7 Natuurlijke middelen tegen nervositeit

Als je vaak buikpijn krijgt door nervositeit, profiteer dan van de eigenschappen van basilicum. Je kan zelfs pesto bereiden met dit kruid om te profiteren van de effecten ervan.
7 Natuurlijke middelen tegen nervositeit

Laatste update: 29 juli, 2019

Nervositeit is een probleem dat gepaard kan gaan met symptomen van angst, stress, prikkelbaarheid en zelfs tachycardie. Als je vaak last hebt van deze aandoening, overweeg dan om extra hulp te zoeken en probeer ook deze zeven natuurlijke middelen tegen nervositeit.

Zeven natuurlijke middelen tegen nervositeit

In dit artikel delen we zeven natuurlijke middelen tegen nervositeit die je kunt maken van planten. Deze middelen zullen je helpen je zenuwen onder controle te houden. Op deze manier zul je in staat zijn om een kalmer leven te leiden, beter te rusten en je energie te kanaliseren naar dingen die gezond voor je zijn.

1. Lavendel

Lavendelolie om te kalmeren

Lavendel is een plant die al sinds de oudheid als kalmerend middel wordt gebruikt. Vroeger voegden de mensen het toe aan hun warme baden om van het aroma te genieten en tegelijkertijd te profiteren van al zijn eigenschappen.

Van mousseline of een andere poreuze stof kun je zakjes maken en ze vullen met lavendelbloemen. Ze zijn geweldig om in je kussen of in je badwater te doen. Bovendien kunt je etherische lavendelolie kopen voor een makkelijker gebruik of plaatselijke toepassing.

2. Basilicum

Verse baslicumblaadjes

Basilicum is een aromatische plant die zeer vaak in de keuken wordt gebruikt. Het staat bekend om zijn spijsverteringseigenschappen. Het is vooral zeer nuttig voor mensen die buikpijn krijgen als ze last hebben van nervositeit. Dit gebeurt vaak in stressvolle situaties.

Je kunt kruidenthee met basilicum drinken, maar ook gewoon verse, rauwe basilicum gebruiken in salades of als garnering. Daarnaast kunt je een pestosaus bereiden en deze zelfs invriezen, zodat je hem altijd bij de hand hebt.

3. Bergamot

Etherische bergamotolie, die wordt gebruikt in colognes en parfums, wordt verkregen uit de bast van de bittere sinaasappelboom. Het onderscheidt zich door zijn verfrissende citrusaroma, dat bijdraagt aan een gevoel van vreugde en welzijn.

Deze etherische olie kan helpen om lichte nervositeit op een natuurlijke manier te bestrijden. Als je het aroma lekker vindt, kunt je het dagelijks gebruiken als parfum of toevoegen aan je wasverzachter of luchtverfrisser.

4. Oregano

Bergamotolie tegen nervositeit

Oregano is een populaire specerij over de hele wereld, ondanks het feit dat het oorspronkelijk alleen in het Middellandse Zeegebied groeide. In de oude geneeskunde werd oregano vooral gebruikt als spijsverteringsmiddel en ook als natuurlijk antibioticum.

Tegenwoordig wordt oregano in veel landen gebruikt vanwege de heerlijke smaak die het aan voedsel geeft. Het komt echter minder vaak voor om het medicinaal te gebruiken.

Oreganothee is een geweldige natuurlijke oplossing om nervositeit, angst of stress te kalmeren op een geleidelijke manier, en ook zonder bijwerkingen.

Als je ervoor kiest om etherische olie te gebruiken, kun je het combineren met de lavendelolie om de ontspannende effecten nog meer naar voren te laten komen.

5. Sinaasappels

Sinaasappels, met hun heerlijke zoete en verfrissende aroma, zijn een van de beste natuurlijke middelen tegen nervositeit. Eigenlijk zijn citrusvruchten in het algemeen zeer goed op dit gebied.

Wij raden je aan de sinaasappelschil te gebruiken, omdat deze veel geconcentreerde voedingsstoffen bevat en zeer aromatisch is.

Je kunt kruidenthee, sap of smoothies maken. Je kunt de sinaasappelschil ook raspen en invriezen, zodat je deze beschikbaar hebt wanneer je hem nodig hebt.

6. Kamille

Kamillebloemen in een veld

Kamillethee is altijd een goede optie als je je zenuwachtig voelt en geen middelen tegen nervositeit bij de hand hebt. Deze kruidenthee is zeer kalmerend en geruststellend en helpt tegelijkertijd om milde pijn te verlichten. Daarom is het een uitstekende optie om deze thee altijd in je tas te bewaren.

Je kunt ook gebruik maken van etherische kamille-olie als geur in je huis. Je kunt het mengen met een andere plantaardige olie zoals:

 • kokos
 • amandel
 • olijf
 • sesam
 • jojoba

Op die manier kun je dit mengsel gebruiken als een massage-olie om de ontspanning nog meer te bevorderen.

7. Engelwortel

Middelen tegen nervositeit angelicathee

Engelwortel valt op door zijn ontspannende werking voor de spijsvertering. Je moet er echter wel voor zorgen dat je de Chinese engelwortel (angelica sinensis) gebruikt, die medicinale eigenschappen heeft.

Interessant is dat de wortel van de engelwortel in India werd gebruikt voor de behandeling van aandoeningen aan het zenuwstelsel, zoals epilepsie. De kalmerende eigenschappen van Chinese engelwortel zijn uitstekend geschikt voor de behandeling van:

 • nervositeit
 • angst
 • stress
 • slapeloosheid
 • migraine

Als je de kracht van dit kruid nog meer wilt bevorderen, maak dan engelwortelthee met kamille en sinaasappelschil. Bovendien, als je je thee zoet met natuurlijke bijenhoning, krijg je een nog meer ontspannend effect.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sáenz, D. (2004). Medicamentos, plantas medicinales y productos naturales. Medicina.
 • Muñeton Perez, P. (2009). Plantas medicinales: un complemento vital para la salud de los mexicanos. . Entrevista con el Mtro. Erick Estrada Lugo. Revista Digital Universitaria.
 • Carrillo Esper, R., Lara Caldera, B., & Ruiz Morales, J. M. (2010). Hierbas, medicina herbolaria y su impacto en la práctica clínica. Rev Invest Med Sur Mex.
 • Hernández, G., Vidal, M., Gómez, A., Ibáñez, C., & Pérez, J. (2009). Ansiedad y trastornos de ansiedad. Universidad de Chile: Departamento de Psiquiatría y Salud Mental.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.