Een vitamineshot van boerenkool en spinazie
Boerenkool is een groente die helemaal in de mode is omdat het heel gemakkelijk te kweken is, zeer veelzijdig is in de keuken en ook erg goed voor je gezondheid is.
Wist je dat je heel gemakkelijk een romige soep van boerenkool kunt maken door het met andere ingrediënten te mengen? Je kunt de bladeren ook gebruiken in verse salades, pizza’s en stoofschotels. Het is een superfood!
We zullen je nu meer vertellen over deze heerlijke en verbazingwekkende groente, samen met een aantal ideeën over hoe je er een smakelijke maaltijd mee kunt maken.
De eigenschappen en voordelen van boerenkool
Boerenkool groeit in extreme temperaturen en het is heel makkelijk te kweken. Bovendien zijn de voordelen die het je gezondheid biedt echt buitengewoon. Het vitamine K-gehalte is erg hoog. Het levert meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine met slechts één portie! Ook levert een portie boerenkool een ruime hoeveelheid vitamine A en vitamine C.
Zoals je kunt zien overtreft deze groente de dagelijkse behoefte van het lichaam van veel vitamines. Alsof dit nog niet genoeg is, is het ook aangetoond dat het een krachtige antioxidant is.
Dit komt omdat boerenkool een fytonutriënt bevat die bijdraagt aan het cellulaire herstel van DNA en de groei van kankercellen zou kunnen verminderen.
Daarnaast zit er meer calcium in boerenkool dan in melk en bevat het meer ijzer dan rundvlees. Dankzij de buitengewone ontstekingsremmende eigenschappen kan de regelmatige consumptie van deze groente:
- artritis helpen voorkomen en zelfs terugdraaien.
- bepaalde hartaandoeningen en auto-immuunaandoeningen zoals lupus en reumatoïde artritis verminderen.
Het gebruik van deze groente in de keuken
Naast de voedings- en therapeutische eigenschappen van boerenkool heeft het ook een milde en heerlijke smaak die het behoorlijk veelzijdig in de keuken maakt. Het levert niet veel calorieën, dus de consumptie ervan is heel geschikt voor elk dieet en als je probeert om af te vallen.
Je kunt bijvoorbeeld salades maken met de lichtere en kleinere bladeren. De donkere bladeren zijn goed voor warme maaltijden, zoals stoofschotels, soepen, crèmes en uiteraard stamppot.
De combinatie van boerenkool en spinazie wordt veel gebruikt in de keuken. Een puree van boerenkool en spinazie is een zeer voedzame en gezonde maaltijd in welke versie dan ook.
Ook erg lekker:
Een gezonde quiche met spinazie en snijbiet
Romige boerenkool-recepten
Groene puree
Wanneer je spinazie aan deze romige puree toevoegt, levert deze veel essentiële voedingsstoffen en vitamines die je lichaam nodig heeft. Daarnaast is het gewoon lekker.
Ingrediënten
- 250 gram verse spinazie
- 250 gram boerenkool
- 1 prei
- 2 grote aardappelen
- 1 bosje basilicum
- 1 kop groentebouillon (bij voorkeur zelfgemaakt)
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Croutons (Deze kun je zelf maken door broodblokjes te roosteren in de oven met wat olijfolie)
Bereiding
- Was eerst de spinazie en verwijder de dikkere stengels.
- Was vervolgens de boerenkoolbladeren en verwijder ook hier de dikkere stengels.
- Schil daarna de aardappelen en snijd ze in grote blokjes.
- Snijd ook de prei in dikke plakken.
- Fruit de prei vervolgens twee of drie minuten in een hete pan met olijfolie.
- Voeg dan de in blokjes gesneden aardappelen toe en bak dit nog 2 minuten door.
- Voeg nu de spinazie, boerenkool en groentebouillon toe.
- Maak het op smaak met wat zout en peper.
- Doe de deksel op de pan en laat dit zachtjes doorkoken totdat de aardappelen zacht zijn. Haal het dan van het vuur.
- Voeg de basilicum toe en mix het met de blender tot een romig, glad mengsel.
- Serveer het tot slot met wat croutons.
Probeer ook deze recepten eens:
5 gezonde spinazierecepten om elke dag van te genieten
Soep van boerenkool, spinazie en kaas
Ingrediënten
- 250 gram boerenkool
- 250 gram spinazie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 350 ml groentebouillon
- ½ kopje melk
- 100 gram verse kaas
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Was eerst de boerenkoolbladeren en verwijder de dikke stengels. Snijd ze vervolgens zo klein mogelijk.
- Doe daarna hetzelfde met de spinazie.
- Breng vervolgens de groentebouillon aan de kook in een steelpan en voeg wat olijfolie en de fijngehakte knoflook toe. Maak op smaak met zout en peper.
- Voeg dan de spinazie en boerenkool toe zodra de bouillon kookt. Laat dit ongeveer 15 minuten doorkoken.
- Voeg tot slot de melk toe (gebruik indien nodig wat meer). Als het weer kookt voeg je de in stukjes gesneden verse kaas toe. Laat dit nog ongeveer 5 minuten doorkoken, of tot de kaas gesmolten is.
Naast het genieten van alle voedingsstoffen van een ingrediënt zoals boerenkool, zul je ook de smaak ervan langzaam ontdekken en gaan waarderen. Boerenkool is een uitstekende keuze voor veel van de recepten op je dagelijkse menu!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Centro de Experiencias de Paiporta. (n.d.). Plantación “Kale” ciclo primavera. Retrieved from https://www.cajamar.es/pdf/bd/agroalimentario/innovacion/investigacion/documentos-y-programas/boletin-huerto-183-1496660936.pdf
- Carretto, V. ;, Cuerdo, P. ;, Dirienzo, G. ;, Di, V., & Victoria, M. (2002). Aceite de oliva: beneficios en la salud. Invenio, 5(8), 141–149. Retrieved from http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=87750812