Doe deze oefening om vet te verbranden

Het lijkt misschien een simpele en statische oefening, maar de plank is de ideale oefening om vet kwijt te raken. Het is ook een zeer geschikte oefening om je spieren te versterken. Leer in dit artikel hoe je het moet doen!
Doe deze oefening om vet te verbranden
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Let goed op. In dit artikel geven we je een oefening die helpt je om vet te verbranden terwijl je je houding verbetert.

Het verbranden van vet is niet altijd gemakkelijk. En meestal kost het net een beetje meer inspanning. Extra inspanning zoals het uitvoeren van bepaalde oefeningen.

Sommige oefeningen helpen toevallig ook om je houding te verbeteren. Daardoor kan het resultaat nog beter zijn.

Hieronder laten we je een oefening zien om vet te verbranden en tegelijkertijd ook je houden kunt verbeteren.

De omgekeerde plank om vet te verbranden

De plank

Dit is een variant op de welbekende plank. Deze variatie biedt veel meer voordelen. Hoewel het in eerste instantie een beetje moeilijk zal zijn, zul je na verloop van tijd beter worden. Je zult uiteindelijk de tijd dat je deze oefening vol kan houden, verbeteren.

Wat moet je doen?

 • Ga op de vloer zitten en strek je benen voor je uit.
 • Zet je handen op de vloer, waarbij je je vingers spreidt. Hierdoor ben je stabieler tijdens het uitvoeren van de oefening.
 • Kantel je bovenlichaam naar achteren, tot een hoek van 45 graden ten opzichte van de grond.
 • Zet je handen achter je billen, zodat ze op één lijn staan met je schouders.
 • Til je billen van de grond en strek je hele lichaam. Vergeet niet om je lichaamsgewicht over je handen en hielen te verdelen als je je billen optilt.

Doe vervolgens de gewone plankoefening:

 • Je moet je torso, benen en billen optillen totdat ze een rechte lijn vormen.
 • Span vervolgens de spieren van je buik aan. Probeer ze extra aan te spannen als je je torso optilt.
 • Houd deze positie 15 tot 60 seconden vast. Laat je lichaam daarna rustig zakken.

Waarom is deze oefening om vet te verbranden goed voor je?

Deze simpel uit te voeren oefening kun je thuis doen. Hij zal je helpen als je probeert om vet te verbranden en je houding te verbeteren.

De redenen waarom deze oefening daarvoor zo geschikt is, zijn erg simpel:

 • De oefening zal je helpen om je bilspieren en je kuitspieren strakker te maken.
 • Het geeft je een extra dosis aan training vergeleken met de gewone plank. Dit komt doordat het een grotere belasting voor je bilspieren en beenspieren is dan andere plankoefeningen.

Maar dat is nog niet alles. Laten we eens kijken naar een paar van de voordelen die deze oefening biedt.

Het helpt je metabolisme verbeteren

Hoewel het misschien lijkt dat er geen directe relatie is tussen het uitvoeren van een speciale oefening en het verbeteren van je metabolisme, is die er wel.

Als je jezelf in de plankpositie brengt, verbrand je meer calorieën dan wanneer je dynamische oefeningen uitvoert. Sterker nog, het grootste deel van de mensen die deze oefening regelmatig uitvoert, heeft bijna geen problemen meer met hun metabolisme.

Je zult een rechtere wervelkolom hebben

Rechte wervelkolom

Zoals we hierboven al aangaven, is deze oefening ideaal voor het verbeteren van je houding.

Als je deze oefening regelmatig uitvoert, versterk je de spieren die helpen om je rug recht te houden. Dit is van groot belang, vooral voor mensen die een kantoorbaan hebben.

Je zult je rugpijn verminderen

Zoiets simpels als het uitvoeren van deze oefening kan je rugpijn laten verdwijnen. Je moet de oefening dan wel tenminste drie tot vier keer per week uitvoeren.

Het maakt niet uit of je nu voor de gewone of de omgekeerde plank kiest. Beide oefeningen zullen je helpen om je spieren efficiënter te laten werken.

Een plattere buik

Platte buik

Alsof de voordelen die we in dit artikel al noemden nog niet genoeg zijn, zal deze oefening je ook helpen om een plattere buik te krijgen.

Door het uitoefenen van deze oefening, zul je merken dat je:

 • minder door je heup zakt
 • je hoofd niet meer naar achter kantelt
 • een rechtere rug hebt

In het geval van de omgekeerde plank, zul je ook een aantal andere spieren trainen. Dit zijn:

 • armspieren
 • buikspieren
 • beenspieren

Daarnaast zul je je schouderspieren stretchen.

Als je besluit om deze fantastische oefening om vet te verbranden op te nemen in je trainingsprogramma, zul je hiervan de vruchten plukken. Je zult sterker worden en je houding verbeteren.

Bovendien stimuleer je je metabolisme en train je diverse spiergroepen tegelijkertijd. Het zal je ook helpen om blessures te voorkomen. Ben je er klaar voor?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wewege M, van den Berg R, Ward RE, Keech A. The effects of high-intensity interval training vs. moderate-intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2017 Jun;18(6):635-646.
 • Coulombe BJ, Games KE, Neil ER, Eberman LE. Core Stability Exercise Versus General Exercise for Chronic Low Back Pain. J Athl Train. 2017 Jan;52(1):71-72.
 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.