Dieettips om gewrichtspijn te helpen verlichten

Heb je last van gewrichtspijn? We bieden je enkele eenvoudige voedingssleutels om gewrichtspijn te verlichten. Mis ze niet!
Dieettips om gewrichtspijn te helpen verlichten

Laatste update: 08 juni, 2023

Voel je gewrichtspijn en weet je niet wat je moet doen? Je arts is de enige die bevoegd is om je te vertellen welke behandeling je moet volgen, en als je die eenmaal hebt, kun je hem ook raadplegen over het gemak van de volgende voedingstips om gewrichtspijn te helpen verlichten.

Het belang van je dieet om gewrichtspijn te helpen verlichten

Als je een van de vele mensen bent die last hebben van gewrichtspijn, dan weet je hoe moeilijk het is. Soms moeten we onze toevlucht nemen tot ontstekingsremmers, een medicijn dat niet altijd de verwachte resultaten oplevert.

Gewrichtspijn kan het gevolg zijn van verschillende factoren (Engelse link), zoals slijtage, artritis of reuma. Sommige zijn ziekten die meestal levenslang duren en waaraan we moeten wennen.

We kunnen echter het optreden ervan verlichten en een betere kwaliteit van leven krijgen door betere leefgewoonten en goede voeding.

Voeding kan essentieel zijn om de pijn te helpen verlichten. Het is mogelijk om de botten, het kraakbeen en de pezen te voeden door voldoende mineralen om de gewrichten verder te versterken.

We moeten er ook op wijzen dat, als je tot dat gelukkige percentage van de bevolking behoort dat nog geen last heeft van gewrichtspijn, het toch raadzaam is om ook de richtlijnen te volgen die we nu weergeven om het te voorkomen.

Dieettips om gewrichtspijn te helpen verlichten

Natuurlijk is voeding een aspect dat besproken moet worden met een voedingsdeskundige. Breng nooit veranderingen aan in je dieet zonder toestemming van een deskundige. Neem ook nooit je toevlucht tot deze voedingsmiddelen als vervanging van de door de arts voorgeschreven behandeling; ze kunnen in elk geval aanvullingen zijn om de symptomen te helpen verlichten.

1. Vermijd ultrabewerkt voedsel

Een glas cola
Het is raadzaam om de consumptie van geraffineerd meel, suiker, zout en soortgelijke bestanddelen die onze organen niet goed verteren, te beperken.

Als je er even over nadenkt, hoeveel bewerkt voedsel consumeer jij dan per week? Hier zouden ook de suikerhoudende frisdranken en zelfs de sappen die we soms kopen en die zo ongezond zijn, vooral vanwege hun suikergehalte (Engelse link).

Wees selectiever met wat je eet, neem wat tijd om boodschappen te doen, en kies wat je op je bord gaat leggen.

Het is raadzaam om de consumptie van geraffineerd meel, suiker, zout, en soortgelijke bestanddelen die onze organen niet goed verteren en die schadelijk zijn, gewichtstoename veroorzaken en onze gewrichten verder beschadigen, te verminderen.

2. Pas op voor voedingsmiddelen met een hoge zuurgraad

Een van de voedingsmiddelen die we gewoonlijk dagelijks consumeren en die eerder schadelijk dan gezond is, is melk. Melk is een voedingsmiddel van dierlijke oorsprong met verzurende werking (Spaanse link) dat de pH van ons bloed verandert.

Melk maakt het bloed zuurder, en dat kan uiteindelijk leiden tot gewrichtspijn bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Een andere drank met een hoge zuurgraad is koffie. Probeer het daarom niet in overmaat te consumeren.

3. Pas op voor een teveel aan dierlijke eiwitten

Vlees
Dierlijke eiwitten verhogen de zuurgraad in ons lichaam, net als melk.

Dierlijke eiwitten verhogen de zuurgraad in ons lichaam, net als melk. We weten dat eiwitten noodzakelijk zijn voor de mens, maar groenten en plantaardige eiwitten zoals peulvruchten of noten kunnen ons ook een adequaat evenwicht verschaffen. Volgens studies (Engelse link) hebben ze slechts enkele minder essentiële aminozuren dan dierlijke eiwitten.

Als je dierlijke eiwitten eet, vermijd dan rood vlees, of verminder in ieder geval de consumptie ervan, zoals aangegeven door gespecialiseerde medische bronnen (Spaanse link). Blijf bijvoorbeeld bij kip- of kalkoenfilet, die gezonder zijn.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Gewrichtseffusie: wat is het en hoe kan het worden behandeld?

4. Voedingsmiddelen die de aanvoer van collageen bevorderen

Dieettips om gewrichtspijn te helpen verlichten
Eén manier om collageen binnen te krijgen is via gelatine.

Collageen is essentieel voor het versterken en herstellen van kraakbeen, wat helpt om gewrichtspijn te helpen verlichten. Een manier om het binnen te krijgen is via gelatine, dat zoals je weet rijk is aan collageen en vitamine C, essentieel voor de gezondheid van ons kraakbeen.

Er zijn voedingsmiddelen die, omdat ze rijk zijn aan zwavel (Engelse link), dat element leveren dat werkt als ondersteuning en versterking van het kraakbeen, dus ideaal als je per week een beetje ui, prei, asperges en spruitjes consumeert. Heel geschikt en gezond.

5. Krijg voldoende calcium en magnesium binnen

Dieettips om gewrichtspijn te helpen verlichten
Magnesium zit ook in al die groene bladgroenten zoals sla, spinazie, waterkers en peterselie.

Twee essentiële elementen om botten en gewrichten te versterken. Daarom is het raadzaam niet te verzuimen veel peulvruchten zoals linzen of kikkererwten in te nemen.

Pompoenpitten, chiazaad en lijnzaad zijn ook ideaal, omdat ze rijk zijn aan magnesium (Engelse link), een mineraal dat ook te vinden is in al die groene bladgroenten zoals sla, spinazie, waterkers en peterselie. Gedroogde vruchten en zeewier kunnen ons ook van deze mineralen voorzien.

6. Voedingsmiddelen rijk aan omega 3-vetzuren

Het zal je misschien verbazen, want omega 3-vetzuren is een soort vetzuur. Het is echter de gezondste en degene die, zoals wetenschappelijk is bewezen (Engelse link) , ons helpt ontstekingen en gewrichtspijn te helpen verlichten.

Je vindt het in zalm, of in vis zoals makreel. Desgewenst kun je ook je toevlucht nemen tot voedingssupplementen, maar raadpleeg altijd eerst je arts.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Wat zijn de voedingsmiddelen die gewrichtspijn kunnen veroorzaken?

7. Algemene tips

Kiwi
Zorg er altijd voor dat je voldoende groenten en fruit eet.

Probeer allereerst vooral een evenwicht te bewaren en niet te overdrijven. De sleutel is om vele malen per dag kleine hoeveelheden te eten, zonder maaltijden over te slaan. Het verminderen van overgewicht is ook een bewezen effectieve verlichting (Engelse link) voor ontstekingen en gewrichtspijn.

Vergeet niet om veel water te drinken (Engelse link) en ook fruit en groenten te eten. Het is belangrijk dat je je lichaam reinigt en al die gifstoffen elimineert.

Zoals we al eerder zeiden, gewrichtspijn is niet gemakkelijk op te lossen, maar we kunnen wel helpen om de pijn te verlichten. Laat je niet ontmoedigen en verwaarloos je emotionele gezondheid niet. Zorg er ook altijd voor dat je de instructies van je vertrouwde arts tot op de letter volgt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.