De gevaren van instant soep en noedels

Hoewel mensen die instant noodles of soep eten niet noodzakelijk van mening zijn dat het gezond is, hebben ze de neiging om te geloven dat het gezonder is dan hamburgers, burrito's, friet of ander fastfood.
De gevaren van instant soep en noedels

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Instant soep of noedels zijn fastfood die heel populair zijn geworden in de afgelopen jaren. Het is een gemakkelijke en goedkope optie voor mensen die weinig tijd hebben om te koken en/of iets gezonders te eten.

Mensen weten echter niet dat dit niet per se een goed alternatief is. Dr. Braden Kuo  van het Massachusetts General Hospital heeft onderzoek uitgevoerd. Hij toonde aan dat deze soepen de neiging hebben om een ​​negatief effect op het lichaam te hebben.

We staan ​​op het punt om een ​​aantal van de verrassende gevaren van instant soep in dit artikel met je te delen. Blijf dus lezen!

Instant noedels worden niet gemakkelijk verteerd

Studies hebben aangetoond dat instant noedels intact blijven in de maag, zelfs na twee uur. Dit is veel langer in vergelijking met andere vormen van zelfgemaakte noodles. Deze bevinding leidt tot een aantal problemen als gevolg van de invloed van de slechte spijsvertering.

Instant soep en noedels worden niet gemakkelijk verteerd

Om te beginnen kan het spijsverteringsstelsel sterke spanning ervaren. Het moet namelijk urenlang werken om deze sterk bewerkte voedingsmiddelen te verteren.

Wanneer een levensmiddel in het spijsverteringskanaal blijft zitten gedurende langere tijd, beïnvloedt het ook de opname van voedingsstoffen. Noedels en instantsoep hebben echter niet veel voedingswaarde.

In plaats van voedingsstoffen bevat dit soort voedsel een lange lijst aan additieven, waaronder het giftige conserveringsmiddel tertiaire butylhydrochinon (TBHQ).

Het is zeer waarschijnlijk dat dit additief achterblijft in de maag samen met de noedels. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen gedurende de periode die nodig is om de noedels verteren.

TBHQ conserveermiddel kan dodelijk zijn

Weet je niet wat het tertiaire butylhydrochinon (TBHQ) conserveringsmiddel is? Het is een bijproduct van petroleum. Het kan lastig te ontdekken zijn, omdat het vaak wordt weergegeven als een “antioxidant”.

De consument moet echter begrijpen dat, hoewel synthetische chemicaliën antioxiderende eigenschappen kunnen hebben, het niet hetzelfde is als natuurlijke antioxidanten die goed zijn voor je lichaam.

Deze soorten van synthetische “antioxidanten” voorkomen de oxidatie van vetten en oliën, wat de houdbaarheid van het bewerkte voedingsmiddel verlengt.

TBHQ wordt gevonden in de meeste verwerkte voedingsmiddelen die je in de supermarkt kunt vinden, onafhankelijk van het merk. Bovendien wordt het gebruikt in vernissen, lakken, insecticiden, make-up en parfums. Het verlaagt de verdamping en maakt het product stabieler.

Deskundigen op het gebied van additieven in levensmiddelen hebben vastgesteld dat mensen lage doseringen TBHQ kunnen verwerken. Er is echter ontdekt dat 5 gram van dit toevoegsel dodelijk kan zijn.

Het Woordenboek van Voedsel Additieven stelt zelfs dat als je wordt blootgesteld aan één gram TBHQ, dit symptomen zoals misselijkheid en braken kan veroorzaken. Ook oorsuizen, delier en een gevoel van stikken staat bij de symptomen.

Relatie tussen instant soep en het metabool syndroom

Relatie tussen instant soep en het metabool syndroom

Een recente studie gepubliceerd in het Journal of Nutrition heeft vastgesteld dat vrouwen die vaker instant soep of noedels geconsumeerd hadden een hoger risico op het metabool syndroom hebben in vergelijking met degenen die het minder aten, onafhankelijk van andere eetgewoonten of lichaamsbeweging.

Volgens deze studie hebben de vrouwen die twee keer per week instant soep consumeerden 68% meer kans op het ontwikkelen van het metabool syndroom. Dit leidt vervolgens tot veel andere ernstigere ziekten zoals obesitas, arteriële hypertensie, hoge bloedsuikerspiegel, triglyceriden en lage niveaus van het goede HDL cholesterol.

Bovendien hadden mensen die meer instant soep aten lagere hoeveelheden van belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, fosfor, ijzer, kalium, vitamine A en vitamine C in hun lichaam, in vergelijking met degenen die het niet aten.

Ook was het niveau van slechte vetten, calorieën en natrium hoger.

Een gezond dieet voor een goede gezondheid

Hoewel het eten van instant soep zo nu en dan niet bijzonder gevaarlijk is voor je gezondheid, kan het als je het vaak eet veel ernstige gezondheidsproblemen in de toekomst creëren.

Het beste is om betere en verse voedingsmiddelen te gebruiken, die natuurlijk en gezond zijn voor het lichaam. Je moet verwerkt voedsel zo veel mogelijk uit je dieet bannen. Dat is het makkelijkste te doen als je je maaltijden van tevoren plant en dit schema gedurende de week volgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Huh IS, Kim H, Jo HK, Lim CS, Kim JS, Kim SJ, et al. Instant noodle consumption is associated with cardiometabolic risk factors among college students in Seoul. Nutr Res Pract. 2017;
  • Park J, Lee JS, Jang YA, Chung HR, Kim J. A comparison of food and nutrient intake between instant noodle consumers and non-instant noodle consumers in Korean adults. Nutr Res Pract. 2011;
  • Eskandani M, Hamishehkar H, Ezzati Nazhad Dolatabadi J. Cytotoxicity and DNA damage properties of tert-butylhydroquinone (TBHQ) food additive. Food Chem. 2014;
  • Charles IA, Ogbolosingha AJ, Afia IU. Health risk assessment of instant noodles commonly consumed in Port Harcourt, Nigeria. Environ Sci Pollut Res. 2018;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.