Fruitsoorten die een opgeblazen gevoel verminderen

Om op een natuurlijke wijze te voorkomen dat je een opgeblazen gevoel krijgt of om een opgeblazen gevoel te verminderen, is het belangrijk om een gezond voedingspatroon te volgen. Je moet veel fruit eten dat rijk is aan vezels en dat reinigende eigenschappen heeft.
Fruitsoorten die een opgeblazen gevoel verminderen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Er zijn voedingsmiddelen die obstipatie, ontstekingen en gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Maar er zijn andere voedingsmiddelen die ons met deze problemen kunnen helpen.

In dit artikel delen we de beste fruitsoorten om gasvorming en een opgeblazen gevoel tegen te gaan met je. Voeg ze vandaag nog aan je voedingspatroon toe.

Fruit: medestanders tegen een opgeblazen gevoel

Fruitsalade

Grote maaltijden, overmatige hoeveelheden koolhydraten, vetten en snacks op alle tijden van de dag zijn slechts een paar voorbeelden van zaken die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Slechte eetgewoontes gaan samen met vele complicaties. Ze kunnen je mentale gezondheid net zo veel beïnvloeden als je lichamelijke gezondheid.

Naast een opgeblazen gevoel, gasvorming of obstipatie geven ze je een ‘zwaar’ gevoel. Dit komt door een gebrek aan motivatie om ook maar iets te doen. Het is ook een klein beetje deprimerend als je kleren aan het passen bent voor de spiegel.

Een gezond eetpatroon

Daarom is het belangrijk om altijd een gezond eetpatroon te volgen. Boven alles, zou het rijk aan vezels moeten zijn die je helpen om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen en vetten.

Het eerste dat je zou moeten veranderen is een slechte keuze van voedingsmiddelen. Daarna moet je meer verse en natuurlijke producten toe gaan voegen. Fruit bijvoorbeeld, heeft uitstekende verteringseigenschappen, een laag vetgehalte en het is fantastisch voor hydratatie.

Tegelijkertijd levert het grote hoeveelheden vezels die je lichaam helpen om gifstoffen af te voeren.

Vijf stukken fruit per dag

Het magische getal is vijf stukken fruit per dag. Dit kan betekenen dat je 1 stuk fruit bij het ontbijt eet, 1 als ochtendsnack, 1 na de lunch, 1 als middagsnack en 1 na het warme eten.

Het is een goed idee om te variëren tussen de fruitsoorten die je lekker vindt. Het is ook een goed idee om zowel seizoensfruit als lokaal fruit te kiezen. Het fruit dat je koopt, moet zo mogelijk biologisch zijn, zodat het zoveel mogelijk nutriënten bevat.

Wat zijn de beste fruitsoorten om een opgeblazen gevoel te bestrijden?

Schaaltje Fruit

Alle fruit soorten zijn geschikt om je met dit probleem te helpen, maar sommige soorten zijn absoluut effectiever dan anderen. Als je een opgeblazen gevoel, obstipatie en gasvorming wilt bestrijden, raden we de volgende fruitsoorten aan:

Citrusfruit

 • Sinaasappels en grapefruit bestaan voor 90% uit water. Daarom zijn ze perfect om het vocht dat je lichaam vasthoudt kwijt te raken. Vocht vasthouden is een natuurlijke lichaamsreactie om uitdroging te voorkomen.
 • Citrusfruit zorgt er ook voor dat we het zout dat we eten kwijtraken.
 • Citroen is een vochtafdrijver en een natuurlijk laxeermiddel als je het mengt met lauwwarm water en dit drinkt bij het ontbijt. Ook kan het toegevoegd worden aan een zelfgemaakte dressing. Dit is veel gezonder dan mayonaise en vergelijkbare smaakmakers.

Watermeloen, perziken en meloen

 

Watermeloen

Watermeloen is een andere fruitsoort die veel water bevat. Als we ervan eten, kunnen we het water dat in de buikholte vastgehouden wordt kwijtraken.

In deze groep van natuurlijke diuretica vinden we ook perziken en meloenen. Deze helpen allemaal om water en natrium kwijt te raken. Daardoor kunnen zij een rol spelen bij het verminderen van ontstekingen.

Avocado’s

Vaak wordt een opgeblazen gevoel veroorzaakt door het onvermogen om sommige voedingsmiddelen goed te verteren, maar het kan ook komen door een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen.

Als door een onbekende reden je maagenzymen hun werk niet goed kunnen doen, kunnen vetten en koolhydraten er langer over doen om te verteren. Dit veroorzaakt ontstekingen en gasvorming.

Avocado’s bevatten een enzym met de naam lipase. Dit enzym kan vetten afbreken. Daarnaast bevat avocado veel kalium, wat het water dat in je maag wordt vastgehouden verwijdert.

Ananas

Ananas bestaat voor 85 % uit water.

 • Het bevat ook een verteringsenzym, bromelaïne. Deze peptide breekt eiwitten af in de maag.
 • Al eeuwenlang wordt ananas gebruikt in Latijns Amerika om spijsverteringsproblemen te verhelpen.
 • En omdat het goed vult, helpt het voorkomen dat je de hele dag door wilt eten.

Appels

 • Appels, rijk aan zowel water als pectine, appels meerdere voordelen. Hieronder vallen het kwijtraken van vastgehouden vocht, het verminderen van een opgeblazen gevoel en het tegengaan van een hongergevoel.
 • Daarnaast hebben appels het vermogen om vet te laten ‘smelten’, de urineproductie te verhogen en je lichaam te ontgiften.
 • Appels bevatten ook veel vezels en aminozuren. Deze geven een vol gevoel en verbeteren je spijsvertering.
 • En alsof dat niet genoeg is, voorkomen appels ook gaatjes en maken ze de tanden witter.
 • Het kan zelfs een rol spelen bij het voorkomen van hartproblemen. Dit omdat het vetten (cholesterol) uit je bloed haalt.

Het is aan te raden om appels met de schil te eten (nadat je ze goed gewassen hebt) om optimaal van hun voordelen te kunnen profiteren.

Granaatappels

Granaatappel

Zowel het sap als de zaden van granaatappels zijn krachtige bondgenoten. Ze helpen ons om gewicht te verliezen en een opgeblazen gevoel te verminderen.

Een maand lang elke dag een granaatappel eten, helpt je om vet rond de buik te verliezen. Dit is vooral het geval voor vrouwen met overgewicht die in de overgang zijn.

Aardbeien

Dit is een heerlijke vrucht die de perfecte combinatie is tussen zoet en zuur.

 • Het is een goede bron van vezels en water. Hierdoor zijn ze perfect voor het beheersen van je gewicht en je spijsvertering.
 • Aardbeien bevatten bijna geen calorieën (en om dat zo te houden moeten we ze zonder suiker of iets anders eten). Daarnaast kunnen ze functioneren als een krachtige vochtafdrijver en ze kunnen je lichaam reinigen.

Kiwi

Tot slot bevatten kiwi’s grote hoeveelheden vitamine C. Dit heeft de mogelijkheid om tot een derde van het opgeslagen vet in je lichaam kwijt te raken.

Ook stimuleren kiwi’s een substantie die carnitine heet. Deze substantie verandert vet in energie door het te verbranden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Seo AY, Kim N, Oh DH. Abdominal bloating: pathophysiology and treatment. J Neurogastroenterol Motil. 2013;19(4):433–453. doi:10.5056/jnm.2013.19.4.433
 • Foley A, Burgell R, Barrett JS, Gibson PR. Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2014;10(9):561–571.
 • Lacy BE, Gabbard SL, Crowell MD. Pathophysiology, evaluation, and treatment of bloating: hope, hype, or hot air?. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2011;7(11):729–739.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.