Een snel en makkelijk recept voor gazpacho van cantaloupe

De cantaloupe in dit recept heeft een zoete smaak die goed samengaat met de rest van de ingrediënten in deze gazpacho. De unieke smaak zal zeker in de smaak vallen bij iedereen aan tafel!
Een snel en makkelijk recept voor gazpacho van cantaloupe
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Cantaloupe is een lichte en verfrissende zomervrucht die geweldig is voor het maken van gazpacho. Zoals je zult zien is het meer dan alleen een zoete gezonde zomersnack. Lees dit artikel om het recept en de geheimen van de bereiding van gazpacho van cantaloupe te lezen. Je kunt dan ook iets leren over de gezondheidsvoordelen van deze vrucht!

Gazpacho van cantaloupe

Weinig gerechten zijn zo eenvoudig te maken als gazpacho, een zomersoep die niet alleen heerlijk is om bij af te koelen in de warmte, maar ook zeer voedzaam is. Bovendien is het een heerlijke voorafje, bijvoorbeeld bij het kerstdiner.

Gazpacho is zeer populair in Spanje en Portugal en de hoofdingrediënten van de originele versie zijn tomaten, komkommer en paprika. In elke regio en in elk huishouden bestaat er een unieke manier om het te maken, dus je kunt er je eigen recept van maken. Pas gerust elk ingrediënt aan je smaak aan. Daarnaast kun je elke andere specerij of verse kruiden toevoegen die je maar wilt.

Dit snelle en makkelijk te maken gerecht is over de hele wereld heel populair geworden en daarom zijn er nu veel andere varianten die gemaakt zijn van avocado, kersen, watermeloen, en, ja, je raadt het al, cantaloupe.

Dit recept voor gazpacho van cantaloupe is heerlijk als licht voorgerecht of gewoon als voedzame zomersnack. Het is een andere manier om te profiteren van deze gezonde vrucht met een speciale smaak.

Ingrediënten voor twee porties gazpacho van cantaloupe

Een gehalveerde cantaloupe
 • 1 teentje knoflook
 • 375 gram cantaloupe vruchtvlees
 • 1 kleine groene paprika
 • 1 half sneetje gesneden brood (optioneel)
 • 2 á 3 eetlepels extra vierge olijfolie
 • 1 halve bosui
 • een snufje zout en een snufje gemalen witte peper
 • 1 geschilde komkommer

Instructies

 • Pel eerst de knoflook en verwijder eventueel de kiem om het milder te maken. Pas desgewenst de hoeveelheid knoflook aan of sla het helemaal over als je er niet van houdt.
 • Ontdoe vervolgens de lente-ui zo nodig van niet frisse delen en snijd hem in vieren.
 • Was en snijd dan de paprika en de geschilde komkommer.
 • Snijd de cantaloupe in stukken en doe alle ingrediënten in een blender. Dit is ook het moment om het gesneden brood toe te voegen als je een iets dikkere textuur wilt.
 • Breng op smaak met zout en peper en meng het geheel in de blender.
 • Je hoeft geen water toe te voegen aan deze mix, omdat de cantaloupe genoeg vocht zou moeten hebben, maar voeg net genoeg toe om het te mengen indien nodig.
 • Voeg de olijfolie toe en mix het op de hoogste stand totdat het een homogene textuur heeft. Dit duurt ongeveer twee minuten.
 • Proef en pas de smaak aan je eigen voorkeuren aan.
 • Zet het minstens twee uur in de koelkast en serveer het ijskoud. De smaken worden echter intenser als je het een nacht in de koelkast laat staan.
 • Garneer de glazen met krokante plakjes serranoham, geroosterde stukjes brood, geraspte hardgekookte eieren of fijngesneden groenten zoals komkommer, paprika of sinaasappelsalade.

Dit gerecht is een geweldige appetizer maar ook geschikt als een zacht fris voorgerecht. Het is dus een originele manier om meer fruit en groenten aan je maaltijden toe te voegen.

De eigenschappen van cantaloupe

Cucumis melo behoort tot de familie van de Cucurbitaceae. Deze plant groeit in bijna elke regio met hete, droge zomers en er zijn een groot aantal variëteiten.

Deze kunnen verschillen qua smaak en zoetheid, maar over het algemeen is de vergelijkbare voedingssamenstelling bijna identiek. Daarom kunnen we enkele van zijn algemene gezondheidseigenschappen van deze vruchten opnoemen.

Voedingsstoffen

Cantaloupe bestaat voor ongeveer 90% uit water en daarmee een van de meest waterrijke vruchten. Het bevat ook vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium en magnesium, en ook koolhydraten in de vorm van suikers. De zoetheid is een van de belangrijkste kenmerken van deze vrucht.

Het draagt bij tot de hydratatie van het lichaam

Cantaloupe bevat niet alleen een grote hoeveelheid water, maar ook elektrolyten. Daarom is het geweldig om te eten in de zomer of na een intensieve training wanneer het risico op uitdroging meestal hoger is.

Het regelt de bloeddruk

Diëten met veel fruit en groenten zijn goed om de bloeddruk stabiel te houden. Een studie gepubliceerd in het British Journal of Nutrition (Engelse link) geeft aan dat dit niet alleen te danken zou kunnen zijn aan een vermindering van de natriuminname, maar ook aan een toename van de aanwezigheid van andere mineralen zoals calcium en kalium.

De gegevens zijn interessant omdat arteriële hypertensie een groot aantal mensen in de wereld treft. Het is momenteel zelfs een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Bevat antioxidanten die helpen het gezichtsvermogen te behouden

Een vermoeide man wrijft in zijn ogen

De oranje en gele kleuren van bepaalde meloensoorten, zoals cantaloupe, wijzen op de aanwezigheid van bètacaroteen. Deze vrucht bevat grotere hoeveelheden van deze voedingsstof dan abrikozen, perziken, sinaasappelen en mango’s.

Carotenen zijn pigmenten die niet alleen kleur geven aan voedsel, maar ook veel gezondheidseigenschappen hebben. Je lichaam zet ze om in vitamine A, en het lichaam gebruikt ze in verschillende functies zoals:

 • Het beschermen tegen vrije radicalen die cellen kunnen beschadigen doordat het een antioxidant is.
 • Het bevorderen van de goede werking van het immuunsysteem.
 • Het helpen om je gezichtsvermogen te beschermen en te verbeteren. Deze eigenschap wordt versterkt door de aanwezigheid van luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten die bekend staan om hun vermogen om leeftijdsgebonden maculadegeneratie te voorkomen (Engelse link).

Het helpt bij de instandhouding van de botstructuur

Naast calcium en vitamine D zijn ook andere voedingsstoffen nodig voor een optimale gezondheid van de botten. Dit komt doordat het verlies van botmassa onder meer kan leiden tot problemen zoals osteoporose en een hogere prevalentie van botbreuken en vallen.

Sommige studies wijzen op het belang van vitamine B, zoals het foliumzuur die aanwezig is in cantaloupe (Engelse link). Lage niveaus van deze voedingsstof en B12, samen met verhoogde homocysteïne, zijn in verband gebracht met een lage botdichtheid en een verhoogd risico op breuken bij oudere mensen.

Gazpacho van cantaloupe is even lekker als voedzaam

Over het algemeen is fruit heel voedzaam omdat het grote hoeveelheden vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten bevat die je lichaam nodig heeft. Daarom benadrukken medische specialisten het belang ervan om ze regelmatig in je normale dieet op te nemen.

Deze gazpacho van cantaloupe is een van de beste manieren om meer fruit in je dieet te introduceren. Je kunt hem een paar dagen in de koelkast bewaren en hem vlak voor het serveren garneren. Het is dus hoog tijd om je kennis van koude soepen uit te breiden. Probeer het zelf uit nu je kennis hebt gemaakt van dit heerlijke recept!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fratoni V, Brandi ML. B vitamins, homocysteine and bone health. Nutrients. Marzo 2015. 7(4):2176-2192.
 • Hermansen K. Diet, blood pressure and hypertension. British Journal of Nutrition. Marzo 2000. 83 Suppl 1:S113-9.
 • Office of Dietary Supplements. Vitamina A. National Institutes of Health. U.S. Department of Health & Human Services.
 • Soomerburg O, et al. Fruits and vegetables that are sources for lutein and zeaxanthin: the macular pigment in human eyes. British Journal of Ophthalmology. 1998;82:907–910.
 • U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. 9a edición. Diciembre 2020.
 • Wang A, et al. Association of vitamin A and β-carotene with risk for age-related cataract: a meta-analysis. Nutrition. Octubre 2014. ;30(10):1113-21

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.