Een groene smoothie die past in elk dieet

Smoothies zijn gezond, en als je ze maakt van de juiste ingrediënten, dan passen ze perfect in je dieet. Lees gauw verder voor een heel gezonde versie van de groene smoothie.
Een groene smoothie die past in elk dieet
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Smoothies zijn sapjes van geperst fruit en groente. In dit artikel delen we graag ons recept voor een groene smoothie die past in elk dieet. Met dit sapje reinig je je lichaam en krijg je tegelijkertijd een flinke dosis gezonde voedingsstoffen binnen, die je kunnen helpen om snel gewicht kwijt te raken.

De meeste groene smoothies zitten boordevol gezonde vruchten en groentes die verschillende voedingsstoffen bevatten, zoals bijvoorbeeld vezels. Maar let op: als je alleen sapjes zonder vruchtvlees drinkt, dan krijg je vaak alleen suiker en water binnen.

Nu je dit allemaal weet, gaan we eens kijken naar ons recept van een groene smoothie die perfect past in elk dieet. Het is een zoet, romig en gezond sapje, dat bijvoorbeeld geweldig is als energierijk ontbijt.

De groene smoothie die past in elk dieet

Ingrediënten

 • 150 gram ingevroren mango
 • 1 rijpe banaan, in stukjes gesneden
 • 60 gram verse, gewassen spinaziebladeren
 • 250 ml natuurlijke, ongezoete amandelmelk

Bereiding

 • Meng alle ingrediënten in een blender.
 • Drink de smoothie meteen op, om te voorkomen dat de waardevolle voedingsstoffen verloren gaan.

Op een warme dag kun je een ijsklontje in de blender doen, bij de rest van de smoothie ingrediënten. Je smoothie wordt dan lekker fris. Doe er twee klontjes voor een wat dikkere sap, maar voeg in elk geval nooit zoetstoffen toe!

Hou je toch meer van zoete smoothies, doe er dan twee druppeltjes vloeibare stevia bij. Bouw het gebruik van stevia vervolgens wel weer langzaam af!

De ingrediënten

In onze smoothie die past in elk dieet zitten veel gezonde ingrediënten. Hieronder sommen we ze op en vertellen we je waarom ze zo goed voor je zijn.

De voordelen van spinazie

Groene spinazie
 • Spinazie kan helpen om gewicht te verliezen, omdat het een caloriearme groente is die heel veel voedingsstoffen bevat. Elke 100 gram spinazie levert slechts 23 calorieën, waardoor het een perfecte basis is voor onze smoothie.
 • Het levert directe energie door het hoge gehalte aan voedingsstoffen en mineralen.
 • Spinazie is een bron van de vitamines A en C, en van mineralen zoals bijvoorbeeld mangaan, zink en selenium. Hierdoor kan spinazie helpen bij de bescherming van je lichaamssystemen en -functies, van de spijsvertering tot aan het gezichtsvermogen. 
 • In deze groene smoothie zorgt de spinazie voor een heel gezonde, smaakvolle, groene basis. De tropische smaak van de mango, die we ook aan de smoothie toevoegen, zal de spinaziesmaak overstemmen.

De voordelen van mango’s

Voordelen van mango
 • Van alle vruchten leveren mango’s de hoogst mogelijke hoeveelheid beta-caroteen. Beta-caroteen is een voedingsstof die mogelijk de kans op bepaalde soorten kanker kan verlagen.
 • Eén enkele mango levert de volledige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. 
 • Aangezien mango mineralen, calcium, magnesium en een aantal soorten van het vitamine B-complex bevat, is het heel goed voor het onderhoud van je botten.
 • Mango’s zijn rijk aan lycopeen, een heel krachtige antioxidant.
 • Naast de bovenstaande voordelen heeft mango ook nog eens een heerlijk zoete smaak, die de smaak van de groentes in deze smoothie overheerst.
 • Ten slotte geeft de mango door zijn structuur wat dikte aan de smoothie.

De voordelen van bananen

Voordelen van bananen

Bananen zijn ongelofelijk voedzaam en dus het perfecte ingrediënt van deze smoothie die past in elk dieet. Het is bekend dat bananen veel kalium bevatten, maar ze zijn daarnaast ook een bron van veel andere voedingsstoffen, namelijk:

 • Vitaminen, waaronder A, B-complex en C
 • Mineralen zoals magnesium en calcium

Vitamine B6 zorgt ervoor dat je lichaam neurotransmitters aanmaakt. Een middelgrote banaan kan 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 leveren.

Het probleem echter met bananen, is dat ze, in vergelijking met andere fruitsoorten, veel calorieën en koolhydraten bevatten. Toch komt dat uiteindelijk neer op maximaal slechts 92 calorieën en 0,5 gram vet. Bananen passen dus perfect in een vetarm en caloriearm dieet.

Hou je van bananen, zorg er dan voor dat je ze eet voordat je gaat sporten. Hierdoor verbrand je meteen de calorieën en krijg je toch de goede voedingsstoffen binnen.

De voordelen van amandelmelk

Gezonde amandelmelk

Amandelmelk helpt niet per se om gewicht te verliezen: het levert immers extra calorieën. Wanneer je het echter gebruikt om er een andere drank, die meer calorieën bevat, mee te vervangen, dan kan het juist wél helpen om af te vallen. Daarmee is amandelmelk een perfecte toevoeging van onze smoothie die past in elk dieet.

Een kopje ongezoete amandelmelk bevat 30 calorieën, terwijl bijvoorbeeld magere melk 83 calorieën levert.

Deze variant van plantaardige melk is rijk aan calcium. Het is dan ook geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie en voor mensen die geen dierlijke producten eten.

De producten die je in de supermarkt vindt, zijn vaak verrijkt met vitamines D, E en B. Ga je voor dit soort producten, kies er dan eentje die deze toevoegingen bevat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Yuan L, Liu J, Zhen J, et al. Vegetable and fruit juice enhances antioxidant capacity and regulates antioxidant gene expression in rat liver, brain and colon. Genet Mol Biol. 2017;40(1):134–141. doi:10.1590/1678-4685-GMB-2016-0159
 • Rogers PJ, Shahrokni R. A Comparison of the Satiety Effects of a Fruit Smoothie, Its Fresh Fruit Equivalent and Other Drinks. Nutrients. 2018;10(4):431. Published 2018 Mar 30. doi:10.3390/nu10040431
 • Henning SM, Yang J, Shao P, et al. Health benefit of vegetable/fruit juice-based diet: Role of microbiome. Sci Rep. 2017;7(1):2167. Published 2017 May 19. doi:10.1038/s41598-017-02200-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.