Verlichting van de sinussen

Heb je met een bijholteontsteking te maken en weet je niet hoe je verlichting in je sinussen kunt krijgen? Lees verder, want vandaag zullen we je over enkele natuurlijke opties vertellen die je kunnen helpen.
Verlichting van de sinussen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sinusitis is een ziekte die door een infectie van de bovenste luchtwegen wordt veroorzaakt (Spaanse link). In feite ontstaat daardoor een ontsteking van de bijholten van de neus. De pijn en het ongemak die het veroorzaakt maken het noodzakelijk om als aanvulling op de gebruikelijke behandelingen naar natuurlijke alternatieven voor verlichting van de sinussen te zoeken.

We gaan je over enkele supplementen voor verlichting van de sinussen vertellen, maar je moet je arts raadplegen als je symptomen niet verdwijnen. Zoals we hierboven al vermeldden, is dit belangrijk omdat deze ziekte kan verergeren en tot grotere problemen kan leiden.

Natuurlijke remedies voor verlichting van de sinussen

Deze luchtweginfectie kan acuut, chronisch of recidiverend zijn. Er is meestal sprake van hoesten (voornamelijk ‘s nachts) en koorts als het probleem langer dan vijf dagen aanhoudt. Bij kinderen kan het bovendien hypertrofie in het neusslijmvlies veroorzaken.

Om al deze redenen kan een zo vroeg mogelijk toepassing van een geschikte behandeling helpen bij het onder controle krijgen van de symptomen en het voorkomen van complicaties. Door het toepassen van deze remedies kun je de effecten van de medische behandelingen ondersteunen.

1. Inademen van dampen

Man is aan het stomen

Dampen kunnen helpen opgehoopt slijm te verwijderen, zelfs met ontstekingsremmende eigenschappen als we extracten toevoegen. Het inademen van dampen voor verlichting van de sinussen is een redelijk effectief huismiddeltje.

Volgens een aantal onderzoeken (Spaanse link) kunnen we de dampen maken door kruiden, zoals munt of kamille, toe te voegen aan gekookt water. Deze remedie:

 • opent de sinussen.
 • maakt ze schoon.
 • verlicht de pijn veroorzaakt door de ontsteking.

Het maakt het ook veel gemakkelijker om slijm te verdrijven dat er voor zorgt dat we niet goed kunnen ademen. Om deze remedie te gebruiken volgen we deze stappen:

 • Kook eerst water en zet het vuur uit zodra het aan de kook is.
 • Voeg vervolgens kamille of een ander kruid naar keuze toe en laat het trekken.
 • Dek je hoofd met een handdoek af en breng je gezicht vervolgens op een veilige afstand boven de pan met water om brandwonden te voorkomen.
 • Adem dan de stoom een paar minuten in, waarbij je via je neus probeert in te ademen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Sinusitis op natuurlijke wijze behandelen

2. Zoutoplossingen voor verlichting van de sinussen

Zoutoplossingen zijn een andere manier om verlichting van de sinussen te krijgen en een onmiddellijke verbetering op te merken. Deze producten werken door een zoutoplossing in de neusgaten te brengen. Dit komt omdat het helpt bij het oplossen van het slijm dat zich in de neusbijholten heeft opgehoopt en het op een efficiëntere manier verdrijft.

Op dezelfde manier voorkomt dit middel ook de vorming van korstjes en vermindert het pijn. De aanbeveling is om deze remedie niet vaker dan drie keer per dag toe te passen: ‘s ochtends,’ s middags en ‘s avonds. Laat het na het aanbrengen een paar seconden inwerken en snuit dan je neus om het slijm te verdrijven.

3. Kompres met heet water

Vrouw met pijnlijke sinussen

Waterkompressen zijn vooral handig als er sprake van pijn is, want het biedt verlichting door de doorbloeding te verbeteren. Deze oplossing voor verlichting van de sinussen vermindert de symptomen aanzienlijk.

Door het gebruik van dit soort kompressen voel je je veel beter als je last van hoofdpijn hebt. De aanbeveling is om dit meerdere keren per dag te doen om effectief te zijn.

 • Kook eerst wat water.
 • Voeg kamille aan de pan toe als je wilt.
 • Doordrenk er vervolgens een kompres in.
 • Wring het uit en plaats het dan ongeveer vijftien minuten op het getroffen gebied. Herhaal dit als het kompres is afgekoeld.

Misschien ook interessant om te lezen:
Symptomen van sinusitis: van oorzaak tot diagnose

4. Elimineer bepaalde voedingsmiddelen

Je weet het misschien niet, maar bepaalde voedingsmiddelen kunnen het ontstaan van slijm bevorderen, iets dat nogal contraproductief is als je een sinusitis hebt. Het is daarom belangrijk om tijdens die dagen je dieet aan te passen om je beter te voelen. Wist je bijvoorbeeld dat koemelk vermijden soms helpt bij mensen met sinusitis?

We hopen dat deze remedies voor verlichting van de sinussen je een beter gevoel geven. Houd er ook rekening mee dat je altijd het advies van je arts moet volgen. Indien nodig kunnen ze specifieke medicijnen voorschrijven om de symptomen onder controle te houden. Heb jij ooit last van een sinusitis gehad?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Albañil Ballesteros, M. R., Calvo, C., Hernando Helguero, P., Martínez Campos, L., & Domínguez Aurrecoechea, B.. (2014). Diagnóstico y manejo de la sinusitis: actitudes de los pediatras. Pediatría Atención Primaria16(61), 23-33.
 • Martínez Campos, L., Albañil Ballesteros, R., Flor Bru, J. de la, Piñeiro Pérez, R., Cervera, J., Baquero Artigao, F., Alfayate Miguélez, S., Moraga Llop, F., Cilleruelo Ortega, M. J., & Calvo Rey, C.. (2013). Documento de consenso sobre etiología, diagnóstico y tratamiento de la sinusitis. Pediatría Atención Primaria15(59), 203-218.
 • Martínez Rubio, A.. (2015). Leche de vaca. Consumo en la infancia: controversias y evidencias. Pediatría Atención Primaria17(Supl. 24), 25-29. Recuperado en 15 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322015000200004&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.