Voordelen van een buikband tijdens de zwangerschap

Het gebruik van een buikband tijdens de zwangerschap zal je helpen om een betere houding aan te nemen en je stabieler te voelen. Dit betekent dat ze ook zullen helpen om de typische rugpijn die gepaard gaat met de zwangerschap te verlichten.
Voordelen van een buikband tijdens de zwangerschap

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zwangerschapswikkels en buikbanden zijn allemaal verschillende namen om te verwijzen naar een band die veel vrouwen gebruiken tijdens de laatste maanden van de zwangerschap. Begrijp je echter waarom mensen deze banden en hun voordelen gebruiken? Zo niet, lees dan verder, we zullen vijf verschillende voordelen van een buikband uitleggen.

Buikbanden

De zwangerschap is een heel bijzondere fase in het leven, maar kan om voor de hand liggende redenen ook behoorlijk wat ongemak veroorzaken. Met de plotselinge gewichtstoename en de toenemende omvang van de buik, zullen er zeker bepaalde ongemakken ontstaan.

Daarom zijn er verschillende producten beschikbaar die het ongemak van zwangere vrouwen moeten verlichten. Onder hen kunnen we de buikbanden en -gordels vinden.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet zomaar elke band of sjerp goed werkt. Een buikband is specifiek ontworpen voor de anatomie van zwangere vrouwen, dus het gebruik van een andere correctieve band zal niet dezelfde voordelen opleveren. Het kan zelfs je houding schaden.

Wat voor voordelen hebben deze buikbanden en -wikkels voor zwangere vrouwen? Blijf lezen om erachter te komen!

Voordelen van een buikband

Een buikband helpt om rugpijn te verlichten

Een zwangere vrouw gekleed in het wit

Door de zwangerschap komt een vrouw in gewicht aan en verandert ook haar zwaartepunt. Beide factoren veroorzaken ongemak in verschillende gebieden, waaronder de onderrug. Om deze reden wordt de buikband, die verstelbaar is, geplaatst om de onderrug, net onder de buik.

Dit zorgt ervoor dat de band geen druk uitoefent op de baby en zal de moeder ook helpen om een betere houding aan te nemen die de pijn zal verlichten en helpen voorkomen.

Ze kunnen worden aangepast aan de grootte en de groei van je buik

Omdat een buikband verstelbaar is, kun je ze aanpassen naarmate je buik groeit. Op die manier kun je ze elke week naar behoefte gebruiken en de maat aanpassen. Daarnaast kun je ze ook na de zwangerschap gebruiken.

Ze passen zich aan je bewegingen aan

Buikbanden zijn ontworpen met elastiek en een ademende stof die zich aanpast aan je bewegingen. Ze kunnen comfortabel gedragen worden tijdens het lopen of zitten zonder dat ze ongemak veroorzaken.

Bovendien, omdat ze heel dun zijn, zullen ze je helpen met je stabiliteit en houding en zonder al te veel door je kleren heen te zien zijn.

Ze helpen je beter te lopen

Een zwangere vrouw met een buikband wandelt in het park

De toegenomen buikomvang tijdens de laatste weken van de zwangerschap brengt nog meer problemen met zich mee. Dit heeft niet alleen invloed op je houding zelf, maar kan ook eenvoudige activiteiten als lopen ingewikkelder en gespannen maken.

De verandering van het zwaartepunt in het lichaam van een zwangere vrouw dwingt haar om haar rug te buigen om haar evenwicht te bewaren tijdens het lopen. Daarom zijn buikbanden specifiek ontworpen om de houding van een zwangere vrouw tijdens het lopen te verbeteren door de onderrug te omwikkelen, om zo meer stabiliteit te creëren.

Ze zijn makkelijk aan en uit te trekken

Deze banden zijn verre van ingewikkeld. Integendeel, de band of riem past zich niet alleen aan de grootte van je lichaam en je bewegingen aan, maar is ook makkelijk te bevestigen met alleen klittenband.

Mythes over de buikband

Een zwangere vrouw draagt een wikkelrok

Er zijn enkele mythen die je misschien gehoord hebt over buikbanden. Veel mensen geloven bijvoorbeeld dat ze helpen om zwangerschapsstriemen te voorkomen. Deze bewering is echter onjuist. Om zwangerschapsstriemen te voorkomen, kun je het beste specifieke crèmes of andere actuele remedies gebruiken.

Een andere veelvoorkomende mythe is dat buikbanden kunnen helpen om het lichaam en de buik van een vrouw te vormen tijdens de laatste weken van de zwangerschap.

Deze bewering is ook onjuist en wordt niet ondersteund door wetenschappelijke gegevens. Het lichaam van een zwangere vrouw zal op natuurlijke wijze veranderen om zich aan te passen aan de baby die binnenin groeit.

Voorzorgsmaatregelen

Je dient eerst met je arts te overleggen over het gebruik van elk soort buikband voordat je er eentje gaat gebruiken. Hoewel deze banden veel voordelen hebben, kan overmatig gebruik problemen veroorzaken zoals een verlies van spiermassa.

Vergeet ook niet om de instructies voor de plaatsing van de band strikt op te volgen. Vergeet ten slotte niet dat het doel is om de buik vast te houden en niet om druk uit te oefenen op de buik, dus zorg ervoor dat je de band niet aanspant rond je buik wanneer je hem plaatst.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ho SS et al. “Effectiveness of maternity support belts in reducing low back pain during pregnancy: a review”, J Clin Nurs. 2009 Jun;18(11):1523-32. doi: 10.1111/j.1365-2702.2008.02749.x.
  • Natasha AMS Flack et al. “Adherence, tolerance and effectiveness of two different pelvic support belts as a treatment for pregnancy-related symphyseal pain – a pilot randomized trial”, BMC Pregnancy and Childbirth 201515:36
  • Pavelas Zachovajevas et al., “PHYSICAL THERAPY AND MATERNITY SUPPORT GARMENT: INFLUENCE ON CORE STABILITY AND LOW BACK PAIN DURING PREGNANCY AND AFTER DELIVERY”, UGDYMAS  KŪNO KULTŪRA  SPORTAS Nr. 3 (86); 2012; 99–106; BIOMEDICINOS MOKSLAI . https://www.lsu.lt/sites/default/files/dokuumentai/mokslas/zurnalas_ugdymas/kuno_kultura_386_2012_10_04.pdf#page=101

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.