Drie natuurlijke remedies voor melasma

Melasma's zijn vlekken die zich meestal tijdens de zwangerschap manifesteren. In dit artikel ontdek je drie natuurlijke remedies tegen melasma.
Drie natuurlijke remedies voor melasma

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Melasma staat wetenschappelijk bekend als chloasma faciei en treft meestal vrouwen die zwanger zijn. In dit artikel ontdek je drie natuurlijke remedies tegen melasma.

Ondanks het feit dat melasma meestal bij zwangere vrouwen voorkomt, tonen een aantal onderzoeken aan dat het ook bij mannen voorkomt. De reden is dat gezichtsmelasma zich meestal laat zien in gebieden die aan de zon blootgesteld worden. Bij langdurige blootstelling aan de zon kan melasma zich dus manifesteren.

Hoe melasma te identificeren

Als je bruine vlekken op je wangen of ook op je voorhoofd hebt, dan kun je last hebben van een verkleuring die melasma kan zijn. Vervolgens gaan we je enkele natuurlijke remedies voor melasma laten zien, die kunnen helpen het uiterlijk van je huid te verbeteren.

Natuurlijke remedies voor melasma

1. Extract van schors van pijnboom

Capsules met pijnboomschors

Deze natuurlijke remedie heeft positieve effecten laten zien, omdat het de gepigmenteerde huid herstructureert. Volgens studies heeft het depigmenterende effect van extract van pijnboomschors positieve resultaten opgeleverd in het geval van gezichtspigmentatie, waardoor het een effectief middel is tegen melasma.

Volgens de studie was deze behandeling veilig en effectief. De conclusies waren duidelijk. De behandeling met extract van pijnboomschors was een groot succes en verbeterde de kwaliteit van leven van patiënten, evenals hun huid. Dit komt omdat deze remedie de hydratatie en elasticiteit verhoogt en ook helpt bij het vertragen van huidveroudering.

Hoe kun je er dan je voordeel mee doen? Om van deze remedie te profiteren, moet je het oraal consumeren. Je kan pijnboomschors onder de naam pycnogenol-supplementen vinden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Melasma behandelen met yoghurt, banaan en citroen

2. Vitamine C

Een andere natuurlijke remedie tegen melasma is de huid van vitamine C te voorzien. Waarom is deze vitamine zo belangrijk? Door zijn krachtige antioxidante werking helpt het de huid er stralender, elastischer en uniformer uit te zien. Het bevordert ook de eliminatie van vlekken. Hoe kun je deze remedie gebruiken?

  • Je kunt het topisch aanbrengen door vitamine C-concentraat bij een natuurwinkel te kopen.
  • Breng het concentraat eerst ‘s avonds aan nadat je je huid volledig hebt gereinigd.
  • Breng het als een serum of olie aan.
  • Als je een erg droge huid hebt, dan kun je er je favoriete vochtinbrengende crème op aanbrengen.

3. ‘Santa Lucia’-peloïden

Remedies voor melasma

Naast de resultaten op pigmentatie, is deze zalf ook effectief gebleken bij andere huidproblemen, zoals acne. Deskundigen hebben deze remedie ook voor melasma geanalyseerd, wat behoorlijk bemoedigende resultaten opleverde.

‘Saint Lucia’-peloïden staan bekend als ‘medicinale modder’. Ze bestaan uit geneeskrachtig mineraalwater en een vaste component, waardoor het op klei lijkt.

De eigenschappen ervan helpen bij het behandelen van huidproblemen zoals psoriasis of acne. De voordelen ervan helpen ook om melasma te verbeteren (Spaanse link).

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je deze natuurlijke remedie kunt gebruiken. Nou, je kunt het als een masker kopen. Breng het eerst rechtstreeks op je huid aan volgens de instructies op de verpakking en verwijder het vervolgens met water.

Alle remedies voor melasma die we in dit artikel hebben genoemd, zijn natuurlijk. Dit betekent dat, ondanks de goede resultaten die experts hebben waargenomen, je ze consequent moet toepassen om ervoor te zorgen dat je melasma geleidelijk verdwijnt.

Tot slot, als je een andere huidaandoening hebt of een behandeling volgt, dan is het belangrijk om deze opties met je dermatoloog te bespreken voordat je ze uitprobeert.

Er zijn bovendien meer studies nodig om de effectiviteit van de voorgestelde remedies aan te tonen. Heb je ooit deze drie natuurlijke remedies voor melasma geprobeerd?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Estrella, V, Nipotti, J, Orive, M, & Fernández Bussy, R. (2015). La piel y sus nutrientes. Revista argentina de dermatología96(2), 117-133. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-300X2015000200010&lng=es&tlng=es.
  • Jiménez, A. Y. P. (2010). Uso de los peloides de “Santa Lucía” en el Acné Polimorfo. MediCiego16(2).
  • Pérez Jiménez, A. Y., García, M. F., López, A. M., Martín, J. M. M., & García, L. F. (2012). Uso de los peloides de “Santa Lucía” en el melasma. Mediciego18(s1).
  • Sarkar R, Ailawadi P, Garg S. Melasma in Men: A Review of Clinical, Etiological, and Management Issues. J Clin Aesthet Dermatol. 2018;11(2):53-59.
  • Alvarez, Judith. (2014). Efecto despigmentante del extracto de Pino Marino Francés (Pycnogenol®) en pacientes con hipercromía facial. Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica, 33(1), 1-6. Recuperado en 03 de agosto de 2020, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-02642014000100001&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.