4 natuurlijke materialen om voor je emotionele gezondheid te zorgen

De inrichting van een huis beïnvloedt de emoties. Ontdek wat voor elementen je in huis moet hebben om persoonlijke rust te bevorderen.
4 natuurlijke materialen om voor je emotionele gezondheid te zorgen

Laatste update: 13 september, 2022

Er zijn natuurlijke materialen om voor je emotionele gezondheid te zorgen die niet in je huis mogen ontbreken. Soms beïnvloeden, zonder dat je het van plan bent, factoren zoals vormgeving, meubels, vormen en licht het gedrag van mensen.

Daarom is het beter dat de inrichting van een huis esthetiek en functionaliteit overstijgt, zodat het een gevoel van welbehagen biedt. In die zin is binnenhuisinrichting nauw verbonden met emotionele gezondheid en geluk. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is emotionele gezondheid?

De Gemeenschap van Madrid (Spaanse link) definieert welzijn of emotionele gezondheid als een kalme gemoedstoestand die iemand in staat stelt zijn dagelijkse druk aan te kunnen. Je goed voelen is namelijk essentieel voor een positieve emotionele gezondheid.

De instelling wijst erop (Spaanse link) dat welzijn niet alleen de afwezigheid van ziekten is; integendeel, het hangt samen met een bevredigend leven. En geloof het of niet, onze omgeving heeft veel met die tevredenheid te maken.

Het verband tussen binnenhuisarchitectuur en natuurlijke materialen

Decoratieve kamer
De aanwezigheid van decoratieve elementen met natuurlijke materialen bevordert een ontspannen sfeer in huis.

De meubels en voorwerpen die verspreid staan in je huis, je kantoor, of op welke plaats dan ook waar je woont, hebben allemaal op de een of andere manier invloed op je houding. Via binnenhuisarchitectuur kun je ingrijpen en je ruimten aanpassen met natuurlijke materialen om voor je emotionele gezondheid te zorgen.

De Universiteit voor Wetenschappen en Kunsten van Latijns-Amerika benadrukt (Spaanse link) dat deze kunstdiscipline bijdraagt tot het opwekken van uiteenlopende emoties, zonder dat dit noodzakelijk het hoofddoel van de inrichting is.

Een van de trends die met dit doel samenhangen zijn natuurlijke bestanddelen, die het milieubewustzijn bevorderen, het stressniveau verlagen, de concentratie verhogen en de stemming in het algemeen verbeteren, aldus de Nationale Vereniging van Parketfabrikanten (Spaanse link) .

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Decoreer de badkamer met planten: 7 ideeën

Integreer thuis natuurlijke materialen om voor je emotionele gezondheid te zorgen

Emotionele gezondheid maakt ruimte om de omgeving aan te passen ten bate van persoonlijke relaties, dagelijkse ontwikkeling, maar ook affecties. Door enkele stukken in je huis in te bouwen kun je rust bevorderen, kwaliteitsrust krijgen en een harmonieuze sfeer scheppen.

Zorg ervoor dat de meubels, lampen, bloempotten en andere voorwerpen die je in je huis installeert gemaakt zijn van natuurlijke materialen die gunstig zijn voor je gezondheid. Lees hieronder meer over vier natuurlijke materialen die zeker niet in je huis mogen ontbreken.

1. Hout

Dit is een van de meestvoorkomende natuurlijke materialen in huizen. Hout is organisch en natuurlijk, en door zijn thermische eigenschappen is het verbonden met warmte. Men gelooft dat het ons helpt te ontspannen bij slapeloosheid en angst.

Volgens de Vereniging van Hout Ondernemers van Navarra (Spaanse link) verlaagt contact met deze vezel de bloeddruk en de hartslag. Het wekt ook een gevoel van troost op door de nauwe band met de natuur.

In dit verband concludeerde een onderzoek (Spaanse link) van de University of British Columbia en FPInnovations dat hout de activiteit van het sympathische zenuwstelsel vermindert, wat een verlaging van het stressniveau betekent. Het onderzoek benadrukt ook dat dit materiaal een gezondere omgeving creëert. Breng het in je huis door middel van de volgende voorwerpen:

  • stoelen
  • tafels
  • planken
  • schilderijen
  • kasten
  • kapstokken
  • sleutelrekjes

2. Jute

Jute of “gouden vezel” werkt als een isolator die samenwerkt met rust in ruimtes en je emoties kalmeert. Thuis kun je het in je inrichting integreren via tapijten, vloerkleden, evenals stoelbekleding en gordijnen.

Vaak wordt dit materiaal gemengd met andere synthetische of natuurlijke vezels voor meer functionaliteit, zoals aangegeven in een tekst van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (Engelse link).

3. Bamboe

Bamboe reinigt de lucht en verbetert de oxygenatie, wat ontspanning en verlichting van angst bevordert. De plant zelf en andere voorwerpen waarvan dit element de grondstof is, geven een organisch tintje aan je huis.

Bamboe onderschept geluid, kou en hitte, en verzamelt ze in de luchtkamers die in hun stammen gevormd zijn. Deze werking beïnvloedt een toestand van kalmte die gunstig is voor de emotionele gezondheid.

4. Vlechtwerk van riet

Rieten meubels
Hout, jute, bamboe, en riet zijn ideale materialen om harmonie in huis door decoratie te bevorderen.

Plantenvezels van riet of rotan zijn ook gunstig voor het welzijn van gevoelens. Ze stellen elegante en comfortabele onderdelen voor die een bijzondere warmte bieden. Als je dit soort elementen in je omgeving opneemt, houd je op de een of andere manier contact met de natuur, en dat is heel heilzaam.

Uit onderzoek dat gepubliceerd werd in Health & Pleasure (Engelse link) bleek dat mensen die regelmatig de natuur bezoeken hun leven meer de moeite waard en gelukkiger vinden. Daarom kunnen natuurlijke elementen zoals riet helpen gevoelens van welzijn te bevorderen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Ideale buitenactiviteiten voor in de herfst

Andere tips voor een huis dat bijdraagt aan je emotionele gezondheid

Je kunt een minimalistische inrichting creëren in een woonkamer, in je slaapkamer, in de keuken, of in welke ruimte je maar verkiest, in overleg met binnenhuisarchitecten die helpen een evenwicht te bereiken voor je emotionele gezondheid.

Eenvoudige lampen, planten evenals sobere meubels zijn passend in omgevingen die sereniteit nastreven. Je vindt meer rust in eenvoudige en verfijnde sferen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.