De geheimen voor natuurlijk stralende ogen

Om de ogen en het hele gezicht te ontspannen, ga je twee minuten voor de spiegel staan en trek je allemaal gekke bekken. Daarna masseer je het gezicht om spanning te verlichten.
De geheimen voor natuurlijk stralende ogen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 oktober, 2018

Er zijn veel factoren die de uitstraling van onze ogen kunnen beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld het hebben van droge of geïrriteerde ogen, kraaienpootjes of wanneer de gezichtsspieren gespannen zijn. Heb je liever stralende ogen?

In dit artikel laten we je zien hoe je deze problemen op natuurlijke wijze kunt behandelen en voorkomen en geven we je een aantal schoonheidstips om stralende ogen te krijgen.

Droge of geïrriteerde ogen in plaats van stralende ogen

Vaak verliezen ogen hun helderheid doordat ze droog of geïrriteerd zijn. Dit kan je gelukkig op natuurlijke wijze behandelen door het eten van gezond voedsel dat rijk is aan vitaminen. Als je last hebt van droge of geïrriteerde ogen, en je wilt weer stralende ogen, lees dan even onderstaande tips:

 • Neem meer voedsel in je dieet op zoals lijnzaad of koudwatervis als zalm en tonijn. Deze voedingsmiddelen zijn namelijk allemaal rijk aan essentiële vetzuren.
 • Probeer meer avocado’s te eten. Deze vrucht zit boordevol gezonde vetten.
 • Gebruik om te koken olie van hoge kwaliteit, zoals olijfolie of kokosolie. Dit zijn oliën die niet in voedingswaarde verminderen bij hoge temperaturen.
 • Drink natuurlijke sappen als appelsap en wortelsap.
 • Drink minstens 8 glazen water per dag, waarvan minstens twee glazen in de ochtend zouden moeten worden gedronken.
 • Vermijd een overdaad aan zout.
Droge of geïrriteerde ogen in plaats van stralende ogen

We kunnen onze ogen ook hydrateren met zelfgemaakte oogdruppels. Verwarm een klein beetje ghee (Indiase geklaarde boter) en druppel elke ochtend een klein afgekoeld druppeltje op beide gesloten ogen.

Deze ghee zou je niet moeten gebruiken om te koken en dien je in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat hij niet bederft.

Behandel lijntjes rondom de ogen

De huid in onze ooghoeken is erg gevoelig. Het is vaak de eerste plek waar rimpels zich voordoen of waar de eerste gevolgen van een slechte voeding zichtbaar worden in de vorm van wallen of donkere kringen die onder de ogen ontstaan.

Als we niks doen om dit gebied te behandelen, worden dunne lijntjes en rimpels rondom de ogen alleen maar erger. Naast het vermijden van ongezond voedsel en slechte gewoontes zoals roken, kunnen we ook onderstaande plantaardige oliën gebruiken om het gebied rondom de ogen te masseren en zo weer stralende ogen te krijgen:

 • Jojoba-olie: ideaal voor gemengde huid.
 • Kokosolie: de minst vette olie en wordt door de huid het beste geabsorbeerd. Daarom is deze olie vooral goed voor een vette huid.
 • Rozenbottelolie: regenererend voor een droge, verouderde huid.
 • Amandelolie: geschikt voor alle huidtypes.

Hoe kan ik mijn ogen masseren?

Begin tussen de twee ogen in bij het puntje van je wenkbrauw en masseer dan zachtjes met langzame ronde bewegingen richting het einde van de wenkbrauw. Glijd dan naar beneden om het oog heen tot het punt waar je begon.

Hoe kan ik mijn stralende ogen masseren

Ontspanning voor stralende ogen

De ogen zijn omringd door spieren, die net als de spieren in andere delen van het lichaam gespannen kunnen raken wanneer we stress ervaren of in een emotioneel moeilijke situatie zitten.

Maar door middel van een zachte massage kunnen we leren hoe we ons gezicht kunnen ontspannen. Daarnaast kun je de spieren in het gezicht ook ontspannen door gekke bekken te trekken. Bijvoorbeeld:

 • Doe je mond open en dicht en beweeg je kaak.
 • Blaas je wangen op.
 • Wiebel je neus.
 • Knijp je ogen zo hard als je kan dicht.
 • Kreukel je voorhoofd.

Door deze oefeningen te doen zal je gezicht al na twee minuten geheel ontspannen zijn en zul je in staat zijn diep adem te halen. Probeer je tijdens het ademhalen in te denken dat de adem die je inademt alle delen van je gezicht bereikt.

Mensen die problemen hebben met hun gezichtsvermogen zouden hun zicht regelmatig moeten laten controleren. Het dragen van brillen of lenzen die niet de juiste sterkte hebben, kan leiden tot vermoeide ogen en spanning in het gezicht.

Lange, volle wimpers

Natuurlijk dienen onze wimpers ter bescherming tegen zonlicht en allerlei vreemde stofdeeltjes van buitenaf, maar ze geven ons tegelijkertijd ook een aantrekkelijke, vrouwelijke uitstraling.

Voor het krijgen van langere en vollere wimpers kunnen we het beste gebruik maken van een oude remedie, namelijk wonderolie.

Breng elke avond voor het slapengaan een klein beetje wonderolie aan op de wimpers. Dit doe je het gemakkelijkst met een mascaraborsteltje, maar kun je ook doen met een wimper- en wenkbrauwborsteltje.

Voor zichtbare resultaten en dus stralende ogen dien je consistent te zijn met deze behandeling.

De vorm van je wenkbrauwen

De meerderheid van de vrouwen epileert de wenkbrauwen.  Het grootste gedeelte van deze vrouwen heeft haar wenkbrauwen echter nog nooit door een specialist in de juiste vorm laten epileren voor haar gezichtstype.

Slechts een paar kleine veranderingen bij het epileren kunnen er al voor zorgen dat onze wenkbrauwen de juiste vorm krijgen. Zo kunnen we onze wenkbrauwen gebruiken om de nadruk te leggen op de uitstraling die we willen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Javadi MA, Feizi S. Dry eye syndrome. Journal of Ophthalmic and Vision Research. 2011.
 • Al Mahmood AM, Al-Swailem SA. Essential fatty acids in the treatment of dry eye syndrome: A myth or reality? Saudi J Ophthalmol. 2014;
 • Demmig-Adams B, Adams RB. Eye nutrition in context: Mechanisms, implementation, and future directions. Nutrients. 2013.
 • Vrcek I, Ozgur O, Nakra T. Infraorbital dark circles: A review of the pathogenesis, evaluation and treatment. In: Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery. 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.