7 effectieve manieren om je sinussen open te maken

Sinuscongestie veroorzaakt hoofdpijn en ademhalingsmoeilijkheden. Weet jij hoe je je sinussen vrij kunt maken? Maak kennis met deze tips!
7 effectieve manieren om je sinussen open te maken
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 13 februari, 2023

Voor het ademhalingsproces is het nodig dat je goed kunt in- en uitademen. Dit is echter niet altijd mogelijk als onze sinussen of verstopt of ontstoken zijn. Het kan moeilijk zijn om de sinussen open te maken, maar gelukkig zijn er enkele natuurlijke middelen die kunnen helpen.

De sinussen zijn met lucht gevulde ruimtes in de schedel. Ze bevinden zich achter het voorhoofd, de neusbeenderen, de wangen en de ogen. Een van hun belangrijkste functies is het produceren van het slijm dat door de neus wordt afgevoerd.

Als ze gezond zijn en geen bacteriën of andere micro-organismen bevatten, kan het slijm ongestoord stromen en kan de lucht zonder problemen naar buiten. Soms kunnen ze echter gezwollen of ontstoken raken en wordt de werking van de neus onderbroken. De meestvoorkomende redenen hiervoor zijn virale of bacteriële infecties, allergieën, een afwijkend neustussenschot, of poliepen in de neus.

De gebruikelijke symptomen zijn neuszwelling, dikke en kleurloze afscheiding (loopneus), een verstopte of verstopte neus, en een verminderd reuk- en smaakvermogen. Pijn rond de wangen, neus, ogen of voorhoofd kan ook voorkomen.

Om deze ongemakken en de moeilijkheid om door de neus te ademen te verlichten, kunnen enkele remedies worden toegepast. Dus, hoe kun je thuis helpen om je sinussen op natuurlijke wijze vrij te maken?
Let op de volgende aanwijzingen.

Tips om sinussen open te maken

Om te beginnen moet je weten dat er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is om het gebruik van al deze remedies te ondersteunen. Daarom kun je het beste eerst je arts raadplegen voordat je ze gebruikt.

Het is niet nodig om antibiotica te gebruiken om de meeste gevallen van sinusitis te behandelen. In feite moeten antibiotica alleen worden gebruikt als ze door een deskundige worden voorgeschreven.

Gelukkig verbeteren de symptomen van de meeste sinusproblemen meestal binnen een paar dagen. In de tussentijd kunnen deze remedies worden toegepast om de pijn en druk te helpen verlichten.

1. Maak de sinussen open met een zoutspoeling

Zoutspoeling
Wetenschappers hebben ontdekt dat neusspoeling met zout de kwaliteit van leven van patiënten met acute en chronische sinusitis, rhinoconjunctivitis en rhinitis kan verbeteren.

Het teveel aan stroming in de sinussen heeft de neiging ‘s nachts te verergeren. Om dit ongemak te voorkomen, is het raadzaam om een neusspoeling met water en zout uit te voeren voordat je gaat slapen. Dit zal helpen het gebied te reinigen en ontstekingen te verminderen.

Volgens deze studie (Engelse link) van het Chung Shan Medical University Hospital hebben wetenschappers ontdekt dat neusspoeling met zout de levenskwaliteit van patiënten met acute en chronische sinusitis, rhinoconjunctivitis en rhinitis kan verbeteren. Hier lees je hoe je het doet.

Wat je nodig hebt

 • 3 theelepels zout (15 gram)
 • 1 theelepel natriumbicarbonaat (5 gram)
 • 1 kopje gedestilleerd of gekookt water (250 milliliter)
 • Een rubberen druppelaar of pipet
 • Baking soda

Hoe maak je het

 • Voeg eerst het zout toe aan het gedestilleerde water en meng heel goed.
 • Voeg dan de baking soda toe en roer nogmaals.
 • Je zou moeten eindigen met een kleurloos mengsel.

Hoe het te gebruiken

 • Vul de druppelaar of het pipet tot de helft.
 • Kantel dan je hoofd naar links en adem in door je mond.
 • Giet de oplossing langzaam in het rechterneusgat en wacht tot het uit het linkerneusgat komt.
 • Als je voelt dat de oplossing in je oren of keel drijft, verander dan van houding.
 • Herhaal dit met het linker neusgat.
 • Snuit tot slot je neus goed om vuil en opgehoopt slijm te verwijderen.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
5 tips om sinusitis tijdens de zwangerschap te bestrijden

2. Maak sinussen vrij met stoom

Stomen om de sinussen open te maken
Stoom kan helpen het getroffen gebied af te voeren en te reinigen.

Stoom werkt als een natuurlijke reiniger en vochtinbrenger. Het draineert ook het getroffen gebied en laat stijve plekken ontspannen.

Hoe doe je dat

 • Breng om te beginnen wat water aan de kook of draai de hete kraan open om de stoom te laten ontsnappen.

Wat te doen

 • Breng je gezicht dichtbij zodat het je gezicht raakt.
 • Adem dan langzaam in en uit om het gebied te reinigen.
 • Doe dit 5 minuten lang.
 • Maak tenslotte een handdoek nat en leg die op je gezicht om de sinussen open te maken.
 • Wacht tot het is afgekoeld om het te verwijderen.

Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Verlichting van de sinussen

3. Probeer een massage met oliën

7 effectieve manieren om de sinussen open te maken

Een van de meest effectieve therapeutische oliën is oregano-olie. Het heeft zelfs sterk aanbevolen antioxiderende eigenschappen, volgens deze studie (Spaanse link) van de Universiteit van Cartagena (Colombia).

In combinatie met amandelolie is het resultaat veel beter, omdat het de huid hydrateert, het gebied vochtig houdt en helpt bij het doordringen van oregano-olie (die nooit rechtstreeks op de huid of in de neusgaten moet worden aangebracht).

Wat je nodig hebt

 • 1 eetlepel amandelolie (15 gram)
 • 2 druppels oregano-olie

Hoe maak je het

 • Allereerst is het belangrijk om je handen en gezicht heel goed te wassen.
 • Meng dan de amandelolie met de 2 druppels oregano-olie.

Hoe te gebruiken

 • Doe het mengsel in je handen en wrijf zachtjes over en rond je sinussen.
 • Terwijl je cirkelvormige bewegingen maakt in het gebied, adem je langzaam in en uit, zodat je de essentie van de oliën en hun eigenschappen kunt opnemen.
 • Doe dit 5 minuten lang en je zult merken dat je ademhaling zal verbeteren.

4. Warme kompressen

Het aanbrengen van warme kompressen op de neus en het voorhoofd kan ook helpen de druk op de sinus te verlichten. Ze kunnen drie keer per dag gedurende telkens 5 minuten worden toegepast .

5. Gebruik een luchtbevochtiger

Dit is een van de snelste manieren om verlichting te krijgen van een verstopte neus. Meer vochtige lucht inademen kan geïrriteerd weefsel verzachten en zwelling in de bloedvaten verminderen.

Daarnaast laten dit soort apparaten slijm gemakkelijker stromen, zodat je het sneller kunt ophoesten.

6. Drink veel vloeistoffen

Hydratatie is belangrijk om opgehoopt slijm te helpen afvoeren en verdrijven. Bovendien blijven de slijmvliezen gehydrateerd en zijn ze zo minder gevoelig. Hiervoor kun je het beste kiezen voor water, bouillons, warme infusies of thee.

Ook het snuiten van je neus en het uitdrijven van slijm elimineert virussen of bacteriën die het probleem veroorzaakt kunnen hebben. Doe dit voorzichtig om te voorkomen dat kleine bloedvaatjes breken.

Ten slotte kan ook de huid rond de neusgaten geïrriteerd raken. Dit kan verlicht worden door een beetje amandelolie of vaseline aan te brengen.

7. Slaap in een verhoogde positie

Je hoofd hoog houden bij het slapengaan is ook een veelgebruikte sinusopruimende tip. Het is belangrijk om te rusten om het lichaam te helpen de infectie te overwinnen en te herstellen.

Daarnaast moeten je slaapkamer en de rest van het huis goed geventileerd en schoon zijn om problemen door stof en huismijt te voorkomen. Het is ook belangrijk om gesloten omgevingen en gebieden met sigarettenrook of vervuiling te vermijden.

Probeer deze huismiddeltjes om de sinussen open te maken

Zoals we al hebben gezegd kunnen al deze natuurlijke middeltjes je helpen de ontsteking en de pijn door sinuscongestie te verbeteren. Ze kunnen echter nooit de door een arts aanbevolen behandeling vervangen.

Probeer, zolang het probleem duurt, een extra gezond dieet aan te houden dat veel vitaminen bevat om je afweer te versterken en de symptomen te bestrijden. Stop bovendien, als je toestand het toelaat, niet met lichte lichamelijke activiteit. De afgifte van endorfine verlicht namelijk de pijn.

Als het ongemak echter langer dan 10 dagen aanhoudt zonder verbetering, is het een goed idee om opnieuw je arts te raadplegen. Ga ook zeker naar de dokter als een intense hoofdpijn, aangezichtspijn of koorts die langer dan vier dagen aanhoudt verschijnt, of als je erger wordt nadat je een aanvankelijke verbetering hebt opgemerkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bolger, W. E., Clement, P. A. R., Hosemann, W., Kuhn, F. A., Lanza, D. C., Leopold, D. A., … Zinreich, S. J. (1995). Paranasal sinuses: Anatomic terminology and nomenclature. In Annals of Otology, Rhinology and Laryngology. https://doi.org/10.1177/000348949510410s01
 • Cady, R. K., & Schreiber, C. P. (2004). Sinus headache: A clinical conundrum. Otolaryngologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0030-6665(03)00181-6.
 • Centro para el Control y la Prevención de Enfermedades. Sinusitis (infección de los senos paranasales). Julio 2020. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos.
 • Clínica Mayo. Sinusitis crónica.
 • León Méndez G, Osorio Fortich Mª R, et al. Extracción, caracterización y actividad antioxidante del aceite esencial de Plectranthus amboinicus L. Revista Cubana de Farmacia. Octubre-Diciembre 2015. 49 (4).
 • Spaeth, J., Krügelstein, U., & Schlöndorff, G. (1997). The paranasal sinuses in CT-imaging: Development from birth to age 25. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology. https://doi.org/10.1016/S0165-5876(96)01458-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.