Wat is momnesia bij nieuwe moeders?

"Wat moest ik in de keuken ook alweer doen?" "Ik wist niet wat ik moest zeggen." "Waar zijn mijn sleutels?" Dit soort vergeetachtigheid is normaal tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Wat is "momnesia" eigenlijk?
Wat is momnesia bij nieuwe moeders?

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Veel vrouwen klagen over vergeetachtigheid als ze zwanger worden. Is “momnesia” (een vorm van vergeetachtigheid dat nieuwe moeders treft) eigenlijk een mythe of een realiteit?

Er zijn verschillende gepubliceerde onderzoeken die wijzen op het bestaan van veranderingen in de hersenen van toekomstige moeders. Deze herstructureringen beginnen tijdens de zwangerschap en zijn twee jaar na de bevalling nog steeds aanwezig. Is het dan waar dat er zoiets bestaat als momnesia? Laten we dat eens uitzoeken.

Momnesia bestaat echt

Een groot deel van de zwangere vrouwen zegt meer vergeetachtig te zijn dan gewoonlijk. Er zijn bepaalde situaties die deze vrouwen als “normaal” beschouwen tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap.

Zo zijn ze bijvoorbeeld hun mobiele telefoon of hun sleutels kwijtgeraakt, ze vergeten dingen te kopen als ze in de supermarkt zijn, ze vergeten bepaalde onderdelen van de maaltijd te koken, en meer van dit soort dingen.

Oké, denk je nu, maar dat kan iedereen overkomen, toch? Hoe bewijst dat dat bepaalde vormen van vergeetachtigheid te wijten zijn aan de zwangerschap? Nou, de term momnesia is niet bedacht door de wetenschap, maar het gaat wel rond op de plekken waar nieuwe en aanstaande moeders samenkomen.

Ook geven sommige artsen toe dat er vrouwen zijn die tijdelijk hun geheugen verliezen tijdens en na de zwangerschap. Dit kan te maken hebben met hun hormonale veranderingen.

Misschien maken ze zich gewoon zorgen over alles wat met hun zwangerschap te maken heeft, en blijven dus alle kleine probleempjes in hun achterhoofd zitten. Ook kan de uitputting die veel nieuwe moeders ervaren iets te maken hebben met deze postnatale vergeetachtigheid.

Een vermindering van de grijze stof bij nieuwe moeders

Een vrouw denkt na

Volgens een studie (in het Engels) van de Universiteit van Deakin in Australië, gepubliceerd in het Medical Journal of Australia, is er zeker sprake van een cognitieve stoornis tijdens de zwangerschap. Onderzoekers bekeken twintig studies die de cognitieve functies van 709 zwangere vrouwen vergeleken met die van 521 niet-zwangere vrouwen.

Ze stelden vast dat zwangere vrouwen slechtere cognitieve en geheugenfuncties hadden dan vrouwen die niet zwanger waren. In ieder geval is er nog meer onderzoek nodig voordat men kan beweren dat er een wetenschappelijke onderbouwing is voor het concept van momnesia.

Momnesia bij nieuwe moeders

Momnesia

Terwijl meer onderzoek nodig is om het bestaan van momnesia te bevestigen of te ontkennen, suggereert een studie uit 2010 dat hormonale veranderingen verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de afname van het geheugen van een nieuwe moeder.

Deze hormonale veranderingen zouden de moeder helpen zich aan te passen aan de vereisten om haar kind in leven en gezond te houden. De hersenen selecteren de zwakste verbindingen en schakelen deze tijdelijk uit om zich te concentreren op wat echt belangrijk is: de emotionele verbinding tussen moeder en baby, en de reactie op de behoeften van een baby.

Wat is momnesia precies?

Zwangere vrouw drinkt een kop thee

Zoals je kunt zien, is er geen sluitend wetenschappelijk bewijs om te beweren dat zwangere vrouwen en nieuwe moeders echt lijden aan vergeetachtigheid of geheugenverlies, als algemene regel. Veel vrouwen zeggen echter wel dat het zo is.

Gegevens uit een andere studie ondersteunen wel de hypothese dat een zwangerschap het vermogen van een vrouw om bepaalde taken uit te voeren beïnvloedt, met name taken met betrekking tot het ruimtelijk geheugen.

Dit soort vergeetachtigheid zou iets te maken kunnen hebben met de hoge niveaus van prolactine en progesteron in het lichaam van een aanstaande moeder.

Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende situaties die meestal voorkomen bij mensen die getroffen zijn door momnesia. Ze kunnen te maken hebben met de problemen binnen het ruimtelijk geheugen die we hierboven ook al hebben genoemd:

 • Ze leggen een hoop kleding in de wasmachine en vergeten ze dan eruit te halen.
 • Ze openen de deur en laten de sleutels buiten in het slot zitten.
 • Misschien gaan ze naar de supermarkt en weten ze niet meer wat ze willen kopen als ze daar aankomen.
 • Op dezelfde manier kunnen ze vergeten dat ze een maaltijd in de oven hebben gedaan, tot de geur van aangebrand eten en de rook het ze weer doet herinneren!
 • Bovendien kunnen ze opstaan om iets te gaan doen en dan vergeten wat het was.

Hoe ga je ermee om?

Als je het gevoel hebt dat je vergeetachtiger bent sinds je zwanger bent, maak je dan geen zorgen! Momnesia overkomt veel vrouwen. Om er niet te veel last van te hebben, raden we je de volgende tips aan:

 • Maak een boodschappenlijstje en ga niet winkelen zonder dit mee te nemen.
 • Vraag om hulp en probeer niet alles alleen te doen.
 • Probeer uit te rusten (ook al is het geen makkelijke opgave als je thuis een baby hebt). Vergeet echter niet dat je gezondheid belangrijker is dan het hebben van een brandschoon huis. Slaap wanneer de baby dat doet, als je dat kunt.
 • Geniet van wat tijd voor jezelf. Vraag je partner of een vriendin of familielid om even voor de baby te zorgen wanneer dat mogelijk is, zodat je je kunt ontspannen. Neem de tijd om activiteiten te doen voor je eigen plezier.
 • Vergeet ook niet om af en toe aan beweging te doen.
 • Doe puzzels of geheugenspelletjes.
 • Houd je aan een evenwichtig dieet. Je hersenen hebben alle noodzakelijke voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.

Herken je een van de voorbeelden die we in dit artikel hebben gegeven? Als dat zo is, dan heb je waarschijnlijk last van momnesia! De wetenschap heeft de term misschien nog niet officieel erkend en de gegevens zijn misschien (nog) niet overtuigend. Het is echter een realiteit voor veel vrouwen en ze houden er aan vast. Wat denk jij?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.