxidanten die erg behulpzaam zijn voor de spijsvertering en kunnen helpen om schadelijke vetten uit het lichaam te verwijderen.

Knoflook bevat allicine, een stof die een krachtige antibiotische werking heeft en geweldige ontstekingsremmende eigenschappen, die bijvoorbeeld kunnen helpen om vochtretentie tegen te gaan.

Vergeet daarnaast niet dat het zink dat broccoli bevat de bestanddelen in knoflook kan versterken.

IJzer gaat bloedarmoede tegen

Broccoli is erg rijk aan ijzer. Wanneer je hier het vitamine C uit citroenen aan toevoegt, dan zal dit ervoor zorgen dat je lichaam beter in staat is om al dit ijzer in zich op te nemen.

Dit is handig voor elk afvalprogramma. Zo wordt je lichaam namelijk voorzien van kracht en energie voor de hele dag.

Citroen, broccoli en knoflook: een geweldige combinatie voor mensen boven de 40

Wanneer je citroen, broccoli en knoflook met elkaar combineert, zal dit niet alleen gewichtsverlies en je gezondheid ondersteunen, maar kan het je ook helpen om te gaan met symptomen en veranderingen veroorzaakt door de overgang.

Broccoli is rijk aan calcium en fyto-oestrogenen. De werking van deze bestanddelen wordt versterkt wanneer je broccoli combineert met knoflook en citroen. Dit is een punt in je leven waarop je die extra ‘boost’ wel kunt gaan gebruiken.

Broccoli in een schaaltje

Zorg voor je afweermechanismen

Wanneer je op dieet gaat om af te vallen en je het aantal calorieën dat je op een dag consumeert verlaagt, dan ben je vaak zonder dat je het doorhebt helemaal niet bezig met de verschillende proteïnen, mineralen en vitamines die je lichaam nodig heeft. Daarom kunnen deze caloriearme diëten een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Een manier om op gezonde wijze af te vallen is door drie keer per week een combinatie van broccoli, knoflook en citroen aan je dieet toe te voegen. Dit zal helpen je immuunsysteem en de natuurlijke afweermechanismen in je lichaam sterker te maken.

Citroen, broccoli en knoflook voor een gezonde spijsvertering

Dit zal vast en zeker je aandacht trekken: broccoli voorkomt de vermenigvuldiging van bacteriën die een hoop spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken: de Helicobacter pylori-bacterie. Zo kan citroen je lichaam helpen voedsel beter te verteren en meer voedingsstoffen te absorberen.

Deze drie ingrediënten kunnen duidelijk helpen om:

 • je algehele gezondheid te verbeteren
 • geven je een verzadigd gevoel
 • stimuleren vetverbranding
 • geven je meer energie om de dag goed door te kunnen

Recept met broccoli, knoflook en citroen voor gewichtsverlies en de gezondheid

Broccoli en citroen in een schaal

Ingrediënten

 • 1 verse broccoli
 • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
 • het sap van 1 citroen
 • 1 theelepel geraspte citroenschil
 • gemalen peper (naar smaak)
 • 1 grote knoflookteen, gesneden

Bereiding

 • Het eerste wat je moet doen is de broccoli wassen en in hapklare stukjes snijden.
 • Breng wat water aan de kook in een kleine pan en stoom de broccoli tot deze zacht is.
 • Wanneer de broccoli beetgaar is, bak je hem nog even in de oven, zodat hij lekker knapperig wordt.
 • Leg hiervoor de broccoli op een stukje bakpapier en besprenkel hem met citroensap, olijfolie, knoflook en eventueel peper.
 • Omdat de broccoli al gekookt is en je hem nu alleen nog even wilt roosteren, is het de bedoeling dat je hem niet meer dan vijftien minuten in de oven zet, net genoeg om de broccoli heerlijk knapperig te laten worden.
 • Draai de broccoli een paar keer om, zodat hij aan alle kanten mooi bruin wordt. Pas op dat de knoflook niet verbrandt.
 • Je kunt de broccoli ook meteen in de oven zetten zonder hem van tevoren te koken. Op deze manier zal de broccoli binnen dertig a à veertig minuten gaar zijn. Kies zelf welke methode je prettiger vindt.
 • Wanneer de broccoli klaar is, voeg je de theelepel geraspte citroenschil toe en meng je alles door elkaar met een lepel. De citroenschil zal je gerecht een beetje kleur geven en je lichaam voorzien van antioxidanten. Je zult er dol op zijn. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bender, D., & Bárcenas, M E, P. (2013). 19-El ajo y sus aplicaciones en la conservación de alimentos. El Ajo y Sus Aplicaciones En La Conservación de Alimentos.
 • Ramírez, H. R., Castro, L. N., & Martínez, E. (2016). Efectos Terapéuticos del Ajo (Allium Sativum). Salud y Administración. https://doi.org/10.1007 / s00590-016-1762-2
 • Navarro, M. C. (2007). Posibilidades terap�uticas del bulbo de ajo (Allium sativum). Revista de Fitoterapia.
 • MAGAP. (2013). Brócoli. Boletín Situacional.
 • Guzmán, J. (2011). Manejo integrado del cultivo de limón. Jornadas de capacitación UNALM-Agrobanco.
 • PIeters M, De Maat MP., Diet and haemostasis – a comprehensive overview. Blood Rev, 2015. 29 (4): 231-41.
 • Calderon Montaño JM., Burgos Morón E., Perez Guerrero C., Lopez Lázaro M., A review on the dietary flavonoid kaempferol. Mini Rev Med Chem, 2011. 11 (4): 298-344.
 • Ried K., Garlic lowes blood pressure in hypertensive individuals, regulates serum cholesterol and stimulates immunity: an updated meta analysis and review. J Nutr, 2016. 146 (2): 389-396.
 • Chang YW., Jang JY., Kim YH., Kim JW., Shim JJ., The effects of broccoli sprout extract containing sulforaphane on lipid peroxidation and helicobacter pylori infection in the gastric mucosa. Gut Liver, 2015. 9 (4): 486-93.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.