Eigenschappen van tijm en de voordelen

Mensen weten al sinds de oudheid over de voordelen en eigenschappen van tijm en gebruiken het vanwege de culinaire, cosmetische en medicinale toepassingen. Tegenwoordig is bekend dat tijm kan helpen om hoesten en ontstekingen van de luchtwegen te kalmeren, en om spijsverterings- en gastro-intestinale stoornissen te verlichten.
Eigenschappen van tijm en de voordelen

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

Ken jij de voordelen en eigenschappen van tijm al? Tijm is een van de meest populaire medicinale planten. Al honderden jaren gebruiken mensen het vanwege de interessante voordelen voor de menselijke gezondheid. Het kan helpen om sommige ziekten te voorkomen en te behandelen.

Tijm is een kruid uit de muntfamilie. In feite zijn er ongeveer 400 ondersoorten. Dankzij zijn karakteristieke smaak is het een van de meest gebruikte kruiden in de keuken, vooral in mediterrane gerechten en sauzen.

Hoewel het een veelgebruikt kruid is om mee te koken, weten niet veel mensen hoe het je lichaam kan helpen. Vanwege de voordelen en eigenschappen van tijm is het ook populair in de traditionele geneeskunde en daar gaan we het vandaag over hebben.

Voordelen en eigenschappen van tijm

Bosje tijm

De nuttige componenten van tijm zijn onder meer etherische oliën, fenolen en ook flavonoïden. Deze staan bekend om hun antioxiderende eigenschappen. Bovendien is tijm een bron van vitamines en mineralen. Laten we enkele van de belangrijkste voordelen en eigenschappen van tijm eens nader bekijken.

Flavonoïden en fenolzuren

Allereerst moet je weten dat tijm rijk is aan flavonoïden en fenolzuren. Deze antioxidanten verminderen de schade die vrije radicalen in het lichaam veroorzaken. Ook helpen de antioxiderende vermogens het risico op hartaandoeningen te verminderen.

IJzer

Tijm is een uitstekende bron van ijzer. Onthoud dat ijzer onder andere noodzakelijk is voor het maken van rode bloedcellen en dus bij het transporteren van zuurstof. Daarnaast helpt ijzer bij het vormen van nieuwe cellen, hormonen en neurotransmitters.

Vitamine K

Een van de andere goede eigenschappen van tijm is dat het per 100 gram veel vitamine K bevat. Deze vitamine is essentieel om eiwitten aan te maken die helpen bij de bloedstolling.

Magnesium

Veel voordelen van tijm zijn te danken aan het magnesium dat het bevat. Dit mineraal speelt een rol bij het reguleren van de hartslag. Daarnaast zorgt het voor een goede werking van de spieren en een correcte overdracht van zenuwimpulsen.

Vitamine C

Tot slot is deze plant een goede bron van vitamine C.bron van vitamine C. Deze vitamine speelt het een belangrijke rol bij het gezond houden van je:

 • weefsels
 • botten
 • kraakbeen
 • tanden
 • tandvlees

5 eigenschappen van tijm voor je gezondheid

Vanwege het interessante gehalte aan essentiële voedingsstoffen, is het niet verwonderlijk dat we verschillende voordelen en eigenschappen van tijm voor de gezondheid kunnen benoemen. In feite worden de extracten ervan gebruikt bij de bereiding van diverse supplementen en alternatieve remedies.

1. Tijm versterkt het immuunsysteem

Man die ziektekiemen wegduwt

Vanwege de antioxidanten die tijm bevat, waaronder vitamine C, is dit kruid echt een geweldige bondgenoot om de werking van het immuunsysteem te verbeteren. Bovendien heeft het antimicrobiële en antiseptische effecten. Deze helpen bij het bestrijden van verschillende soorten virussen en bacteriën.

Sommige onderzoeken tonen aan dat tijm effectief is tegen luchtweginfecties en hoesten. Het wordt met name gebruikt in kruidenthee om verkoudheid te bestrijden. Bovendien kun je gorgelen met een aftreksel van tijm om orale infecties en keelpijn te verzachten.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Een beschadigd immuunsysteem veroorzaakt verschillende problemen

2. Het is een antioxidant

Veel van de nuttige eigenschappen van tijm zijn te danken aan de antioxiderende kracht. Het stimuleert het hele lichaam, van het spijsverteringssysteem tot de spieren.

Het kan helpen om het immuunsysteem te versterken en de schade bestrijden die wordt veroorzaakt door vrije radicalen (Engelse link). Dit zijn reactieve moleculen die betrokken zijn bij het ontstaan van bepaalde vormen van kanker en van ziekten die verband houden met veroudering.

3. Tijm is goed voor de spijsvertering

Tijm is goed voor de spijsvertering

Tijm is een plant die je eetlust stimuleert. Het helpt bij het verlichten van ongemakken die verband houden met gastro-intestinale aandoeningen. De fenolen in deze plant geven het een krampstillend effect. Daarnaast kan het een trage spijsvertering, een opgeblazen gevoel en oprispingen effect behandelen en darmkrampen verlichten.

De schimmelwerende en antimicrobiële eigenschappen kunnen ook helpen om de schadelijke elementen van de darmflora onder controle houden. Voor urineweginfecties helpt tijmthee bij het bestrijden van problemen zoals:

 • blaasontsteking
 • urethritis
 • prostatitis

4. Tijm is een bron van essentiële mineralen

Voor je gezondheid zijn de eigenschappen van tijm echt zeer gunstig. Tijm is namelijk een geweldige bron van ijzer. Dit mineraal is essentieel voor de vorming van rode bloedcellen en voor het transport van zuurstof door je hele lichaam.

 • Het bevat ook veel vitamine K, wat het lichaam nodig heeft voor de aanmaak van eiwitten die een rol spelen bij de stolling van het bloed.
 • Tijm is daarnaast een goede bron van mangaan. Dit spoorelement fungeert als een cofactor voor verschillende enzymen die een tiental verschillende metabole processen mogelijk maken.
 • Bovendien bevat tijm calcium dat bijdraagt aan de juist vorming van botten en tanden en om je algehele gezondheid te behouden.

5. De eigenschappen van tijm voor de huid

Close-up op de kin en de lippen van een vrouw

Ten slotte moet je weten dat tijm dankzij zijn antiseptische en helende eigenschappen zeer nuttig is en kan helpen om diverse problemen van de huid te bestrijden.

 • Tijm helpt om huidinfecties, schimmelinfecties, wonden, herpes en tal van andere huidaandoeningen te verminderen.
 • Het kalmeert ook de roodheid van de huid, verzacht zonnebrand en helpt bij de genezing van kleine wondjes.
 • Een tijminfusie kan worden gebruikt in de mond- en tandheelkundige zorg, omdat het je tanden en tandvlees kan helpen herstellen en gezond houden. Bovendien bestrijdt het een slechte adem en de vorming van gaatjes.

Kende je deze voordelen en eigenschappen van tijm? Alleen al vanwege de smaak en de gunstige eigenschappen van tijm is het de moeite waard om dit kruid toe te voegen aan je normale dieet.

Als je echter medicatie op recept gebruikt of een medische aandoening hebt, overleg dan eerst met je arts voordat je het consumeert. In specifieke gevallen kan het een slechte wisselwerking hebben met medicatie of een contraproductief effect hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gruenwald, J., Graubaum, H.-J., & Busch, R. (2005). Efficacy and tolerability of a fixed combination of thyme and primrose root in patients with acute bronchitis. A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Arzneimittel-Forschung. https://doi.org/10.1055/s-0031-1296916
 • Stahl-Biskup, E., & Venskutonis, R. P. (2012). Thyme. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.499
 • Šegvić Klarić, M., Kosalec, I., Mastelić, J., Piecková, E., & Pepeljnak, S. (2007). Antifungal activity of thyme (Thymus vulgaris L.) essential oil and thymol against moulds from damp dwellings. Letters in Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1472-765X.2006.02032.x
 • Gallego, M. G., Gordon, M. H., Segovia, F. J., Skowyra, M., & Almajano, M. P. (2013). Antioxidant properties of three aromatic herbs (rosemary, thyme and lavender) in oil-in-water emulsions. JAOCS, Journal of the American Oil Chemists’ Society. https://doi.org/10.1007/s11746-013-2303-3
 • Imelouane, B., Amhamdi, H., Wathelet, J. P., Ankit, M., Khedid, K., & El Bachiri, A. (2009). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil of thyme (Thymus vulgaris) from eastern Morocco. International Journal of Agriculture and Biology. https://doi.org/hdl.handle.net/2268/16021

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.