Flebitis tijdens de zwangerschap: symptomen en behandeling

Flebitis tijdens de zwangerschap is erg vervelend, het is daarom ook het beste om te proberen te voorkomen dat je het krijgt. Dit kan door fysieke activiteit en het vermijden van inactiviteit.
Flebitis tijdens de zwangerschap: symptomen en behandeling

Laatste update: 11 juni, 2025

Flebitis tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomend probleem. In veel gevallen zijn er veranderingen in de aderen van vrouwen als ze tussen de 20 en 25 jaar oud zijn, maar niet zwanger. Maar omdat deze niet altijd zichtbaar zijn, worden ze soms tijdens de zwangerschap ontdekt.

Het punt is dat deze aandoening ernstige gevolgen kan hebben. Flebitis tijdens de zwangerschap moet tijdig behandeld worden om complicaties als trombose of zelfs een longembolie te voorkomen.

Wat is flebitis?

Phlebitis is de ontsteking van de aderen. Of, preciezer gezegd, van de wanden van een ader. Soms gaat dit gepaard met de vorming van een stolsel in hetzelfde gebied. In zulke gevallen spreken we van tromboflebitis (Engelse link).

Meestal treedt dit probleem op in de benen, omdat de circulatie van de voeten naar het hart gaat. Langdurige immobiliteit is ook een uitlokkende factor.

De belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van deze ziekte zijn zwangerschap, gevorderde leeftijd, anticonceptiegebruik en overgewicht. Het grootste risico is dat zich een trombus vormt die leidt tot een longembolie.

Flebitis tijdens de zwangerschap

Een bloedstolsel
Stolsels die zich door de bloedbaan verplaatsen worden emboli genoemd. Wanneer ze vitale organen treffen, creëren ze een medisch noodgeval.

Flebitis tijdens de zwangerschap komt vaak voor (Engelse link), omdat de zwangerschap zelf een grotere stolling van het bloed veroorzaakt. Ook maakt het lichaam van de zwangere vrouw meer bloedplaatjes aan. Dit leidt tot een grotere kans op bloedstolsels.

Aan de andere kant is de vergroting van de baarmoeder een factor die de veneuze terugstroom samendrukt en de normale circulatie belemmert. Het risico op flebitis tijdens de zwangerschap is groter bij moeders die rust moeten nemen.

Deze aandoening kent 2 types. Dit zijn:

  • Oppervlakkig. Als het net onder de huid plaatsvindt. Het is zelden gevaarlijk.
  • Diep. Als het optreedt in diepere aders met een grotere diameter. Dit wordt beschouwd als een medisch noodgeval vanwege het gevaar dat ermee gepaard gaat. Het staat ook bekend als diepe veneuze trombose.

Symptomen

Symptomen van flebitis tijdens de zwangerschap kunnen variëren, afhankelijk van of de aandoening oppervlakkig of diep is. In het geval van oppervlakkige flebitis zijn de belangrijkste tekenen als volgt:

  • Toename van het adervolume, waarneembaar door palpatie
  • Rood worden van de huid (erytheem)
  • Pijn en warmte in het gebied
  • Koorts

Bij een diepe flebitis tijdens de zwangerschap zijn de symptomen als volgt:

  • Bleke of cyanotische (blauwachtige) huid in het getroffen gebied.
  • Zwelling in het been (oedeem).
  • Tachycardie.
  • Een kloppende pijn.
  • Koorts.

Vaak geeft flebitis tijdens de zwangerschap geen symptomen. Ook de intensiteit van deze symptomen maakt het niet altijd mogelijk om de afloop te voorspellen.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De 3 beste huismiddeltjes voor flebitis of aderontsteking

Behandeling van flebitis tijden de zwangerschap

Een scan van een baby in de baarmoeder
Doppler echografie maakt een kleurrijke visualisatie mogelijk van de bloedstroom in verschillende delen van het lichaam.

Het belangrijkste doel van de behandeling van flebitis tijdens de zwangerschap is het oplossen van het gevormde stolsel en het voorkomen van de vorming van nieuwe. Meestal wordt laagmoleculaire heparine (LMWH) ingespoten. Andere medicijnen, zoals warfarine, moeten bij zwangere vrouwen worden vermeden.

  • Als de flebitis oppervlakkig is, wordt gewoonlijk gedurende 6 weken een dagelijkse injectie met LMWH voorgeschreven. Als het diep is, wordt de behandeling verlengd tot 12 weken of langer.
  • Niet-steroïde ontstekingsremmers, zoals aspirine, zijn gecontra-indiceerd. Ze vormen een risico op bloedingen of misvormingen bij de foetus.
  • Meerdere follow-up Doppler echo’s worden aanbevolen. Ze worden bijna altijd om de 15 dagen uitgevoerd om de evolutie te volgen. Daarnaast schrijft de arts steunkousen type 3 voor.

Als na toepassing van deze maatregelen nieuwe stolsels verschijnen, dan is een operatie nodig. Deze bestaat uit het plaatsen van een filter in de vena cava inferior, voorbij de niervaten. Deze maatregel voorkomt dat stolsels vitale organen bereiken.

Tips en aanbevelingen om op te volgen

Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die helpen om flebitis tijdens de zwangerschap te voorkomen. De eerste is actief blijven tijdens de zwangerschap.

Een dagelijkse wandeling van 20 minuten of zwemmen is voldoende.

Andere geschikte maatregelen zijn de volgende:

  • Draag geen platte schoenen of schoenen met hoge hakken. Het is aan te bevelen om schoenen te dragen die een hak van ongeveer 4 centimeter hebben, om de circulatie in de kuit te bevorderen.
  • Slaap op de linkerzij. Dit helpt om de inferieure vena cava, die alle aderen in het bekken en de benen beïnvloedt, te decompresseren.
  • Draag compressiekousen tijdens lange reizen. Sta ook elke 2 uur op om de bloedsomloop te activeren.

Flebitis tijdens de zwangerschap moet niet lichtvaardig worden opgevat bij de bevalling. In feite ontwikkelen de meeste trombi zich tijdens de postpartumperiode en is het risico het grootst bij 6 weken.

Een keizersnede vergroot het gevaar op flebitis.

Als een zwangere vrouw een krampachtige pijn in haar been voelt en die gaat niet weg, vooral als er roodheid, zwelling of hitte is, dan moet ze onmiddellijk een arts bezoeken. Flebitis tijdens de zwangerschap is een ernstige aandoening.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ortiz, P., Javier, J. J., & Carvalho, R. (2013). Patología del sistema venoso superficial. Tromboflebitis, cuando anticoagular. Revisión del tema. Revisión de protocolos de tratamientos. Biomedicina, 8(3), 16-23.
  • Gil, D. (2007). Embolia pulmonar. Rev. Méd. Clín. Condes, 103-109.
  • Minetti, A., Haberstich, R., Feugeas, O., & Langer, B. (2007). Accidentes tromboembólicos venosos y embarazo. EMC-Ginecología-Obstetricia, 43(4), 1-13.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.