Plantaardige oliën om je haar te hydrateren

Veel vrouwen hebben last van droog haar. Daarom hebben we besloten om enkele plantaardige oliën met je te delen die je haar kunnen helpen hydrateren. Lees verder voor meer informatie!
Plantaardige oliën om je haar te hydrateren
Abel Verdejo

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Abel Verdejo.

Laatste update: 06 december, 2020

Veel factoren kunnen je capillaire structuur beschadigen, zoals het klimaat, haardrogers, kleurstoffen, gel- en stijlingsproducten, stress en een slecht voedingspatroon. Daarom is het goed om te weten welke producten je kunt gebruiken die helpen om je haar te hydrateren.

In dit artikel noemen we natuurlijke en goedkope plantaardige oliën die je hierbij kunnen helpen. Elke soort heeft zijn specifieke voordelen. Door het gebruik van deze producten hoef je geen dure en kunstmatige producten te gebruiken.

Deze oliën zijn geweldig voor mensen met droog of beschadigd haar. Ze zijn ook handig als je je haar na de zomer of zo af en toe wilt voeden. Mensen met vet haar zouden ze echter moeten vermijden. Mensen met droge en gespleten punten kunnen deze oliën ook gebruiken, zolang ze hun hoofdhuid goed vermijden.

Plantaardige oliën die kunnen helpen om je haar te hydrateren

Sesamolie

Sesamzaden

Sesamolie kan helpen om het risico op kaalheid en roos te verminderen. Het is erg vet. Daarom zou je het alleen in geval van droog haar in je haar en hoofdhuid moeten inmasseren. Deze olie is zeer rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen en heeft antibacteriële, ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen.

Lijnzaadolie

De omega 3-vetzuren in lijnzaadolie kunnen helpen om je haar te verzorgen en diep te hydrateren. Dat is waarom je het, naast het consumeren ervan, ook uitwendig kunt toepassen. Lijnzaadolie bevat naast diverse andere componenten ook:

  • vitamine E
  • slijmstof
  • eiwitten
  • jodium

Lijnzaadolie heeft geen erg vette textuur, daarom kun je het op elk soort haar aanbrengen. We raden het vooral aan voor haar punten die de neiging hebben om beschadigd en gespleten te raken.

Amandelolie helpen om je haar te hydrateren

Amandelen

Amandelolie is redelijk goedkoop en zeer bekend. Het kan helpen om je haar te hydrateren als het erg droog en beschadigd is. Het kan ook helpen om het haar glad te maken en volume te verminderen van statisch en volumineus haar.

Neemolie

Neemolie is niet zo bekend als de bovenstaande oliesoorten. Het heeft echter zeer krachtige eigenschappen die helpen om je haar gezond te houden. Het wordt van oudsher met veel succes in de Ayurveda-geneeskunde gebruikt. Tegenwoordig kun je het in veel kruidenwinkels kopen.

Neemolie bevat plantaardige sterolen en essentiële oliën zoals omega 3-, omega 6- en omega 9-vetzuren, evenals een zadirachtine, een limonoïde die vooral gunstig is als germicide. Neemolie kan onder andere helpen bij het behandelen van:

Kokosolie

Kommetje kokosolie om je haar te hydrateren

Kokosolie is wat veel vrouwen gebruiken om hun haar gezond en mooi te houden. Je kunt het op je haar en hoofdhuid aanbrengen voordat je het wast en vervolgens goed inmasseren zodat het diep doordringt. Dit zal helpen om je haar te hydrateren zonder je haar vet te maken.

Het kan helpen bij roos, seborroïsch eczeem of algemene jeuk omdat het antibacteriële eigenschappen heeft. Als je erg vet haar hebt, kun je dezelfde procedure volgen, maar kokosmelk gebruiken in plaats van olie.

Olie gebruiken om te helpen om je haar te hydrateren

Breng de olie van je keuze aan vanaf het midden van je haar tot aan de punten of vanaf je hoofdhuid als deze erg droog is. Was daarna je haar zoals normaal.

Mensen met gespleten haarpunten kunnen ook een paar druppels aanbrengen na het wassen met shampoo. Als je erg droog en dof haar hebt, raden we aan om twee of drie druppels op de palm van je hand te doen.

  • Wrijf je handen over elkaar zodat de olie zich over je handen verspreidt.
  • Haal je handen vervolgens door je haren met kammende bewegingen en masseer de olie door je haren.

Een andere optie voor mensen met haar dat vaak vettig is, is om de plantaardige olie in gelijke delen te mengen met natuurlijke aloëveragel, zodat het geheel niet zo vet is maar toch zal helpen om je haar te hydrateren en te voeden.

Je kunt deze oliën ook toevoegen aan maskers, shampoos of natuurlijke kleurstoffen zoals de op henna gebaseerde soorten.

Afbeeldingen met dank aan cottonseedoil, sweetbeetandgreenbean en veganbaking.net


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.