4 exotische groente- en fruitsoorten die je nog niet kent

Ben je het zat om altijd hetzelfde fruit te eten en wil je nog wat andere opties? Kijk eens naar deze vreemde exotische groente- en fruitsoorten die je waarschijnlijk nog niet kent!
4 exotische groente- en fruitsoorten die je nog niet kent

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 23 augustus, 2022

Artsen en voedingsdeskundigen raden aan om vijf stukken fruit per dag te eten. Veel mensen denken echter dat dat ontzettend saai is. Het hoeft echter niet zo te zijn met deze exotische groente- en fruitsoorten die je nog niet kent.

Er is een eindeloze lijst van variëteiten als het gaat om fruit. Waarschijnlijk ken je ze niet allemaal en heb je geen idee van al hun unieke voordelen.

Vruchten toevoegen aan je eetpatroon betekent dat je lichaam sterker wordt door allerlei vitaminen, mineralen, vezels en water.

 • Het geeft jezelf een dosis suiker die ervoor zorgt dat je geen andere soorten snoepjes, zoals bijvoorbeeld gebakjes, meer nodig hebt. Dankzij de suiker uit fruit voel je je tevreden en verzadigd.
 • Tegelijkertijd versterk je ook je immuunsysteem.
 • Plus, je verhoogt zelfs de werking van je spijsverteringskanaal en je houdt je figuur zoals je dat wilt.
 • Daarnaast hebben groenten dezelfde voordelen. Wat het meeste opvalt, is hun grote hoeveelheid vezels.

Weet wat je eet

Zoals je weet, kan wat je eet jouw bescherming zijn tegen ziektes off ze juist veroorzaken. Door voldoende van verschillende groente- en fruitsoorten te eten, helpen ze je je van gifstoffen te ontdoen.

Met dit in gedachten raden wij je aan om het scala van vreemde, exotische groente- en fruitsoorten te verkennen. Vandaag gaan we je helpen bij het ontdekken van alternatieven voor het voedsel waaraan je gewend bent.

De vier meest uiteenlopende groente- en fruitsoorten

1. Pineberry of ananasaardbei

Pineberry is een van de meest exotische groente- en fruitsoorten

Deze vreemde vrucht is een kruising tussen twee soorten aardbeien. Ze vallen op vanwege het uiterlijk en de smaak. Ze hebben de smaak van een aardbei. Echter, als je erin bijt, geeft het ook een rijk sap af, dat lijkt op ananassap.

 • Zoals te verwachten was, bevatten deze vruchten veel vitamines. Met name vitamine A, C en B11 vallen op bij deze vrucht. Misschien is de meest onbekende van hen de laatste, vitamine B11. De functies van deze vitamine zijn echter zeer waardevol. Het voorkomt en vermindert hersen- en hartproblemen. Dit omvat neurologische problemen, waaronder migraine.
 • Ook bevatten pineberries een aanzienlijke hoeveelheid kalium. Dit maakt ze zeer effectief bij het verzorgen van je bot- en spierstructuur. Dat is de reden dat veel atleten profiteren van deze vruchten.
 • Tenslotte helpen de pineberries ook om koolhydraten te verteren. Eigenlijk geven ze je lichaam energie zonder alle risico’s om aan te komen in gewicht er bij te krijgen.

2. Tamarillo of boomtomaat

Tamarillo is een van de meest exotische groente- en fruitsoorten

Tamarillo’s worden ook boomtomaten genoemd, omdat ze eruit zien als tomaten. Hun smaak is echter veel zoeter. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor kinderen. Dit maakt ze ook perfect voor mensen die van zoetigheid houden.

Als je tamarillo’s met andere vreemde exotische groente- en fruitsoorten vergelijkt, leveren ze je veel water en een minimale hoeveelheid koolhydraten. Op deze manier kun je genieten van deze intense smaak zonder het risico te lopen om aan te komen.

 • Net als pineberries, zijn ze rijk aan vitamine B, C en A.
 • Wat betreft mineralen valt hun magnesiumgehalte het meeste op. Dit mineraal is goed voor je tanden en hart.
 • Tegelijkertijd helpen ze bij de vorming van eiwitten. Zoals je weet, zijn deze onontbeerlijk om je spieren te versterken.

3. Rutabaga of koolraap

Dit is een Zweedse wortel die zeer vergelijkbaar is met rapen. Het verschil is echter dat hij meer suiker bevat.

Zijn grootste kracht is zonder twijfel het gehalte aan vezels. Het is zelfs een van de groenten die je de meeste vezels levert. Het is dus een ideaal product om je darmbewegingen te verbeteren. Het reinigt ook je lichaam, doordat het in staat is om alle giftige stoffen af te voeren.

Artsen bevelen het meestal aan om te eten als je een te hoge bloeddruk hebt. Dit komt doordat het weinig natrium bevat en juist een grote hoeveelheid fosfor en kalium.

4. Zeevenkel

Zeevenkel is een van de meest exotische groente- en fruitsoorten

Dit een van de vreemdste groentes die we je willen laten zien. Het heeft een beetje een pittige smaak en het valt op vanwege het hoge vitamine C gehalte. Dit wordt een spectaculaire antioxidant. Bovendien beschermt het eten van deze groente je tegen pijn.

Je kunt het gebruiken in salades en bij recepten met vis.

Tegelijkertijd wordt het gebruikt als een natuurlijke remedie voor het behandelen van winderigheid en andere spijsverteringsproblemen. Dit komt omdat de eigenschappen van zeevenkel zeer vergelijkbaar zijn met traditionele venkel.

Probeer eens groente of fruit die je niet kent

Zoals je kunt zien, zijn er veel vreemde exotische groenten- en fruitsoorten die je nog niet kende en die je kunt proberen. Ze geven je dezelfde voordelen als de meest conventionele groente- en fruitsoorten. Vanaf nu kan verveling dus geen excuus zijn om niet gezond te eten. Probeer deze heerlijke exotische groente- en fruitsoorten en vertel ons wat je van ze vindt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Nutraceutical and Medicinal Potential of the Morus Species in Metabolic Dysfunctions. Post Graduate Program in Health and Development in the Central-West Region of Brazil, Federal University of Mato Grosso do Sul-UFMS, Campo Grande, Brazil.(2019). https://www.mdpi.com/1422-0067/20/2/301
 • The nutritional composition and health benefits of New Zealand tamarillos.C E Lister, S C Morrison, N S Kerkhofs & K M Wright. Crop & Food Research Confidential Report No. 1281. (2005). http://www.tamarillo.com/vdb/document/153
 • Basic report: 11435, rutabagas, raw. (n.d.) ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3151?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=11435&ds
 • Rutabagas, cooked, boiled, drained, without salt Nutrition Facts & Calories. (n.d.). Retrieved October 26, 2017, from http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2611/2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.