De gevaren van onderdrukte emoties

Het is ontzettend belangrijk om je gevoelens en mening te uiten, altijd op een respectvolle manier natuurlijk, maar zonder je druk te maken over hoe de mensen om je heen zullen reageren.
De gevaren van onderdrukte emoties

Laatste update: 20 oktober, 2018

In het Engels bestaat er een gezegde dat luidt: ‘He who swallows much, eventually drowns’. Vertaald naar het Nederlands wordt dit: ‘Hij die te veel slikt, zal uiteindelijk verdrinken’. Dit is een oud gezegde en draagt, net als de meeste andere gezegdes, een kern van waarheid in zich. Het heeft te maken met onderdrukte emoties.

Hoe vaak per dag houd je jezelf in? Hoeveel gedachtes en gevoelens houd je voor je, omdat je anderen niet wilt beledigen? Wees voorzichtig, want uiteindelijk zal je hiermee namelijk alleen jezelf schaden. In onderstaand artikel leggen we uit welke gevaren er onder andere verbonden zijn aan onderdrukte emoties.

Gevaren van onderdrukte emoties

 1. Zwijgen betekent toestemmen, maar… alles kent zijn grenzen

Zwijgen is wijsheid. Dit is ongetwijfeld waar en het is vrijwel altijd beter om te zwijgen dan om iets doms of onzinnigs uit te kramen.

Voordat je iets ongepasts zegt of iets dat echt niet door de beugel kan, kun je jezelf beter dwingen om je mond dicht te houden en jezelf intelligent voor te doen, dan over te komen als iemand die totaal niet nadenkt voor hij spreekt.

Er zou echter wel een goede balans moeten zijn tussen zwijgen en opkomen voor je eigen behoeften:

  • Wanneer je je gedachtes en gevoelens voor je houdt, zullen anderen niet weten dat ze je pijn doen of dat ze te ver zijn gegaan. Niemand is een waarzegger. Wanneer je dus niet aangeeft dat je iets niet leuk vindt, dan zal niemand het weten.
  • Soms getuigt het van wijsheid om stil te blijven, maar op andere momenten zul je juist met wijsheid moeten spreken. Het weten wanneer je je mening moet laten horen en wanneer je deze beter voor je kunt houden is een van de belangrijkste vaardigheden om te ontwikkelen. Het is zeker niet de bedoeling om altijd alles binnen te houden. Het is ook niet de bedoeling om elk klein dingetje op tafel te gooien. Uitersten zijn vrijwel nooit goed. Probeer de juiste balans te vinden. Onthoud echter dat je alleen jezelf schaadt door al je gevoelens voor jezelf te houden. Dit stelt anderen namelijk in staat je persoonlijke ruimte te schenden, over de streep te gaan, voor je te spreken wanneer jij niks zegt en voor je te kiezen als je niet duidelijk je stem laat horen. Uiteindelijk zul je hierdoor niet veel meer zijn dan een marionet waarvan de touwtjes in handen zijn van anderen.

 2. Onderdrukte emoties leiden tot psychosomatische aandoeningen

Gewrichtspijn

Het zou geen verrassing voor je moeten zijn dat lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn. Zelfs zo nauw, dat deskundigen waarschuwen dat ongeveer 40% van de wereldbevolking op een punt in hun leven last heeft of heeft gehad van een psychosomatische aandoening.

Nervositeit bijvoorbeeld kan de spijsvertering aantasten, waardoor het diarree en hoofdpijn veroorzaakt. Koortsblaasjes kunnen worden opgewekt door verhoogde stressniveaus. Wanneer je je gedachtes en gevoelens negeert, leidt dit tot hoge angstwaarden in het lichaam.

Denk aan de dingen die je niet aan je ouders of vrienden vertelt, omdat je ze geen pijn wilt doen. Zij doen dingen voor je omdat ze je willen helpen, maar deze hulp zorgt er eigenlijk juist voor dat je je slecht voelt. Waarom kun je ze niet gewoon de waarheid zeggen?

We houden ook vaak rekening met onze partners, omdat wij hen niet willen aanvallen of beledigen, terwijl zij zich misschien vaak op een manier gedragen die ons pijn doet. Toch kiezen we ervoor om stil te blijven…

Dit zal er vroeg of laat allemaal voor zorgen dat we te maken krijgen met psychosomatische aandoeningen. Zoals migraine, spanning of chronische vermoeidheid.

3. Laat je mening gelden: de sleutel tot emotionele ontlading en geen onderdrukte emoties

Man en Vrouw die Praten

Je hoeft helemaal niet bang te zijn om jezelf te uiten. En al helemaal niet voor anderen die dat ook doen. Het is even belangrijk als ademen, eten of slapen… Emotionele communicatie is belangrijk in ons dagelijks leven, zodat we gezondere relaties kunnen opbouwen met anderen en onszelf.

Hier zijn enkele richtlijnen die je kunt volgen.

Grenzen aangeven

Onthoud dat alles zijn grens heeft. Als je niet duidelijk laat weten wat je denkt en voelt, dan handel je niet op een waardige manier. Je zult je gevoel van eigenwaarde en de controle over je leven verliezen. Allereerst is het daarom belangrijk te onthouden dat je het recht hebt om je gevoelens en gedachtes te uiten.

Zeggen wat je denkt

Zeggen wat je denkt is niet hetzelfde als iemand pijn doen. Het betekent dat je voor jezelf opkomt en anderen laat weten hoe je je voelt.

Niet piekeren

Ga niet lopen piekeren over hoe anderen zullen reageren en wees ook niet bang. Als je je zorgen maakt over hoe de dingen die je te zeggen hebt zullen worden opgevat, dan kun je jezelf van te voren voorbereiden op mogelijke reacties.

Een voorbeeld: je hebt er genoeg van dat je ouders elk weekend bij je langskomen en dat je daardoor niet intiem kunt zijn met je partner. Je hebt dan ook besloten ze te vertellen dat je niet meer wilt dat ze zo vaak langskomen.

Hoe denk je dat ze zullen reageren? Als je denkt dat ze beledigd zullen zijn, bereid jezelf dan voor om goed uit te kunnen leggen dat er geen reden is om van slag te hoeven zijn. Als je denkt dat ze gekwetst zullen zijn, bedenk dan vast een manier om ze duidelijk te maken dat ook hier geen reden voor is.

Voor jezelf opkomen

Onthoud dat opkomen voor wat je denkt en voelt in feite de beste weg is naar emotionele vrijheid die er bestaat. Bewandel deze weg met wijsheid en zorg goed voor jezelf en voorkom onderdrukte emoties. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Finkenauer, C. & Rimé, B. (1998). Keeping Emotional Memories Secret: Health and Subjective Well-being when Emotions are not Shared. Journal of Health Psychology, 3(1), 47-58. https://doi.org/10.1177/135910539800300104
  • The importance of quality over in quantity in the social sharing of emotions (SSE) in people living with HIV/AIDS. Cantisanoa, N., Rimé, B. & Munoz Sastre, M. T. (2015). Psychology, Health & Medicine(20), 1, 103–113. http://dx.doi.org/10.1080/13548506.2014.901544
  • Lloyd, G. (2006). Textbook of Psychosomatic Medicine. The British Journal of Psychiatry, 188(1), 97. https://doi.org/10.1192/bjp.188.1.97
  • Armstrong, E., Mortensen, L., Ciccone, N., & Godecke, E. (2012). Expressing opinions and feelings in a conversational setting. Seminars in Speech and Language, 33(01), 16-26. https://doi.org/10.1055/s-0031-1301160
  • Wong, E., Tschan, F., Messerli, L., & Semmer, N. K. (2013). Expressing and amplifying positive emotions facilitate goal attainment in workplace interactions. Frontiers in Psychology, 4, 188. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2013.00188

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.