Sleutels tot het verstevigen van de buik in de postpartum periode

Buikslapte na de zwangerschap is een probleem dat veel vrouwen zorgen baart. Hoewel het moeilijk te corrigeren lijkt, is het mogelijk, door enkele eenvoudige tips te volgen, je figuur te herstellen.
Sleutels tot het verstevigen van de buik in de postpartum periode

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er strak uitzien na de bevalling is een lichamelijk doel waar veel vrouwen over piekeren. Het verstevigen van je buik tijdens de kraamtijd heeft echter veel te maken met je levensstijl tijdens zowel je zwangerschap als de kraamtijd, en ook met bepaalde medische aandoeningen.

Logischerwijs leidt de groei van de buik om de baby te herbergen tot de daaropvolgende verslapping. Sommige mama’s krijgen hun figuur in korte tijd weer terug. Anderen staan echter voor een proces dat maanden kan duren, waarbij een combinatie van behandeling en lichaamsbeweging aan te raden is.

Waarom is er buikslapheid na de bevalling?

Vrouw doet oefeningen
De buik rekt zich tijdens de zwangerschap uit om plaats te bieden aan je baby. Na de bevalling hebben de spieren en de huid tijd nodig om weer hun gewone vorm aan te nemen.

Tijdens de zwangerschap ondergaat de huid van de buik een uitrekking, een product van de toename van vet- en bindweefsel dat het lichaamsvolume laat toenemen, betoogt een publicatie van het tijdschrift Offarm (Spaanse link).

Wanneer de vrouw begint te herstellen krijgt haar lichaam vaak te maken met aandoeningen die het soms moeilijk maken om terug te keren naar haar gewicht van voor de zwangerschap, en ook naar de stevigheid van haar buik.

Men gelooft dat een aandoening die dit in bepaalde gevallen beïnvloedt de diastase van de rectus abdominis is. Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine is dit de afscheiding van de musculus rectus abdominis oftewel de rechte buikspier.

Zo’n toestand kan optreden tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Diastase van de rectus abdominis ontstaat als de weefsels die de buikspieren verbinden verzwakken, waardoor een uitstulping ontstaat. Het is echter geen blijvende schade. Fysiotherapie helpt bij het herstel.

Vind je dit artikel leuk? We denken dat je dit artikel ook interessant zult vinden:
Yoga tijdens de zwangerschap: welke houdingen kan ik doen?

Het belang van lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap

In tegenstelling tot wat sommige mensen aannemen, is absolute rust tijdens de zwangerschap niet aan te raden, tenzij het een hoog-risico zwangerschap is. Zolang de gynaecoloog het toestaat, brengt lichaamsbeweging in dit stadium voordelen met zich mee, zoals de volgende:

  • Het voorkomt overmatige gewichtstoename.
  • Het minimaliseert rugpijn.
  • Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap houdt de spierspanning in stand.
  • Het bevordert uithoudingsvermogen en kracht.
  • Het bevordert de nachtrust.
  • Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap verheft je geest.
  • Het vermindert de kans op een keizersnede.

Bovendien draagt lichaamsbeweging bij tot een positieve zwangerschap, en vergemakkelijkt het de bevalling en de periode na de bevalling, volgens  een bericht in het tijdschrift Aghatos (Spaanse link). Als de vrouw tijdens de zwangerschap een goede lichamelijke conditie behoudt, is er ook een grotere kans dat de stevigheid van de buik daarna vereenvoudigd wordt.

Aanbevelingen om je buik te verstevigen in de postpartum periode

Sleutels tot het verstevigen van de buik in de postpartum periode
Elke dag een wandeling maken is een goede oefening om de buik in de postpartum periode te verstevigen.

Postpartum gordels behoren tot de vele alternatieven om de buik plat te krijgen. Het dragen ervan is echter omstreden omdat niet alle artsen ze goedkeuren. Met het oog op die discussie moeten, om moeders hun strakke buik van voor de bevalling terug te geven, de volgende suggesties in praktijk gebracht worden.

Drink veel water

Een van de belangrijkste oorzaken van postpartum buikslapte is het vasthouden van vocht. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, vermindert het drinken van voldoende water het opzwellen van de buik. Zorg ervoor dat je minstens 2 liter (ruim 6 tot 8 glazen) water per dag drinkt.

Verstevig je buik met wandelen

Een eenvoudige oefening als wandelen bestrijdt buikverslapping na de bevalling. Wijd 20 minuten aan een wandeling, ook al is het binnenshuis, en je zult zien hoe je het vasthouden van vocht in zowel buik als benen onder controle houdt. Ga na verloop van tijd, indien mogelijk, over op joggen of een andere aërobe activiteit.

Hydrateer de huid

De postpartum buik heeft intense hydratatie nodig om de spieren te verstevigen. Crèmes en oliën bevorderen de herstructurering van de huid. Lotions met shea, jojoba, argan en zoete amandelolie zijn alternatieven om overtollige huid in de postpartum periode te verstevigen.

Gezond eten

Eten tijdens en na de zwangerschap moet evenwichtig zijn. Gezond en evenwichtig eten voorkomt het vasthouden van vocht en stimuleert de spieren. Neem fruit, groene bladgroenten, granen en voedingsmiddelen die omega 3-vetzuren bevatten in je menu op.

Borstvoeding geven

Borstvoeding geven draagt bij aan het proces om je figuur terug te krijgen. De Johnson’s® Newborn Care Guide (Spaanse link) benadrukt dat borstvoeding geven de baby elektrolyten en voedingsstoffen onttrekt via de moedermelk, waardoor je gewicht verliest. Door met dit natuurlijke proces omvang te verliezen, versnel je de afname van het buikvolume.

We denken dat je dit artikel ook graag leest:
Voordelen van een buikband tijdens de zwangerschap

Beoefen yoga

Disciplines waarbij je diep ademhaalt en die de buik inschakelen zijn uitstekende opties om je houding te corrigeren, stress los te laten, en je lichaam vorm te geven. Yoga en Pilates springen er tussen de alternatieven uit. Voeg deze methoden samen met wat aerobe oefeningen, en beetje bij beetje zul je de veranderingen merken.

Voer hypopressieve crunches uit

Een van de meest besproken alternatieven om de buik na de bevalling te verstevigen zijn hypopressieve crunches. Deze dynamiek is gebaseerd op het ritmisch beoefenen van verschillende houdingen en ademhalingsmoeilijkheden om de conditie van de bekkenbodem en de buik te herstellen.

Je mag hypopressieve oefeningen alleen doen nadat je goedkeuring hiervoor hebt gevraagd en gekregen van je arts.

Probeer de Tupler techniek

De Tupler techniek (Spaanse link) verstevigt de buik als dat samenhangt met een diagnose van diastase. Deze techniek bestaat uit routines die diepe ademhaling mengen met bewegingen om de dwarse spieren in het gebied samen te trekken en op te tillen. De maakster van de techniek, Julie Tupler, stelt voor de oefeningen verschillende keren per dag te herhalen.

Geduld is de sleutel tot het verstevigen van je buik in de postpartum periode

Afgezien van alle voorgestelde methoden is geduld essentieel om de stevigheid van je buik na de zwangerschap terug te krijgen. Sommige moeders doen zo’n moeite niet, maar als je dat toch doet, bedenk dan dat de buik een kwetsbaar gebied is en tijd nodig heeft om te herstellen

Hoewel er snelle manieren zijn, zoals cosmetische operaties, verlies niet uit het oog dat je met rust en een beetje discipline een platte buik kunt krijgen zonder je toevlucht te nemen tot een invasieve ingreep.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.