Fouten bij het gebruik van stoffen maskers

De afgelopen weken is het gebruik van stoffen maskers aanbevolen als maatregel om de verspreiding van coronavirus (COVID-19) te vertragen. Veel mensen maken echter fouten bij het gebruik ervan. Ontdek in dit artikel welke fouten dat zijn!
Fouten bij het gebruik van stoffen maskers

Laatste update: 21 mei, 2020

De Centers for Disease Control and Prevention en de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwen dat sommige mensen fouten maken bij het gebruik van stoffen maskers. Hoewel deze hulpmiddelen de verspreiding van COVID-19 lijken te vertragen, vermindert verkeerd gebruik de bruikbaarheid ervan.

De afgelopen dagen is in veel landen aangeraden om deze maskers te gebruiken, vooral bij het maken van essentiële uitstapjes naar openbare plaatsen zoals een supermarkt of een apotheek.

Hoewel ze niet effectief genoeg zijn om infectie te voorkomen, zijn experts van mening dat ze de verspreiding van het virus helpen voorkomen in gevallen waarin een asymptomatisch persoon niet weet dat hij het virus heeft.

De hierboven genoemde organisaties vertellen ons echter dat het essentieel is dat we weten hoe we ze correct moeten gebruiken. We moeten bovendien weten hoe we fouten kunnen voorkomen die de doeltreffendheid ervan kunnen verminderen. Wat zijn deze fouten? Blijf lezen om erachter te komen wat ze zijn en hoe je ze kunt voorkomen.

Fouten bij het gebruik van stoffen maskers

We kunnen stoffen maskers vinden die gemaakt zijn van verschillende materialen zoals waterafstotende stof of katoen. De laatste is echter het meest aanbevolen, omdat het meestal niet agressief is voor de huid en goed aan ons gezicht hecht. In ieder geval, ongeacht het materiaal, is het belangrijkste om bij het gebruik van stoffen maskers fouten te voorkomen.

1. Ervan uitgaan dat ze voor iedereen geschikt zijn

Stoffen maskers met een motief

In sommige gevallen, zoals kinderen onder de twee jaar en patiënten met ademhalingsproblemen, is het het beste om stoffen maskers te vermijden. Een veelvoorkomende misvatting over het gebruik van stoffen maskers is dat ze voor iedereen geschikt zijn, zonder uitzonderingen.

In een van hun recente publicaties (Spaanse link) waarschuwt de Centers for Disease Control and Prevention dat er gevallen zijn waarin we deze maskers moeten vermijden. Hiertoe behoren onder andere:

  • Kinderen jonger dan twee jaar.
  • Mensen met ademhalingsproblemen.
  • Patiënten die bewusteloos zijn.
  • Mensen die gehandicapt zijn of om welke reden dan ook, hun masker niet zonder hulp kunnen verwijderen.

2. Geloven dat ze medische bescherming bieden

Hoewel het bewijs niet overtuigend is en experts het probleem nog steeds bespreken, suggereren ze dat het dragen van een stoffen masker de verspreiding van COVID-19 kan helpen verminderen. Dit geldt vooral omdat er mensen zijn die geen symptomen hebben en hun normale leven blijven leiden.

Desondanks benadrukken de CDC en andere gezondheidsautoriteiten dat hun gebruik alleen een onvoldoende maatregel is om een infectie te voorkomen. Het is bovendien niet correct om te denken dat ze dezelfde bescherming bieden als een chirurgisch masker of een N95-masker, dat voor medisch personeel gereserveerd is.

3. Stoppen met handen wassen en sociale afstand verminderen

Aangezien deze maskers onvoldoende zijn om een infectie te voorkomen, moeten we toch maatregelen nemen zoals constant handen wassen en sociale afstand. Het is een vergissing om te denken dat alleen al het gebruik van deze maskers ons zal beschermen zonder dat we andere voorzorgsmaatregelen hoeven te nemen.

Handen schoonhouden is nog steeds een van de belangrijkste preventieve maatregelen. Je moet bovendien altijd op minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen blijven wanneer je tijd doorbrengt in plaatsen zoals supermarkten, apotheken en openbaar vervoer.

4. Alleen je mond bedekken

Vrouw loopt op straat

Zowel stoffen maskers als medische maskers moeten de neus en mond bedekken. Dit is ongetwijfeld een van de meestvoorkomende fouten bij het gebruik van stoffen maskers. We zien hoe mensen, misschien voor hun comfort, alleen hun mond bedekken en hun neus blootstellen. Dat is niet de manier waarop het werkt!

Het is essentieel om al je luchtwegen zoveel mogelijk te beschermen. Stoffen maskers of medische maskers moeten daarom te allen tijde zowel de neus als de mond bedekken. Onthoud dat dit de belangrijkste transmissieroutes van COVID-19 zijn.

5. Na het gebruik de stoffen masker niet wassen

Hoewel het niet nodig is om stoffen maskers weg te gooien, is het essentieel om ze na elk gebruik grondig te wassen. Zelfs als ze er met het blote oog schoon uitzien, is het een vergissing om ze meerdere keren achter elkaar te gebruiken zonder ze te wassen.

De CDC wijst erop dat het voldoende is om ze samen met de rest van je wasgoed te wassen, zodat ze weer klaar zijn voor gebruik. Natuurlijk kunnen ze ook met de hand worden gewassen met water en zeep. Het beste van deze maskers is dat als je ze wast, ze niet hun vorm verliezen en dat ze lang meegaan.

6. Voor en na het gebruik van de maskers je handen niet wassen

Zoals we al hebben gezegd, is het belangrijk om constant je handen te wassen. We willen er echter aan toevoegen dat de handhygiëne voor en na het aanraken van je masker moet worden herhaald. Onthoud dat dit element niet van ziekteverwekkers is vrijgesteld, net als bij de handen, en daarom is hygiëne essentieel.

Wanneer je de maskers niet gebruikt, dan moet je ze in een schone zak bewaren, bij voorkeur een hersluitbare zak. Als alternatief kun je een schone, niet-luchtdichte bak gebruiken.

Fouten bij het gebruik van stoffen maskers: laatste herinneringen

Fouten maken bij het gebruik van stoffen maskers vermindert hun effectiviteit (Engelse link) als preventieve maatregel tegen COVID-19. Als je deze fouten dus maakt, dan moet je ze zo snel mogelijk corrigeren.

Je mag bovendien nooit stoppen met het aanhouden van preventiegewoonten, zoals je handen goed wassen, sociale afstand houden en de huiselijke afzondering respecteren. We hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest. Blijf ons volgen voor meer informatie over het virus en hoe je gezond kunt blijven!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.