Gebruik, contra-indicaties en voordelen van copaiba-olie
We gaan in dit artikel informatie geven over copaiba-olie, het gebruik, de contra-indicaties en de voordelen van deze olie. Copaiba is een boom die inheems is in het Amazonebekken en 20 meter hoog kan worden.
Het behoort tot de soort Copaifera officinalis, populair vanwege de natuurlijke productie van een olie of hars die na het boren van een gat in de stam, het inbrengen van een pijp en het eruit laten stromen van de inhoud wordt geëxtraheerd.
Al sinds de oudheid wordt deze hars voor medicinale doeleinden gebruikt, aangezien de bewoners van de gebieden waar de boom groeit er verschillende eigenschappen aan toeschrijven. Er wordt aangenomen dat het helpt om pijn te verlichten, infecties te voorkomen en het genezingsproces te verbeteren.
Wat is copaiba-olie?
Copaiba-olie wordt uit de hars van de bomen met dezelfde naam gewonnen. Aangezien deze bomen deze olie op natuurlijke wijze produceren (Engelse link), bestaat het proces uit het maken van een incisie in de stam, het filteren van de inhoud en het behandelen tot het zoet ruikt. Er ontstaat dan een houtachtige olie.
Volgens historische gegevens waren de mensen die in het hele Amazonebekken leefden de eersten die van de voordelen van deze balsem profiteerden. Dit gebied omvat landen als Brazilië, Colombia, Peru en Venezuela. Vanwege zijn bruikbaarheid bij de behandeling van verschillende aandoeningen, kwam het in de 17e eeuw in Europa aan.
Tegenwoordig staat deze olie op de ingrediëntenlijsten van tal van producten voor persoonlijke verzorging en huidverzorging. Op dezelfde manier zijn zowel de hars als de olie in natuurlijke farmaceutische preparaten aanwezig zoals in diuretica en hoestmiddelen.
Belangrijke bestanddelen
Copaiba-olie bestaat uit een aantal verschillende bestanddelen. Als de belangrijkste bestanddelen van copaiba-olie kunnen we onder andere de volgende bestanddelen noemen:
- Copaene of α-Copaene
- Cadineen
- Γ-cadineen
- Cedrol
Belangrijkste toepassingen en voordelen van copaiba-olie
In de volksgeneeskunde is deze olie ook als afrodisiacum gebruikt. Hieronder zullen we in detail analyseren wat volgens de wetenschap de belangrijkste voordelen van copaiba-olie zijn.
1. Het heeft een ontstekingsremmende werking
Chronische ontstekingen zijn de oorzaak van verschillende ziekten. Gelukkig heeft copaiba-olie relevante ontstekingsremmende effecten vertoond. Op dit moment zijn er meer studies nodig om deze effecten bij mensen te bevestigen.
- In een onderzoek (Engelse link) bij knaagdieren met multiple sclerose (MS) hielp dit ingrediënt om de productie van moleculen die met ontstekingen verband houden te verminderen.
- Het was bovendien nuttig bij het remmen van de activiteit van vrije radicalen die geassocieerd wordt met oxidatieve stress.
- Op dezelfde manier toonde een onderzoek bij ratten met een tonglaesie aan dat harsolie hielp om het aantal immuuncellen dat ontstekingen veroorzaakt te verminderen (Engelse link).
- Ten slotte bleek uit een onderzoek bij knaagdieren met een darmontsteking dat dit product ontstekingen kan verminderen, ondanks dat het geen effect heeft op de schade aan de dikke darm (Engelse link).
2. Het heeft antimicrobiële activiteit
Uit onderzoek in het International Journal of Pharmaceutical Compounding (Engelse link) is gebleken dat copaiba-olie, zelfs bij lage concentraties, de groei van bacteriën kan remmen. De studie keek naar de effecten van de olie op de bacterie staphylococcus aureus, die huidinfecties en wonden veroorzaakt.
Daarnaast ontdekte een onderzoek in The Open Dentistry Journal (Engelse link) dat een gel van deze olie in staat was om alle soorten streptokokkenbacteriën die op tanden aanwezig zijn te bestrijden. Er zijn echter nog meer studies nodig om deze voordelen van copaiba-olie te certificeren.
3. Het heeft een pijnstillend effect
Een studie in Complementary Therapies in Clinical Practice (Engelse link) toonde aan dat een massage met copaiba-olie in combinatie met Deep Blue-olie mogelijk effectiever is in het verminderen van artritispijn dan een massage met kokosolie. Het kan ook de kracht en behendigheid van de vingers vergroten.
4. Het kan helpen leishmaniasis te bestrijden
Leishmaniasis is een infectie veroorzaakt door de Leishmania-parasiet die door de beet van een geïnfecteerde phlebotomine-zandvlieg wordt overgedragen. Over het algemeen verschijnen, wanneer de infectie cutaan is, laesies en zweren.
Uit onderzoek bij knaagdieren met cutane leishmaniasis bleek echter (Engelse link) dat orale en plaatselijke behandeling met copaiba-olie hielp om huidlaesies te verminderen. Experts denken dat dit komt, omdat het de celmembranen van de Leishmania-parasiet kan aantasten.
5. Cobaiba-olie draagt bij aan de verbetering van de acne-gevoelige huid
Door zijn ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen lijkt deze olie een bondgenoot tegen acne te zijn. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Alternative Medicine Review (Engelse link) toonden deelnemers een significante verbetering in acnegebieden die met een preparaat van 1% etherische copaiba-olie werden behandeld.
Aan de andere kant suggereren anekdotische gegevens dat het ook helpt om de huid lichter te maken. Om dit te doen, voeg je eenvoudig een druppel etherische olie aan je gezichtscrème of toner toe.
6. Het helpt om voor de gezondheid van de lever te zorgen
Volgens een studie die in Acta Cirúrgica Brasileira verscheen (Engelse link) kan copaiba-olie leverschade verminderen die door veelgebruikte pijnstillers zoals paracetamol wordt veroorzaakt. De onderzoekers ontdekten dat deze effecten optreden wanneer de personen deze olie preventief gebruiken, dat wil zeggen, voordat het analgeticum wordt toegediend.
Als je de olie na het medicijn toedient, zijn de effecten niet zo gunstig. Integendeel, de bilirubinespiegels in de lever nemen dan toe. Verdere studies zijn nodig om deze effecten te bevestigen.
7. Copaiba-olie werkt pijnstillend
Een van de traditionele toepassingen en voordelen van copaiba-olie heeft met stressverlichting te maken. Er worden met name rustgevende eigenschappen aan toegeschreven, vooral wanneer het door middel van massage wordt aangebracht. Het is ideaal om te ontspannen na een vermoeiende dag of voor het naar bed gaan met een massage met deze olie.
Risico’s en voorzorgsmaatregelen van copaiba-olie
Experts beschouwen copaiba-olie als veilig zolang men het in een lage doses gebruikt. Een studie in het International Journal of Molecular Sciences (Engelse link) heeft uitgewezen dat het innemen van grote hoeveelheden spijsverteringsproblemen kan veroorzaken zoals:
- misselijkheid
- braken
- diarree
Je moet de olie niet innemen en voorzichtig zijn voordat je deze op de huid aanbrengt. Etherische oliën worden over het algemeen in zeer geconcentreerde vormen verkocht, dus het is noodzakelijk om ze te verdunnen.
Het is ook raadzaam om op mogelijke reacties te testen. Breng hiervoor een beetje verdunde olie op de huid aan en laat dit minimaal 24 uur inwerken. Als er geen reactie is, dan kun je het als veilig beschouwen.
Als je deze olie echter voor een aromatherapiesessie gebruikt, dan moet je deze olie vermijden als er kinderen, huisdieren of zwangere vrouwen aanwezig zijn, omdat een aantal etherische oliën hen kunnen beïnvloeden.
Ten slotte zijn experts van mening dat lithium een ongunstige wisselwerking met copaiba kan hebben. Overleg met een specialist is daarom van cruciaal belang voor mensen die lithium of een medicijn dat lithium bevat, gebruiken of hebben gebruikt.
Hoe kan ik copaiba-olie gebruiken?
Het gebruik van copaiba-olie als smaakmaker is mogelijk en je kan het in zeer kleine hoeveelheden aan voedsel en dranken toevoegen om hun aroma te veranderen. Daarnaast is het vaak nuttig als een plaatselijke behandeling om ontstekingen, pijn en littekens te verminderen.
In de laatste gevallen moet je het met een dragerolie mengen, zoals avocado-, amandel- of kokosolie. Voeg gewoon 3 tot 5 druppels etherische olie van copaiba aan elke 30 gram draagolie toe. Je kunt het aanbrengen in de vorm van:
- een kompres
- massage-olie
- crème of lotion voor de huid
Copaiba-olie: een natuurlijke ontstekingsremmer en pijnstiller
De copaiba, wiens wetenschappelijke naam Copaifera officinalis is, is een boomsoort die inheems is in het Amazonebekken en die een hars of balsem produceert die we kunnen extraheren door een incisie in de stam te maken.
Door de verwerking van deze hars verkrijgen we copaiba-olie. Anekdotische gegevens en een aantal onderzoeken stellen dat het ontstekingsremmende, pijnstillende en antimicrobiële activiteit heeft. Er is echter meer onderzoek nodig om de effecten ervan te bewijzen.
Voor nu zou je het alleen af en toe als een bondgenoot moeten gebruiken om bepaalde kleine symptomen te verzachten. Het vervangt geen medische behandelingen en je moet het met voorzichtigheid gebruiken, vooral in speciale gevallen zoals zwangerschap, borstvoeding of bij een reeds bestaande ziekte.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- da Silva AG, Puziol Pde F, Leitao RN, Gomes TR, Scherer R, Martins ML, Cavalcanti AS, Cavalcanti LC. Application of the essential oil from copaiba (Copaifera langsdori Desf.) for acne vulgaris: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Altern Med Rev. 2012 Mar;17(1):69-75. PMID: 22502624.
- Dias, D. S., Fontes, L. B., Crotti, A. E., Aarestrup, B. J., Aarestrup, F. M., da Silva Filho, A. A., & Corrêa, J. O. (2014). Copaiba oil suppresses inflammatory cytokines in splenocytes of C57Bl/6 mice induced with experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE). Molecules (Basel, Switzerland), 19(8), 12814–12826. https://doi.org/10.3390/molecules190812814
- Teixeira, F. B., de Brito Silva, R., Lameira, O. A., Webber, L. P., D’Almeida Couto, R. S., Martins, M. D., & Lima, R. R. (2017). Copaiba oil-resin (Copaifera reticulata Ducke) modulates the inflammation in a model of injury to rats’ tongues. BMC complementary and alternative medicine, 17(1), 313. https://doi.org/10.1186/s12906-017-1820-2
- Barbosa, M., Vicentini, F. A., Castro-Ghizoni, C. V., Lameira, O. A., Sa-Nakanishi, A. B., Bracht, L., Peralta, R. M., Natali, M., Bracht, A., & Comar, J. F. (2018). Copaiba Oil Decreases Oxidative Stress and Inflammation But not Colon Damage in Rats with TNBS-Induced Colitis. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets, 18(3), 268–280. https://doi.org/10.2174/1871530318666180215102029
- Guimarães, A. L., Cunha, E. A., Matias, F. O., Garcia, P. G., Danopoulos, P., Swikidisa, R., Pinheiro, V. A., & Nogueira, R. J. (2016). Antimicrobial Activity of Copaiba (Copaifera officinalis) and Pracaxi (Pentaclethra macroloba) Oils against Staphylococcus Aureus: Importance in Compounding for Wound Care. International journal of pharmaceutical compounding, 20(1), 58–62.
- Simões, C. A., Conde, N. C., Venâncio, G. N., Milério, P. S., Bandeira, M. F., & da Veiga Júnior, V. F. (2016). Antibacterial Activity of Copaiba Oil Gel on Dental Biofilm. The open dentistry journal, 10, 188–195. https://doi.org/10.2174/1874210601610010188
- Bahr, T., Allred, K., Martinez, D., Rodriguez, D., & Winterton, P. (2018). Effects of a massage-like essential oil application procedure using Copaiba and Deep Blue oils in individuals with hand arthritis. Complementary therapies in clinical practice, 33, 170–176. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2018.10.004
- dos Santos, A. O., Costa, M. A., Ueda-Nakamura, T., Dias-Filho, B. P., da Veiga-Júnior, V. F., de Souza Lima, M. M., & Nakamura, C. V. (2011). Leishmania amazonensis: effects of oral treatment with copaiba oil in mice. Experimental parasitology, 129(2), 145–151. https://doi.org/10.1016/j.exppara.2011.06.016
- da Silva, A. G., Puziol, P., Leitao, R. N., Gomes, T. R., Scherer, R., Martins, M. L., Cavalcanti, A. S., & Cavalcanti, L. C. (2012). Application of the essential oil from copaiba (Copaifera langsdori Desf.) for acne vulgaris: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic, 17(1), 69–75.
- Teixeira, R. K., Yamaki, V. N., Yasojima, E. Y., & Brito, M. V. (2013). Effect of copaiba oil in hepatic damage induced by acetaminophen in rats. Acta cirurgica brasileira, 28(7), 526–530. https://doi.org/10.1590/s0102-86502013000700008
- da Trindade, R., da Silva, J. K., & Setzer, W. N. (2018). Copaifera of the Neotropics: A Review of the Phytochemistry and Pharmacology. International journal of molecular sciences, 19(5), 1511. https://doi.org/10.3390/ijms19051511