Een zenuwinzinking hebben: je limiet is bereikt
Je limiet bereiken…niets kunnen doen…het gevoel hebben dat het gewicht van de wereld op je schouders rust… Worstelen om dingen te onthouden of beslissingen te nemen… Dit alles ervaren we als we last hebben van een zenuwinzinking, een toestand die uit een intense en langdurige staat van stress ontstaat.
Fysieke en emotionele uitputting zijn momenteel constanten. We hebben bijvoorbeeld niet alleen meer stress op de werkplek, maar als één ding duidelijk is, dan is het dat onze zorgen steeds groter worden, wat op zijn beurt onze stemming negatief beïnvloedt.
Als zodanig voelen we ons overweldigd en bevinden we ons in een tobbende psychologische toestand. Dit kan vervolgens weer gezondheidscomplicaties veroorzaken.
Zoals Pablo Neruda altijd zei, soms worden we het zelfs zat om mensen te zijn. Nou, misschien heeft hij gelijk. Mensen raken bij steeds complexere en veeleisende scenario’s betrokken die later hun tol eisen. Als het normaal is om ons geblokkeerd en zwak te voelen, dan moeten we begrijpen waarom en hoe we ermee om kunnen gaan.
Een zenuwinzinking hebben: wat is het en wat zijn de symptomen?
Een zenuwinzinking is op zichzelf geen stoornis, noch een diagnosticeerbare klinische aandoening. In feite is het eigenlijk een symptoom dat een intense staat van stress kan veroorzaken.
Het is vaak een reactie op vervelende omstandigheden en kan na het ontvangen van slecht nieuws gebeuren, na het meemaken van een traumatische gebeurtenis of door het omgaan met een bijzonder emotionele breuk, enz.
Met andere woorden, het kan na een zeer emotionele levensgebeurtenis gebeuren. Zoals vermeld in een studie van de universiteit van Leipzig in Duitsland (Engelse link), “houdt een zenuwinzinking verband met een toestand van verhoogde stress, die tot een lichamelijk en psychologisch uitgeput gevoel leidt.”
In die toestand geven de hersenen een teveel aan neurochemicaliën af, zoals adrenaline of cortisol, waardoor we ons overweldigd voelen. Deze opeenstapeling van emoties, gevoelens en psychologische veranderingen kan uiteindelijk onze cognitieve capaciteit en onze fysieke weerstand aantasten.
Misschien ook interessant om te lezen:
5 manieren om met sociale angst om te gaan
Symptomen geassocieerd met een zenuwinzinking
Een aantal mensen noemen het een ‘zenuwcrisis’, maar in werkelijkheid is dat niet hetzelfde. Hoewel externe symptomen zoals je gestrest of overweldigd voelen, intense emoties en nervositeit meestal met een zenuwcrisis gepaard gaan, zien we bij een zenuwinzinking een mentale blokkade. Hieronder gaan we er dieper op in.
Psychische symptomen die je kunt verwachten als je met een zenuwinzinking te maken hebt
- Concentratieproblemen.
- Moeilijkheden met redeneren: je kunt je in een soort mentale waas bevinden.
- Problemen met onthouden.
- Het gevoel hebben geen voeling te hebben met de werkelijkheid, alsof je omgeving niet echt is.
- Stemmingswisselingen: zich prikkelbaar of apathisch voelen komt vooral vaak voor.
- Onvermogen om dagelijkse taken zoals normaal uit te voeren: gebrek aan motivatie, verlangen en vermogen om je te concentreren op wat je doet.
Lichamelijke symptomen
Er zijn bovendien meerdere fysieke symptomen die met een zenuwinzinking verband houden. Dat gezegd hebbende, de intensiteit van deze symptomen zal erger zijn naarmate je langer met de stress omgaat. Deze symptomen zijn gemiddeld als volgt:
- Constante uitputting en het gevoel dat het niet uitmaakt hoeveel je probeert of wilt, je worstelt om op dingen te reageren.
- Spierpijn, vooral in de ledematen.
- Veranderingen in je slaappatroon, slapeloosheid of juist overmatig slapen.
- Druk op je borst of verhoogde hartslag.
- Duizeligheid.
- Hoofdpijnen ervaren.
- Het gevoel dat je langzamer beweegt dan normaal.
Hoe kunnen we met een zenuwinzinking omgaan?
Is er een soort behandeling voor een zenuwinzinking? Helaas, nee, niet één. In feite vereisen deze psychologische aandoeningen een multidimensionale coping-strategie. Laten we enkele van de belangrijkste punten analyseren.
Stressverlichtingstechniek
Deze techniek richt zich op een deel van het model van Lazarus en Folkman voor stressmanagement. Het bestaat uit het toepassen van een reeks technieken die tot doel hebben de stress beetje bij beetje te verlichten.
Om dat te doen, moeten we een reeks vaardigheden ontwikkelen met als doel nieuwe, gezonde denkpatronen te creëren en op hun beurt angst te verminderen. De volgende stappen kunnen je hierbij helpen:
- Cognitieve herstructurering: identificeer negatieve gedachten en obsessies en vervang ze door gezondere gedachten.
- Gebruik ontspanningstechnieken, zoals diep ademhalen.
- Start nieuwe veranderingen in routines om stress te beheersen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af welke veranderingen je nodig hebt om je beter te voelen.
- Soms kan ons welzijn verbeteren als we afstand van bepaalde situaties nemen en we nieuwe projecten starten
- Leer emotiebeheersingstechnieken
Technieken voor probleemoplossing
Hier is een interessant feit: een overmaat aan onbehandelde problemen is een enorme katalysator voor een zenuwinzinking. Het is alsof voordat we het merken, het ene probleem zich met het andere vermengt. We weten niet hoe we sommige problemen moeten oplossen en dan raken ze allemaal door elkaar.
Nadat dit is gebeurd, beginnen we ons overweldigd en mentaal geblokkeerd te voelen. Bij het omgaan met deze veelvoorkomende situatie is het belangrijk om een reeks technieken te leren. Hieronder leggen we enkele stappen uit die kunnen helpen.
- Identificeer het probleem en beschrijf het.
- Verdeel het in kleinere delen. Elke uitdaging of zorg bestaat namelijk eigenlijk uit meerdere eenheden.
- Maak duidelijk wat je wilt bereiken.
- Pak een pen en wat papier en brainstorm over oplossingen. Houd het niet alleen bij een. Het doel van deze oefening is om verschillende mogelijke oplossingen op te schrijven.
- Pas deze oplossingen toe.
- Waardeer de acties die je hebt ondernomen: was het resultaat wat je ervan had verwacht?
- Beheers de emoties die in elke fase naar boven komen.
We kunnen met een zenuwinzinking omgaan
Over het algemeen moeten we in gedachten houden dat het in tijden van crisis of onzekerheid heel gewoon is om een zenuwinzinking te krijgen. Tijd aan onszelf wijden, in onze behoeften voorzien en gezonde coping-technieken voor stress in ons leven opnemen kan helpen.
Het behoeft geen betoog dat als we deze emoties niet kunnen beheersen, de beste manier van handelen is om professionele hulp te zoeken. Een bezoek aan een psychologische professional is de sleutel tot het ontdekken van andere copingtechnieken om je zenuwinzinking te beheersen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Azizoddin, D. R., Jolly, M., Arora, S., Yelin, E., & Katz, P. (2020). Longitudinal Study of Fatigue, Stress, and Depression: Role of Reduction in Stress Toward Improvement in Fatigue. Arthritis Care and Research, 72(10), 1440–1448. https://doi.org/10.1002/acr.24052
- Yaribeygi, H., Panahi, Y., Sahraei, H., Johnston, T. P., & Sahebkar, A. (2017, July 21). The impact of stress on body function: A review. EXCLI Journal. Leibniz Research Centre for Working Environment and Human Factors. https://doi.org/10.17179/excli2017-480
- Kocalevent, R. D., Hinz, A., Brähler, E., & Klapp, B. F. (2011). Determinants of fatigue and stress. BMC Research Notes, 4. https://doi.org/10.1186/1756-0500-4-238