Een dieetplan om je triglyceridengehalte te verlagen
Hypertriglyceridemie is een aandoening waarbij er te veel verzadigd vet in je lichaam aanwezig is. Als deze situatie zich voordoet, is het belangrijk om maatregelen te nemen om je triglyceridengehalte te verlagen.
Daarom geven we je vandaag wat informatie over wat triglyceriden zijn en wat je kunt doen om het triglyceridengehalte via je dieet te verlagen. Als je dit niet doet, kun je je gezondheid ernstig in gevaar brengen.
Het gevaar van een hoog triglyceridengehalte
Als we het over triglyceriden hebben, hebben we het over een bepaalde vorm van verzadigde vetten die je lichaam creëert. Ze worden geproduceerd uit vetzuren.
Wanneer je lichaam hier te veel van heeft (meer dan 150 mg/dl), lijdt je aan hypertriglyceridemie. Als dit zo is, dan moet je dit onmiddellijk behandelen, anders kan het leiden tot atherosclerose.
Als het gehalte triglyceriden te hoog is, is het het beste om onmiddellijk met je huisarts te praten om de beste behandeling te vinden.
Daarnaast kun je de behandeling aanvullen met een dieet om je triglyceridengehalte te verlagen. Dit moet vooral voedsel bevatten dat weinig verzadigde vetten bevat.
De oorzaken van hypertriglyceridemie
Er zijn meerdere factoren die een hoog triglyceridengehalte veroorzaken. Een aantal hiervan zijn:
- Genetica. Een familiegeschiedenis van hypertriglyceridemie zorgt ervoor dat je een hoger risico hebt om het later ook te krijgen.
- Slechte voeding. Te veel vet en met name verzadigd vet, in combinatie met niet genoeg vezels, kan leiden tot een overproductie van triglyceriden.
- Obesitas en overgewicht. Mensen met overgewicht hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van deze aandoening. Daarom is het belangrijk om goed op je gewicht te letten.
- Gebrek aan beweging. Een sedentair leven, in combinatie met slechte voeding, verhoogt het risico op het ontwikkelen van deze aandoening aanzienlijk.
- Roken. Er zijn veel redenen waarom roken slecht is voor je. In dit geval is het nog een extra reden om zo snel mogelijk te stoppen met roken.
Kijk ook eens naar dit artikel:
Vijf afslankende groentesappen die je moet proberen!
Hoe verlaag je je triglyceridengehalte door middel van je dieet?
Naast de medicijnen die je huisarts zal voorschrijven, is het belangrijk om een goed dieet te volgen om je triglyceridengehalte te verlagen. Dit dieet omvat voedingsmiddelen die je helpen deze aandoening te behandelen en te voorkomen dat het erger wordt.
Dieet om je triglyceridengehalte te verlagen
Gelukkig kun je zelf ook iets doen zodat deze waarden dalen. Of je ze kunt verlagen tot een normaal niveau is afhankelijk van je gewoontes en de hoogte van het triglyceridengehalte. Hieronder laten we je zien welke voedingsmiddelen je zullen helpen om je triglyceridengehalte te verlagen.
- Zuivelproducten. Je kunt kiezen voor yoghurt, magere melk, of vetarme kaas.
- Eieren. Je kunt iedere dag eiwitten eten, maar je kunt het beste de dooiers beperken tot drie keer per week totdat je triglyceridengehalte weer op normaal niveau is.
- Vlees. Het is het beste om alleen mager vlees zoals kip te eten. Je kunt rundvlees tot twee keer per week eten, maar vis is de beste eiwitbron.
- Bijna alle soorten groente, bij voorkeur rauw of gekookt in alleen water.
- Volkoren granen. De beste volkoren granen zijn havermout, gierst en zilvervliesrijst. Deze bevatten vezels, waardoor je vetten kunt elimineren.
- Fruit. Je kunt fruit het beste eten met de schil, omdat de meeste vezels zich daar bevinden. Dat geldt natuurlijk niet voor vruchten zoals sinaasappelen, kiwi’s en bananen.
- Water en sappen. Zorg ervoor dat de sappen gemaakt zijn met natuurlijk vruchtensap, want deze bevatten meer vitaminen en mineralen.
Voedsel dat je moet vermijden
Iedereen met een hoog triglyceridengehalte zou bepaalde voedingsmiddelen moeten vermijden om ervoor te zorgen dat het niveau weer naar normale waarden daalt. We laten je nu zien wat je beter niet kunt eten.
- Koffie. Tijdens dit dieet kun je ook sommige soorten koffie het beste vermijden, en zeker het overmatig drinken van deze drank. Heel af en toe kun je van een beetje koffie genieten. Let er dan wel op dat de koffie door een papieren filter gezet is. Dit is bij bepaalde automaten en koffiezetapparaten niet het geval.
- Zout. Vaak hebben mensen met een hoog triglyceridengehalte ook een hoge bloeddruk. Daarom kun je het beste je zoutinname verminderen.
- Kokos. Kokos bevat veel vet, hoewel je dit misschien niet zou denken. Om je triglyceridengehalte weer normaal te krijgen, kun je kokos beter uit je dieet schrappen.
- Gefrituurd eten. De ergste vijand voor je gezondheid, is gefrituurd voedsel. Vermijd dit ten koste van alles. Het heeft onmiddellijke invloed op je triglyceridengehalte. In plaats daarvan kun je je voedsel beter grillen, roosteren of bakken in olie.
- Ultrabewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen. Je kunt dit beter vermijden, omdat ze vaak veel vet bevatten, met name verzadigde vetten en transvetten. Dit zijn de zogenaamde slechte vetten.
Aanbevelingen
Het beste wat je kunt doen als je een hoog triglyceridengehalte hebt, is ervoor zorgen dat je gespecialiseerde medische zorg krijgt.
Als je triglyceridengehalte maar een beetje te hoog is, kun je het misschien verlagen door middel van je dieet. Als het niveau echter zeer hoog is, moeten er andere maatregelen getroffen worden, zoals medicatie slikken.
Bovendien kan regelmatige lichaamsbeweging zeer nuttig zijn bij het verlagen van je triglyceridengehalte. Aarzel daarom niet om je zelf aan te melden voor een abonnement op de sportschool.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- MedlinePlus. Triglicéridos. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/triglycerides.html. Accessed 11/21, 2018.
- Servicio Madrileño de Salud. Recomendaciones dietético nutricionales “para pacientes con hipertrigliceridemia”. 2018. Available at: http://www.madrid.org/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobheadername1=Content-disposition&blobheadername2=cadena&blobheadervalue1=filename%3D25.HIPERTRIGLICERIDEMIA.pdf&blobheadervalue2=language%3Des%26site%3DPortalSalud&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1352869766548&ssbinary=true. Accessed 11/21, 2018.
- Wikipedia. Hipertrigliceridemia. 2018. Available at: https://es.wikipedia.org/wiki/Hipertrigliceridemia. Accessed 11/21, 2018.