8 dingen die je beter niet kunt doen tijdens een stroomstoring

Er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt doen tijdens een stroomstoring. Leer er hier alles over en waarom je ze niet moet doen.
8 dingen die je beter niet kunt doen tijdens een stroomstoring

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 23 augustus, 2022

Een stroomstoring is een plotselinge, tijdelijke onderbreking van de elektrische stroom. In de meeste gevallen weet je niet wanneer die zal optreden tot het werkelijk gebeurt. Dan, op een bepaald moment, houdt het ineens op. In deze context van onzekerheid zijn er een reeks dingen die je tijdens de stroomuitval beter niet kunt doen, omdat de gevolgen de chaos kunnen verergeren.

Hoe lang het ook duurt voor de stroom weer op gang komt, minuten worden uren en uren worden vaak eeuwig. Het eerste wat je moet doen is kalm blijven, zorgen dat alle gezinsleden zich goed voelen, en vermijden het volgende te doen.

8 dingen die je beter niet kunt doen tijdens een stroomstoring

1. Wachten met contact opnemen met je energieleverancier

Ga er nooit van uit dat de uitval algemeen is en dat iedereen er last van heeft, en dat het energiebedrijf ervan op de hoogte is. Het kan zijn dat de uitval gepland is voor onderhoudswerkzaamheden, maar het is ook mogelijk dat het bedrijf er niet eens van weet.

Misschien vallen er midden in een zware storm bomen om en breken de elektriciteitsleidingen en weet het bedrijf er niets van tot het klachten ontvangt.

Zelfs als je merkt dat de uitval algemeen is en het hele huizenblok treft, stop dan nooit met bellen. Ga er niet van uit dat anderen dat ook zullen doen, want die denken misschien hetzelfde en op deze manier maakt niemand de claim. Hoe meer telefoontjes de maatschappij krijgt, hoe beter.

2. Het aansteken van kaarsen en ermee rondlopen

Boze vrouw bij kaarslicht
Kaarsen hebben enkele risico’s, vooral als je er in het donker tijdens een stroomstoring mee omgaat.

Een kaars aansteken midden in het pikkedonker is om verschillende redenen geen goed idee:

Daarom moet je altijd een zaklamp bij de hand hebben en op dezelfde plaats die alleen voor stroomstoringen gereserveerd is. Leg er batterijen of volle batterijen naast, voor het geval dat.

3. De batterij van je mobieltje laten leeglopen

Het enige scherm dat tijdens een stroomstoring beschikbaar is, is je mobieltje, en het eerste wat we geneigd zijn te doen om de verveling te doden is onze telefoon te gebruiken voor amusement, om boeken te lezen, of films te kijken. De batterij van je mobieltje onnodig verspillen is echter een van de dingen die je nooit moet doen tijdens een stroomstoring.

Ons advies is de lading te sparen zodat je hem kunt gebruiken wanneer je hem nodig hebt – dat wil zeggen om met iemand te communiceren of voor noodgevallen.

Optimaliseer je batterij door wifi uit te schakelen, ongebruikte toepassingen te sluiten en de helderheid van het scherm te verminderen. Je kunt er ook voor kiezen een draagbare oplader bij de hand te houden die altijd opgeladen is.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe kan je de elektriciteitsrekening laten dalen?

4. Elektrische apparaten in het stopcontact laten zitten

Zelfs tijdens onweer moet je elektronica uit het stopcontact halen om schade door een blikseminslag te voorkomen. Hoewel het vrij onwaarschijnlijk is dat de bliksem precies inslaat waar elektronische apparatuur staat, veroorzaakt het verschijnsel een sterke elektrische ontlading in externe draden en leidingen die in de voorzieningen van je huis terecht kan komen.

Vergeet niet, als je geen centrale stroomonderbreker hebt, alle elektronische apparaten uit het stopcontact te halen zodra de stroomuitval begint.

5. De koelkast de hele tijd openen

Verveling kan ons parten spelen. Als we niet weten wat we moeten doen, gaan we vaak uit gewoonte naar de koelkast om te kijken wat we kunnen eten. Door dit te doen vervallen we in de gemakkelijke vergissing de deur steeds te openen.

Op deze manier gaat de kou telkens verloren als we hem openen en blijft het voedsel niet lang goed. Bedenk dat we het apparaat ongeveer 4 uur koud kunnen houden, zolang de deuren gesloten blijven.

6. De generator op een afgesloten plaats laten draaien

Een generator werkt op fossiele brandstof. Als hij brandt, straalt hij giftige gassen uit, zoals koolmonoxide, dus moet hij in een open ruimte staan.

We moeten op dit punt heel voorzichtig zijn, want dit gas is een stille moordenaar. Het heeft geen geur en je zult niet doorhebben dat je aan een vergiftiging (Spaanse link) lijdt die fataal kan zijn.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Tips om een duurzaam huishouden te creëren

7. Dingen die je niet moet doen tijdens een stroomstoring: Houd voorraden beperkt

Hoewel stroomuitval een verrassing is, kan het nooit kwaad om water en niet bederfelijke voedselvoorraden in te slaan om als reserve te hebben.

In die zin is de omvang van de stroom uitval onbekend en kan zelfs de water- en gasvoorziening voor langere tijd aangetast worden. De ruwe schatting is 4 liter water per persoon per dag, plus water voor huisdieren.

8. Vergeet de automatische deuren niet

Een hek
Als de poort van je huis elektrisch is, lees dan de handleiding om te leren hoe je hem bij een stroomstoring met de hand kunt openen.

Sommige flatgebouwen gebruiken automatische deuren die op elektriciteit werken. Hoewel ze handmatig geopend kunnen worden, weten we vaak niet hoe dat moet en kunnen we er niet in of uit tot we hulp krijgen van een buurman.

Daarom raden we je aan om, als dit bij jou het geval is, te leren hoe je de handmatige manoeuvre uitvoert om deze deuren te openen of te sluiten. Zo voorkom je onvoorziene gebeurtenissen.

Wat je niet moet doen tijdens een stroomstoring is gebaseerd op een vooruitziende blik

Anticiperen op de behoeften die we tijdens een stroomstoring kunnen hebben is de sleutel om deze periode zonder ernstige ongemakken door te komen. Vergeet de medicijnen niet die koud bewaard moeten worden en probeer te zorgen voor warm water dat beschikbaar is als het met elektrische energie verwarmd wordt.

We hebben in dit artikel slechts een paar dingen genoemd waarmee je rekening moet houden. Er zijn echter altijd meer zaken die per gezin kunnen verschillen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gómez, J., & Valcarce, F. (2003). Tóxicos detectados en muertes relacionadas con fuegos e intoxicaciones por monóxido de carbono. Revista de Toxicología20(1), 38-42.
  • GIRALDO, J. M. M. (2003). Apagones: ingeniería y economía desacopladas. DYNA78(9), 63-70.
  • Montealegre, J. F. R., & ELECTRICA, E. D. T. (2014). Análisis de colapsos en sistemas eléctricos de potencia(Doctoral dissertation, Universidad Tecnológica de Pereira. Facultad de Tecnologías. Tecnología Eléctrica).
  • Wiesner Morales, L. R., & Wills Herrera, E. (1996). El apagón del sector eléctrico. El sistema frente a las regiones. Ediciones Universidad de los Andes.
  • CALDERA M, E (1999). El gran apagón de un sector de la ciudad de Buenos Aires: Cronología y reseña de un gran tango del mercado eléctrico en Argentina. Problemas del Desarrollo30(117), 193-199.
  • Díaz, E. (2019). Una mirada a los generadores eléctricos y al consumo eléctrico. Hojitas de Conocimiento. Energía; n° 40.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.