Flex skincare: de Koreaanse trend voor een porseleinen huid
Glad en stralend, alsof het van porselein gemaakt is. Zo ziet de huid eruit nadat ze behandeld is met de flex skincare. Het is een van de vele Koreaanse methoden voor huidverzorging, die ons aanraden over te stappen op lichtere en vooral ook effectievere producten.
Anders dan andere methoden doorbreekt deze variant de starheid van bepaalde gezichtsschoonheidsgidsen. Soms zijn traditionele manieren ingewikkeld om te volgen, door het gebruik van krachtige bestanddelen die, in plaats van het uiterlijk te verbeteren, het kunnen beschadigen.
Flex skincare wordt teruggebracht tot de basis. Het beoogt de gezondheid van het gezicht te verbeteren, en het een mooie uitstraling te geven.
Wat is flex skincare?
De essentie van flex skincare is de gezichtsroutine uitsluitend af te stemmen op de producten die voor elk huidtype nodig zijn. Het stelt ook het gebruik voor van zachte stoffen die geformuleerd zijn voor dag of nacht, zomer of winter, afhankelijk van het tijdstip van aanbrengen.
Cosmetica die de fysieke tekenen van veroudering proberen uit te stellen, waar veel merken in de schoonheidsindustrie zich op richten, zijn niet voldoende. Als je een flex skincare uitvoert, waarin je verwerkt of uitsluit wat de huid vraagt, draag je bij tot de vermindering van rimpels, het vervagen van vlekken en het vroegtijdig verschijnen van fijne lijntjes.
Op deze manier beschermt en voedt de Koreaanse techniek de jeugdige lederhuid. De theorie van de voorstanders van deze techniek is dat de huid niet altijd hetzelfde nodig heeft. De ene week kan ze schilferen en een andere week kan ze meer onvolkomenheden vertonen.
De levensstijl heeft veel te maken met de conditie van het gezicht en de relevantie van flexverzorging. Het tijdschrift Farmacia Profesional wijst erop (Spaanse link) dat ongezond eten, stress, roken, overmatig alcoholgebruik en koffie vijanden zijn die de elasticiteit, stevigheid en gladheid verminderen. Vandaar ook de behoefte aan verschillende huidverzorgingsmogelijkheden.
Je bent wellicht ook geïnteresseerd in dit artikel:
7 fouten in huidverzorging die je moet vermijden
Wat voor soort producten omvat “flex skincare?”
Flex skincare is niet alleen voor de rijpere huid. Jonge mensen maken er namelijk gebruik van om de tekenen van veroudering bij voorbaat te bestrijden, het gezicht te voeden en de huidbarrière te versterken.
Hoewel er zachte mengsels worden gebruikt, dringen de ingrediënten zonder problemen door en veroorzaken geen bijwerkingen. Hier zijn de soorten producten die flexibele gezichtsverzorging biedt.
Vitamine C
Actas Dermosifilográficas stelt (Spaanse link) dat de topische toepassing van vitamine C, in een concentratie van 5% en gedurende 6 maanden, de klinische verschijning van fotoveroudering aanzienlijk verbetert, waarbij kleine rimpels verdwijnen.
Een publicatie van de Oregon State University (Engelse link) wijst erop dat vitamine C een essentiële cofactor is in enzymatische reacties. Bijvoorbeeld in de biosynthese van collageen, carnitine, en neuropeptiden. Het is ook een antioxidant bij uitstek.
In die volgorde tonen studies (Spaanse link) aan dat de combinatie van vitamine C met andere soorten gezichtsbehandelingen, zoals radiofrequentie, het uiterlijk en de kwaliteit van de huid gunstig beïnvloedt.
Niacinamide
Niacinamide is vitamine B3 of nicotinamide. Dit ingrediënt blokkeert oxidatieve stress en oefent daarnaast een remodellerende functie uit op het gezicht.
Het minimaliseert ook transepidermaal waterverlies, verhoogt de productie van lipiden, en strijkt rimpels glad. De U.S. National Library of Medicine (Engelse link) vertelt ons dat crèmes met niacinamide de zichtbaarheid van de acne-gevoelige huid bevorderen. Andere kenmerken zijn onder andere:
- Ontstekingsremmend vermogen
- Vermindering van irritatie
- Sebum-regulerend vermogen
- Depigmenterende eigenschappen
Retinol
Producten met retinol vereenvoudigen het uitdrijven van comedonen en remmen daarnaast de vorming van nieuwe. Dit wordt gemeld (Spaanse link) in het door Access Medicina uitgegeven vademecum.
Dankzij zijn eigenschappen is dit formaat van vitamine A een nuttig middel tegen acne vulgaris, en werkt het nog beter als je het samenvoegt met benzoylperoxide of systemische antibiotica.
Het tijdschrift Postepy Dermatologii i Alergologii merkt op (Engelse link) dat vitamine A door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd is als anti-rimpelmiddel, dat in staat is het huidoppervlak om te vormen.
Ceramiden
Ceramiden zijn natuurlijke lipiden, die verantwoordelijk zijn voor het vormen van een beschermende barrière en voor de hydratatie. Deze vetten regelen de doorlaatbaarheid van de huid om vloeistoffen via zweet af te drijven en andere stoffen, zoals crèmes, te laten opnemen.
Hyaluronzuur (HA)
HA is een glycosaminoglycaan dat in alle lichaamsweefsels aanwezig is, maar dat ook plaatselijk geïnfiltreerd of aangebracht kan worden. Het dient om de huidstructuur te behouden, te hydrateren, cellen te herstellen evenals rimpels op te vullen.
Deze stof wordt goed aanvaard in esthetische behandelingen, vanwege het resultaat en de semi-permanente duur.
Lees meer in dit artikel:
Slugging, de huidverzorgingstrend die je moet kennen
Droge oliën
Sommige natuurlijke middelen, zoals droge oliën, groene thee of rijstpoeder, worden in flex skincare opgenomen omdat het niet-schadelijke voedingsstoffen zijn. Deze producten bevatten plantaardige oliën. Die hebben in combinatie met een verzachtend en een texturiserend middel een uitstekend effect op de teint, vooral bij seizoenswisselingen.
Het belang van het volgen van een “flex skincare” gezichtsroutine
Als je weet welke producten het beste werken voor je huid en welke je uit je routine moet schrappen, zul je resultaten bereiken die je teint zal waarderen. Het geheim is namelijk om je routine te personaliseren.
Ook al gebruik je maar een paar, lichtsterke producten, zorg ervoor dat je keuze goedgekeurd is door je dermatoloog. Vul het proces aan met periodieke dieptereiniging van het gezicht, inclusief exfoliatie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ácido retinoico: Dermatológicos. Vademecum académico de medicamentos. Access Medicina. https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1552§ionid=90366851
- Andreata M, Silva R. Rejuvenecimiento facial: una eficacia de radiofrecuencia asociada a vitamina C. Revista Maiêutica. Vol. 1. Núm. 47. pp. 55-73. Brasil; 2017. https://www.mendeley.com/catalogue/4c23a877-bf75-3537-b8d6-e25666ff7a57/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B86ab68a5-f05b-4365-b47c-37d1db5aaf55%7D
- Breve L, Espinoza DC, Macías Ortega M, Nira Jiménez A, Rubio F, Suazo S. Aplicación Clínica del Ácido Hialurónico. Revista de la Facultad de Ciencias Médicas. Vol. 1. pp. 1-9. Ecuador; 2015. https://www.mendeley.com/catalogue/8d606712-89ee-32e3-ba85-fd665a2271f9/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Ba244c6f6-2536-4647-8aa7-f7e8d3506f13%7D
- Budzisz E, Zasada M. Retinoides: moléculas activas que influyen en la formación de la estructura de la piel en tratamientos cosméticos y dermatológicos. Postepy Dermatologii i Alergologii. Polonia. https://www.mendeley.com/catalogue/127345d6-7d35-34cc-b023-a19b3077f0fc/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B5352d5b7-55dc-44ac-9633-a29965f1a052%7D
- Divins M. Cuidado Facial. Farmacia Profesional. Vol. 24. Núm. 6. pp. 43-46. España; 2010. https://www.mendeley.com/catalogue/8955cc33-c2a9-3d9d-bd3f-eed06107d515/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B1b790ef2-0f92-4480-8bb0-4ab85378e3e8%7D
- Niacinamida. Medline Plus. Biblioteca Nacional de Medicina. Estados Unidos; 2022. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/1534.html
- Valdés F. Vitamina C. Actas Dermosifilográficas. Vol. 97. Núm. 9. pp. 557-568. España; https://www.actasdermo.org/es-vitamina-c-articulo-13095269
- Vitamina C. Instituto Linus Pauling. Universidad Estatal de Oregón. Estados Unidos. https://lpi.oregonstate.edu/es/mic/vitaminas/vitamina-C