Hoe maak je je eigen lampenkap? Ontdek het hier!

Wil je een ander tintje geven aan een ruimte in je huis? Leer hoe je dat doet door je eigen lampenkap te maken met gemakkelijk te verkrijgen materialen!
Hoe maak je je eigen lampenkap? Ontdek het hier!

Geschreven door Ana Luzardo

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je je afvraagt hoe je zelf een lampenkap kunt maken, is dat misschien omdat je een lamp wilt dimmen of het licht beter wilt verspreiden. Buiten dat zijn lampenkappen subtiele decoratie-elementen. Ze zijn dus veel meer dan een louter functioneel element.

Hoewel lampen meestal worden geleverd met hun eigen lampenkap, kunnen deze worden gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen, waaronder papier en stof. Zelfs lampenkappen van gerecycled materiaal zijn in de mode! Laten we dit daarom eens nader bekijken!

Maak je eigen lampenkap met papier

Papier is een zeer buigzaam materiaal dat handig kan zijn bij het maken van bijna elk knutselwerkje. Hier lees je hoe je er bijvoorbeeld een lampenkap van kunt maken.

Benodigde materialen voor je eigen lampenkap van papier

 • Liniaal
 • Potlood
 • Schaar
 • Dun touw
 • Veiligheidsspelden
 • Siliconenlijm
 • Paperclips
 • Meetlint
 • Uitgeknipt papier
 • Gum
 • Behang of wandtapijt
 • Gerecycleerde lampenkap van een andere gladde, taps toelopende lamp

Stap-voor-stap instructies

Hoe maak je je eigen lampenkap

Allereerst meet je de hoogte van de lampenkap langs de schuine kant en tel je daar twee centimeter bij op. Meet vervolgens de omtrek aan de brede kant en vermenigvuldig met 2,5. Knip daarna een strook papier met deze afmetingen.

Trek dan met een potlood een lijn op het witte gedeelte van het papier. De lijn moet evenwijdig lopen aan elke lange rand en 2,5 centimeter uit elkaar liggen. Maak daarna vouwlijnen tussen de lijnen evenwijdig aan de korte randen, 4 centimeter uit elkaar.

Leg vervolgens het papier met de andere kant naar boven. Vouw met de vingers langs elke lijn en gebruik ze als begeleiding. Draai daarna het papier om en vouw de lijnen om zo accordeonplooien te maken.

Leg de vouwen in de korte gedeelten van de strook die je aan het begin hebt uitgesneden om een cirkel te vormen. Knip dan het overtollige papier af en verdeel de gevouwen papieren cirkel en de lampenkap langs de bovenranden in vier delen. Markeer met paperclips en de lampenkap met potloodlijnen.

Verbind de accordeon die je met de vouwen hebt gemaakt met papier en touw. Leg eerst stroken papier neer om te voorkomen dat het touwtje sporen nalaat. Laat dit enkele uren zo liggen zodat de plooien op hun plaats blijven.

Verwijder het touwtje en het papier. Lijm de korte uiteinden van het gevouwen behangpapier met siliconenlijm aan elkaar. Laat dit goed opdrogen.

Het enige wat je nu nog moet doen is het gevouwen papier met de clips op het basisscherm aanbrengen. Zet dit vast met twee stroken elastiek aan de boven- en onderrand. De vouwen moeten 1,5 centimeter buiten het scherm uitsteken. Lijm tot slot de boven- en onderrand met siliconen vast aan de lampenkap en dan ben je klaar.

Lampenkap van stof

Als je leert hoe je zelf een lampenkap kunt maken, zul je beseffen dat stof een materiaal is dat veel beter bestand is tegen tijd en vuil dan papier. Kijk hier hoe je het kunt gebruiken om een persoonlijk tintje aan de verlichting toe te voegen.

Benodigde materialen

 • Stof
 • Potlood
 • Draad
 • Meetlint
 • IJzeren ring
 • Naaischaar
 • Naald en katoenen draad

Stap-voor-stap instructies om je lampenkap te maken

Gebruik een motief van een bestaande lamp als je dat makkelijker vindt

Het eerste wat je moet doen is de maat bepalen van de lampenkap die je van plan bent te maken. De omtrek varieert van 12 tot 16 centimeter. Bepaal vervolgens de stijl en het ontwerp.

Vervolgens kun je de stof knippen. Knip het netjes en precies. De stof kan aan de bovenkant aflopen of recht zijn, het hangt allemaal af van de stijl die je eraan wilt geven.

Als je het eenmaal hebt geknipt, leg je de draad op zijn plaats en knip je genoeg af om de binnen- en buitenomtrek van de lampenkap te maken. Naai vervolgens de draad aan de stof, zodat het figuur dat je hebt gemaakt vorm krijgt. Een goed patroon kan bijvoorbeeld van een andere lampenkap zijn die je hebt.

Naai vervolgens de bovenste en onderste ring van de stof. Neem de ijzeren ring en bevestig die vervolgens met een ketting of draad aan de bovenste omtrek om het stuk te vormen dat je zal helpen de lamp in de lampenkap te ondersteunen.

Het belang van lampenkappen

Lampenkappen zijn niet alleen belangrijk vanwege hun esthetische waarde. Ze zijn een manier om de intensiteit van het licht te dimmen en sfeer in huis te creëren.

Een lampenkap verspreidt het licht van de lamp aan de boven- en onderkant, waardoor het nauwkeuriger wordt verdeeld. Om dit te doen, moet het materiaal dun zijn, zodat het licht er doorheen kan schijnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.